Depremden hemen sonra Çanakkale Belediye Meclisi Kentsel Risk Yönetimi Komisyonu çalışmalara başladı. Son gelişmeler hakkında bilgi veren Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yapı stoku çalışmalarına ilk olarak işyerlerin bulunduğu apartmanlarının kolonlarını inceleyerek başlayacaklarını söyledi.
 
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler, asrın felaketine dönüştü. 11 ili yıkıp geçen depremlerde binaların çok çabuk yıkılması, bina güvenliğini bir kez daha gündeme getirdi. Binaların yıkılması ile binlerce kişi altında can verdi. Son yapılan açıklamada depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 50 bini geçtiği görüldü.
Depremden hemen sonra Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’deki vatandaşlar da tedirgin olmaya başladı. Herkes binalarının sağlam olup olmadığını sormaya başladı. Bu tedirginlik devam ederken Çanakkale Belediye Meclisinde alınan kararla depreme dirençli bir kent oluşturmak amacı ile Kentsel Risk Yönetimi Komisyonu kuruldu. Kurulan komisyon hemen hazırlıklara başladı. Komisyon bu sefer Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) ve Muhtarlar ile bir araya geldi. Toplantıya Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da katıldı.
Toplantıya katılanlara Başkan Gökhan, kentte meydana gelebilecek olası bir depreme karşı Çanakkale Belediyesi ve Kentsel Risk Yönetimi Komisyonu tarafından bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin bilgilendirmede bulundu. Başkan Gökhan, deprem bölgelerinde birçok binanın altında bulunan işyerlerinin alanının genişletilmesi için kolonların kesilmesi sonucu yıkıldığını hatırlatarak, “ “Burada temel olan şu; mevcut yapı stoğumuz ve durumu, şu anda yapılmakta olan binalar ve bundan sonra yapılacak olan yapılar ile ilgili alacağımız önlemler.
 
Mesela yapılar ile ilgili şöyle bir karar alınabilir; öncelikle altlarında işyerleri olan yapılar denetlenecek. Ne için? Olası kolon kesilmesini denetlememiz gerekiyor. Biliyorsunuz bu depremde yıkılan binaların en başında bu binalar geldi. Onun dışında insanların toplu bulunduğu alanlar. Mesela kamu kurumları, yurtlar ve oteller. Buralarda insanlar kitleler halinde bulunduğu için öncelikli olarak denetlenmeli. Tabi bu çalışmalar ile ilgili kurumlar ile görüşmeler yapılacak ve ne yapılması gerekiyorsa bunlar bir bir yerine getirilecek” dedi.
 
10 YIL ÖNCE ÇANAKKALE’NİN ZEMİN HARİTASINI ÇIKARDIK
Çanakkale’nin zemin haritasını 10 yıl önce çıkarttıklarını hatırlatan Başkan Gökhan, bu çalışmayı Türkiye ilk olarak Çanakkale Belediyesi yaptığını söyledi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile beraber yaptıklarını da belirten Gökhan, “O günden beri binaların temelleri ile ilgili raporları geoteknik mühendislerine imzalatıyoruz. Bunları eskiden inşaat mühendisleri imzalıyordu ama şu anda bunları geoteknik mühendisleri imzalıyor. Bununla ilgili bina inşa edilirken yapılan zemin iyileştirme raporlarını istiyoruz. Ondan sonra geoteknik mühendislerinin raporlarını istiyoruz. Şimdi bunlara bir ilave daha yaptık ve yapılan binaları biz inceleyeceğiz. Yani giderek inşaat denetimlerini sıkılaştıracağız. Tabi biz bu çalışmalar konusunda ileri aşamadayız. Yani Çanakkale Belediyesi tarafından önceden alınan birçok karar, daha sonra yasalaştırıldı. Dolayısı ile Çanakkale Belediyesi olarak bu konuda hazırlıklıyız” şeklinde konuştu.
KÖY MUHTARLARI İLE GÖRÜŞTÜ
Muhtarlarla da görüşen Başkan Gökhan, dayanıklı bir kent oluşturmak için herkesi göreve çağırdı. Gökhan gözlerini şöyle sürdürdü; “Depreme dayanıklı bir kent oluşturmak için tüm Çanakkale'ye görev düşüyor. Bu süreçte en önemli görevlerden birinin de muhtarlarda. Bu süreçte muhtarların komisyona mahallelerindeki riskli bina olup olmadığı gibi çeşitli alanlarda destekler sağlayabilecek.
Çanakkale'de mahallelerde oluşturulacak olan toplanma alanları ve barınma alanlarının altyapıları ile ilgili çalışmaları başlatacağız. Tabi bununla ilgili olarak AFAD ile görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Onların belirleyeceği alanlardaki altyapı çalışmalarımızı hızla tamamlayacağız. Yarın orada bir şey kurulduğunda orada ne ihtiyaç olacak ise onları şimdiden belirleyerek teminini sağlayacağız.
Olası bir deprem durumunda kullanılmak üzere hazırda bulundurulması gereken çadır ve konteyner gibi barınma ekipmanlarını temin ederek, bunları belirlenen mahallelerdeki noktalara yerleştirmemiz gerekiyor. Tabi bunların dışında deprem olduktan sonra 48 saat içerisinde yapılması gereken bir arama ve kurtarma çalışması var. O sürede ne kadar çok insanı kurtarabilirsek zaiyatı azaltmış oluruz. Deprem oldu, binalar yıkıldı diyelim. Biz burada kimi bekleyeceğiz. AFAD mı asker mi gelecek. Bunları bekleyene kadar buraya müdahale edebilecek mahalle gönüllülerini oluşturmamız gerekiyor. Her bir mahallemizde arama kurtarma gönüllülerinin olması gerekir. Bu insanları belirlemeli ve onları eğitmemiz gerekir. Hatta onlara gerekli malzemeleri tedarik etmemiz lazım. Onlar da deprem olduktan sonra kimsenden talimat beklemeden mahallesindeki çalışmalara başlaması lazım. Burada sizlere de büyük görev düşüyor. Sizler de mahallelerinizde bu çalışmaya insanları katılmaya teşvik etmelisiniz.
Mahalle gönüllüsü çalışmasının bir kereliğe mahsus olmaması gerekir. Sürekli olarak yeni gönüllüler oluşturmamız gerekiyor. Bu çalışma her sene olmayabilir ama bunu belirli bir periyotta yaparak yeni gönüllüleri yetiştirmemiz gerekiyor. Eskiden sivil savunma diye bir kurum vardı. O kalktı ama bizlerin gönüllü mahalle sivil savunmacıları oluşturmamız gerekir. Zaten o mahalle de olanlar komşularını kurtarmak için canla başla çalışacaktır. Tabi bu gönüllülerin AFAD'la da koordinasyonunu kurup bir çalışma planı yapılması gerekir” dedi.
 
Öte yandan toplantılarda, belediye görevlileri de toplantılara katılanlara genel bilgiler verdi.
 
Mine