Aday adaylık süreci bitmek üzereyken, partilerde aday sıralamaları merak edilmeye başlandı. Aday sıralaması ise AK Parti’de Bülent Turan’a, CHP’de Muharrem Erkek’e İYİ Parti’de ise Rıdvan Uz’a bağlı. Bu İsimlerin Çanakkale’de gösterilmesi veya gösterilmemesi durumunda sıralama çok değişeceği konuşuluyor.
14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekilleri seçimlerine iki aydan az bir süre kaldı. Seçimlere doğru hızlar giderken milletvekili aday adaylık süreci de bitmek üzere. Birçok partide aday adaylık başvuru süresi bitti. Bazı partiler ise bu süreyi birkaç gün daha uzattı.
Bu süreçle beraber Türkiye seçim atmosferine tamamen girmiş durumda. Artık her yerde siyaset konuşuluyor. Sohbet konularının birinci sırasında cumhurbaşkanı adaylarının alacağı oy oranları ile ilgili tahminler, ikinci sırada ise partilerin milletvekili sıralaması tahminleri yer alıyor. Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de en çok partilerdeki aday sıralamasının nasıl olacağı konuşuluyor.

SIRALAMA TURAN, ERKEK VE UZ’A GÖRE BELİRLENECEK
Çanakkale’nin 4 milletvekili var. Bu seçimde de kentin milletvekili sayısı değişmedi. Şuanda mevcut 4 milletvekilinin 2’si AK Parti’de; Bülent Turan, Jülide İskenderoğlu,  2’si ise CHP’de; Muharrem Erkek ve Özgür Ceylan. Önümüzdeki seçimde bu dört milletvekili için partiler kıyasıya yarışacak. Şuanda tahmin edilen milletvekili dağılımı ise 2-2 veya 2-1-1. Yarışın nasıl biteceği ve hangi partinin Çanakkale’de kaç milletvekili çıkaracağı ise 14 Mayıs akşamı sandıklar açıldığında beli olacak.
Milletvekili olabilmek için şu aşamada aday adaylar sıralamada en üste çıkmak için büyük çaba gösteriyor. Aday sıralamasında ise 1. Sıra her zaman büyük önem taşıyor. Birinci sırada yer alacak isimlerin Çanakkale’de aday gösterilip gösterilmeyeceği kesinlik kazanmadığı için sıralamada da tahmin yürütmek oldukça güç

AK PARTİ
Bilindiği gibi şuanda AK Parti’nin Çanakkale’deki en güçlü ismi Grup Başkanvekili de olan Çanakkale Milletvekili Bülent Turan. Turan’ın 3’üncü dönem kuralına takılacağı bu yüzden tekrar aday gösterilmeyeceği konuşuluyor. Eğer Turan tekrar aday gösterilirse 1. Sıra ona ait. Gösterilmediği taktirde, sıralama çok değişir.

CHP
Aynı şekilde CHP’de de durum bundan ibaret. CHP’nin Çanakkale’deki en güçlü ismi ise CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek. Önümüzdeki dönemde Millet İttifakı’nın seçimi kazanması durumunda ismi Adalet Bakanı olarak geçiyor. Bu yüzden aday gösterilmeyebileceği konuşuluyor. Eğer Erkek, tekrar aday gösterilirse o da CHP’nin Çanakkale’de 1. Sıra milletvekili adayı olması kesin gibi. Gösterilmediği taktirde ise aday adaylar içinde sıralama oluşturulacak.

İYİ PARTİ
Her iki parti gibi İYİ Parti’nin milletvekili sıralaması da İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz’a bağlı. Uz’un Çanakkale’de milletvekili adayı gösterilmesi durumunda 1. Sıra kesin gibi. Genel Başkan Yardımcısı olduğu için seçilme ihtimali daha yüksek olan başka ilde de gösterilmesi de konuşuluyor. Bu yüzden İYİ Parti’nin Çanakkale’deki sıralaması da Rıdvan Uz’a bağlı. Uz gösterilmediği taktirde aday sıralaması ona göre şekillenecek.
Genel olarak değerlendirildiğinde Çanakkale’deki milletvekili adaylarının sıralaması Turan, Erkek ve Uz’a göre şekillenecek.
 
Mehmet Güler