İklim değişikliği ve deniz kirliliği nedeniyle sürekli olarak görülmeye başlayan pusula denizanalarının sayısı hızla artıyor. Balık türlerinin popülasyonunu da olumsuz etkileyen denizanaları, bu yıl ilk olarak Çanakkale Boğazı’ndan görülmeye başlandı. Atlas Okyanusu’nun ılıman bölgelerinde yaşayan ve buradan gemiler aracılığı ile Çanakkale Boğazı’na ulaştığı tahmin ediliyor.
 
Tüm denizanalarında olduğu gibi bu türde de düşmanlarından korunmak ve avlarını yakalamaya yarayan mikroskobik organ olan yakıcı kapsüller bulunuyor. Yakıcı hücrelerin insana teması ile görülen etkileri, yanma ve kaşınma yapıyor. Temas edildiğinde cilde yapışıyor. Bu hücrelerin içerisinde zehirli madde bulunuyor. Bu yüzden kesinlikle temas edilmemesi gereken bir tür. Temas edildiğinde, ovalanması halinde patlıyor ve vücutta kızarıklık, isilik, egzama, yanma gibi semptomlar oluşuyor. Aşırı tepki veren insanlarda daha büyük bir sorun yaratabilir. Dolayısıyla uzak durulması gereken bir tür.
 
SEBEBİ KİRLİLİK Mİ?
Marmara Denizi’nin etrafının büyük bölümünde yerleşim yerleri ve fabrikalar bulunuyor. Bu da denizi hızla kirletiyor. Daha önce müsilaj adata bir felaket gibi gelmişti ve hem balık avalmayı hem de deniz turizmini kötü etkilemişti. Müsilajdan sonra zehirli deniz analarının ortaya çıkması kirliliğin bir sonucu olduğu belirtiliyor. Uzmanlar kirliliğin devam etmesi durumunda bölgede istenmeyen sonuçların ortaya çıkmaya devam edeceği düşüncesinde.

Bünyamin Nami Tonka