Eko Türizm, dünyada doğa ile iç içe olan alanların, doğası bozulmadan turizme kazandırılmasıdır. Bizde ise tam tersine, Eko Türizm adı altında alanlar ranta ve yerleşim alanına dönüşüyor. Daha önce Türkiye’de bu az görüşürken Pandemi ile beraber patladı.
Pandemi ile birlikte dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de yaşam ve turizm alanında önemli değişimler oldu. Tatilciler, 5 yıldızlı oteller yerine daha çok doğa ile iç içe butik oteller ve çadır kampları tercih ediyor. Vatandaşlar ise büyük şehirlerin kalabalık ortamından kaçıp doğal alanlarda kendilerine yaşam alanları oluşturuyor. Tüm bu sebepler nedeniyle Çanakkale, isteğe cevap verebilecek en güzler yerlerden biri. Doğası tarihi ve verimli tarım arazileri ile Çanakkale hep ön plana çıkan yer oldu. Bu yüzden büyük şehirlerden kaçan vatandaşlar daha çok Çanakkale ve çevresine yöneldi. Gelen talep doğrultusunda birçok tarım arazisi bu amaç dışı ranta kurban ediliyor. Projelerini hayata geçirmek isteyen sanatçılar, iş insanları ve maddi durumu iyi olan vatandaşlar, Çanakkale’de alanları önce inceliyor. Beğendiği yerde hemen yer bakıyor. Köylerdeki vatandaşların yıllardır çiftçilik yaptığı tarım arazilerini ucuz fiyata kapatarak üzerine geçiriyor.

İL GENEL MECLİSİ SADECE EKO TURİZM DOSYALARI İÇİN ÇALIŞIYOR
Kanunen tarım arazisi ve orman alanları imara açılmıyor. Bu yasak da Eko Turizm projesi devreye sokularak deliniyor. Eko Turizm adı altında alınan tarım arazilerini imara açmak için dosyalar bir biri oluşturup il Genel Meclisi’ne gönderiliyor. İl genel meclisinin bu dosyaları bir bir meclisten geçirmesi nedeniyle, dosya sayısı hızla arttı. Şimdiye kadar İl Genel Meclisi’nden geçen dosya sayısı ise bilinmiyor. Her bir dosya bir tarım arazisinin imara açılması anlamına geliyor.
 
1 YILDA GEÇMESİ GEREKEN DOSYA 1 AYDA GEÇİYOR
Çanakkale’nin en güzel ve verimli topraklarında küçük bir yer alanalar, Eko Turizm dosyasını oluşturup, İl Genel Meclisi’nin kapısına dayanıyor. Dosyasını meclisten geçirmek için de birçok yol deniyor. Ve bu yolları geçen süre içinde herkesin öğrendiği de belirtiliyor. Bunun için çalışan bir kesimin olduğu ve olayın rant boyutunun da çok fazla olduğu ifade ediliyor. Seçim öncesi dosyaların iyice hızlandığı da belirtiliyor. Seçime kadar herkesin dosyasını il genel meclisinden geçirmek istediği ve seçim sonrasına bu işi bırakmak istemediği ifade ediliyor.
 
Mehmet Güler