Bayramiç Ovası, Ezine Ovası, Kumkale ve Batak Ovası'ndaki tarım arazisinin su ihtiyacını karşılayan  Bayramiç Barajı'ndan çiftçileri üzen haber geldi. Yağışlar olmadığı için barajın yarısında biraz fazlası doldu. Barajın dolmaması nedeniyle suyu çok çeken çeltik ekimine bu yıl izin verilmemesi gündemde.
 
Geçen yıl yaz aylarında başlayan kuraklık bu yıl kış aylarında da devam etti. Nisan ayına girildiği bu dönemde kuraklığın etkisini sürdürmesi su sorununu beraberinde getirdi. Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu gibi Çanakkale’de de kuraklık devam ediyor. Tarım kenti olan Çanakkale’de de bu yıl su sorunu yaşanıyor. Hem Çanakkale’ni içme suyunu ve tarım suyunu karşılayan Yuvacık barajında hem de Çanakkale’de en büyük tarım alanın su ihtiyacını karşılayan Bayramiç Barajı’nda su sıkıntısı yaşanıyor. Aynı şekilde Biga’nın tarım suyunu karşılayan Taşoluk barajı, son yıllarda yaşanan kuraklığın etkisiyle kuruma noktasına geldi.
 
3 İLÇENİN TARIM ARAZİSİNİN SU İHTİYACINI KARŞILIYOR
Bayramiç’te çok sayıda su kaynağını içerisinde barındırdığı için mitolojide 'Bin Pınarlı İda' olarak geçen Kaz Dağları'ndan beslenen Bayramiç Barajı'nda doluluk yüzde 59 olarak ölçüldü. Kaz Dağları'ndan beslenen Bayramiç Barajı'nın doluluk oranı yaşanan kuraklık nedeniyle geçen yıl Kasım ayında yüzde 10'lara kadar düştü. Mart ayında bölgede etkili olan yağışlarla birlikte 96,5 milyon metreküp su kapasitesine sahip barajdaki su seviyesi yüzde 59'lara kadar çıktı.
Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, du miktarı geçtiğimiz yıllara göre bu oran çok düşük olduğunu belirterek, ilerleyen dönemlerde mağdur olmamak için tedbiri şimdiden alacaklarını söyledi. Başkan Şen, "Bu küresel ısınmanın, iklimlerin değişmesi, yağmurların bazı bölgelere çok kuvvetli, bazı bölgelere daha az yağmasından kaynaklanıyor. Burada, ileriki dönemlerde mağdur olmamak için gereken tedbiri baştan alacağız. Biz bununla ilgili bir çalışma başlattık. Ezine Ovası ve Batak Ovası'nda her yıl düzenli olarak ekilen çeltik ekimini, bu yıl nisan yağmurlarını görmeden ektirmek istemiyoruz. Burada önceliğimiz sabit tesislerin korunmasıdır. Bölgemiz genel olarak meyve yetiştiriciliği yapılan bir yer. Önceliğimiz bunun korunması. Nisan ayında beklediğimiz yağışlar olursa, barajımız istediğimiz doluluk oranlarına ulaşırsa çeltik ekimi gerçekleştirebileceğiz.
Çok az bir kar yağdı ancak bu yağış bize yeterli değil. Çünkü Bayramiç Barajı'nın havzası oldukça geniş. Bayramiç Ovası, Ezine Ovası, Kumkale ve Batak Ovası'nın, su ihtiyacı Bayramiç Barajı'ndan karşılanıyor. İlerleyen dönemlerde sıcaklıkları, buharlaşmayı hesaba katarak, tedbirimizi baştan almalıyız. Bu noktada damla sulama sistemleri vazgeçilmezimizdir. Mutlaka bütün çiftçilerimiz sulamalarını damlama yoluyla, suyumuzu israf etmeden kullanmalıdır" diye konuştu.
Su sıkıntısı Biga’da da yaşanıyor. Çınarcık Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1995-2001 yılları arasında inşa edilen Taşoluk barajı, son yıllarda yaşanan kuraklığın etkisiyle kuruma noktasına geldi. Taşoluk barajı, kış ayının yağışsız geçmesi nedeniyle metrelerce çekildi. Baraj yüzeyinde adacıklar oluştu. Yöre halkı, barajın metrelerce çekilmesiyle görünce korktukları barajın üzerinde araçla gezmeye ve mangal yapmaya başladı. Baraja girenleri uyarmak için konulan tabela ise suyun çekilmesi nedeniyle anlamını yitirdi.
 
 
Turgut Engin