Pandemiden sonra meydana gelen deprem felaketinden de çok sayıda sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Çanakkale’de kutlanan 14 Mart Tıp Bayramı buruk bir şekilde kutlandı. Törende, depremde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının isimleri tek tek okunarak bir kez daha anıldı.
 
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki büyük deprem, vurduğu 11 ilde büyük yıkıma yol açtı. Depremin vurduğu 11 ilde ölen 10 binlerce kişinin içinde çok sayıda doktor da vardı. Aileleriyle yaşadıkları evlerin yıkılması sonucu hayatını kaybeden doktorlar, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla meslektaşları tarafından anıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen kutlamada depremde hayatını kaybeden sağlık çalışanları unutulmadı. İsimleri tek tek okunan sağlık çalışanları meslektaşları tarafından anıldı.


Sağlıkçılar bayramlarını kutladı
14 Mart Tıp Bayramı, Çanakkale Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen törenle kutlandı.
Ülkemizde her yıl Tıp Bayramı olarak bilinen 14 Mart 1827'de "Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire" adlı okulun açılmasıyla beraber modern tıbbın Türkiye'de başlangıcı olarak kabul edilir. Tıp Bayramı, ilk kez 1. Dünya Savaşı sonunda, İstanbul'un işgal edildiği günlerde, yabancı işgal kuvvetlerine karşı tıp öğrencilerinin bir tepkisi olarak 1919 yılında kutlandı.
O zamandan beri her 14 Mart’ta Tıp Bayramı kutlanıyor. Çeşitli etkinliklerle kutlanan bu özel günde konferanslar, tıbba yönelik söyleşiler,  bilim dünyasında yaşana n gelişmeleri değerlendirmek ve tıp alanındaki sorunlara da dikkat çekiliyor. doktor, ebe, hemşire ve tüm sağlık çalışanlarına özgü bir gün olarak geçiyor.  
Çanakkale Sağlık Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Meydanında 14 Mart Tıp Bayramı programı gerçekleştirildi.  Programa İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Op. Dr. Gürkan Çoban, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Aslı Okan, Destek Hizmetleri ve Acil Sağlık Hizmetleri Başkan yardımcıları, STK Temsilcileri ve sağlık çalışanları katıldılar.  İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk’ün Çelenk sunması ile başlayan program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile devam etti.
Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen programda bir konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk “Deprem hepimizi derinden etkilemiştir. Başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere yaşanan bu büyük felakette hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyor, depremzedelere ve milletimize baş sağlığı diliyor ve geçmiş olsun dileklerimizi sunuyorum. 14 Mart tarihi, 14 Mart 1827 yılında 2. Mahmut zamanında Tıp Okulunun açılmasına dayanır. Tıp Bayramı ilk kez 1. Dünya Savaşı'nın sonunda İstanbul'un işgal edildiği günlerde yabancı işgal kuvvetlerine karşı tıp öğrencilerinin tepkisi olarak 1919 yılında kutlanmıştır. Günümüze kadar gelen 14 Mart kutlamaları bulunduğu haftayı kapsayacak şekilde Sağlık Haftası olarak da kutlanmaktadır. Sağlık çalışanı olmak tıpkı bir piramidin sağlam yapısını oluşturan parçalar gibi derin bilgi ve tecrübe, sonsuz sabır ve empati yeteneği yanı sıra insan sevgisi ve merhamet içinde barındıran yüce bir vicdan sahibi olmayı içinde barındırır. Sağlık çalışanlarımız savaşta, depremde, afette, kovid-19 salgınında olduğu gibi hangi koşul içinde olursa olsun görevlerini en iyi şekilde yapabilmek için büyük bir özveri göstererek, gece gündüz demeden çalışmaktadırlar. Tarihte olduğu gibi bugünde burada Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bize emanet ettiği bu güzel ülkede her zaman milletimizin yanında olmaya onlara uzanan ve şifa dağıtan el olmaya devam edeceğiz” dedi.
Konuşmanın ardından program sona erdi.
 

Depremde hayatını kaybeden doktorlar anıldı
 
Çanakkale Tabipler Odası tarafından düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı’nda meydana gelen depremde hayatını kaybeden doktorlar da anıldı.
 
Her yıl olduğu gibi 14 Mart Tıp Bayramı Çanakkale’de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. İl Sağlık Müdürlüğü’nün programına dahil olmayan Tabipler Odası da tıp bayramını kutladı. Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen programa Tabip Odası Başkanı Ayşe Güneş, Oda Yönetimi ve doktorlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Türk Tabipler Birliği Çanakkale Tabip Odası Başkanı Ayşe Güneş, bir konuşma yaptı. Güneş  “Bu soruyu yüksek sesle hep birlikte soruyoruz bugün her yerden. Mendilimizde kan sesleri ile yaşamaya zorlanıyoruz nicedir. Ne pandemide yitirdiğimiz yüzbinlerce insanımız, yüzlerce meslektaşımız, ne de depremde yitirdiğimiz canlar kaçınılmazdı. Bir 14 Mart daha bizler için mücadelenin tarihine yeni anlatılar katma anlamına geliyor. Depremin ilk gününden itibaren sahada olan meslektaşlarımızla mendiller kanamasın diye çaba sarf eden meslek örgütümüz, Türk Tabipleri Birliği memleketin dört bir yanından Tabip Odalarından meslektaşlarımızla 2023 yılının 14 Mart günü saat kulesinin saati 04:17’de durmuş olan Adıyaman’da, Türkiye’nin her yerinden yankılanan çok ses, tek yürekle yitirdiklerimizi anıyor, yüreklerimizde taşıdığımız anılarıyla yitirdiklerimize bir söz veriyoruz. Söylemiştik tekrar söylüyoruz: Olağandışı Durumlara hazırlıklı olmak olanaklıdır. Depremin kaçınılmaz, kayıpların önlenebilir olduğunu biliyoruz. Evlerin, hastanelerin üzerimize yıkılmayacağı insanlarımızı ve hiçbir canlıyı enkaz altında yitirmeyeceğimiz bir Türkiye mümkündür.
Bu 14 Mart haftasında, yıkıcı etkileri çok fazla olan deprem gündemi içerisinde, depremler önlenemese de yıkımların önlenebileceği bilinciyle, ne sağlığın ne de hekimlerin enkaz altında kalmasına olanak tanıyacak kamusal ve toplumcu yeni bir sağlık sistemini kurmayı hedefleyen çalışmalarımızı, dayanışmamızı güçlendirerek, yıllardır yaptığımız gibi bir mücadele hattında ısrar ediyoruz. Aklın ve bilimin ışığında, Türk Tabipleri Birliği olarak, yıllardır söylediklerimizin salgınla herkesçe görünür olup depremle birlikte bizleri ağır bir yıkımla baş başa bırakmasına boyun eğmedik, eğmeyeceğiz.
Tüm dünyada uygulanan, özelleştirmeyi merkeze alan, bizleri yalnızlaştırıp güvensizleştiren politikalar ve sonunda AKP’ye nasip olan Sağlıkta Dönüşüm Programı nedeniyle ‘olağan’ dönemlerde de birçok sorunla yüz yüze kalan hekimlerin, sağlığı üretenlerin, olağandışı durumlara hazırlıklı olma konusunda da kendi başlarına bırakıldığını bir kez daha gördük. Hazırlıksız yakalandıkları bu olağandışı durumda kamu otoritesinin tek elde toplama, paylaşmama ve paylaştırmama ısrarının çaresizlik ürettiğine, sağlık kuruluşlarını, sağlık çalışanlarını ve toplumu kaosa sürüklediğine birlikte tanıklık ettik. Afet ve olağandışı durumlarla bas¸ edebilmek kamusal bir görev iken, bu görev için hiçbir hazırlık olmaması yaşamdan yana sürdürdüğümüz çabaların sonuçsuz kalmasına, dayanışma içinde depremzede meslektaşlarımızı biraz olsun rahatlatabilmek için üstlendiğimiz sorumluluklarda da yalnız bırakıldığımıza şaşırmadık elbette.  Türk Tabipleri Birliği olarak, yıllardır söylediklerimizi bugüne kadar dikkate almayan Sağlık Bakanlığı’nın ve iktidarın ihmali nedeniyle, on binlerce insanımızı yitirdik, hem mendillerimiz hem de yüreklerimiz kanıyor durmadan. Bugün, bu 14 Mart’ta yastayız, evet. Acımızı paylaşıyoruz çoğalarak” dedi.
 
DEPREM UNUTMADI
 
Yapılan Konuşmanın ardından Türk Tabipleri Birliği Çanakkale Tabip Odası Başkanı Ayşe Güneş, depremde hayatını kaybeden doktorların isimlerini tek tek okudu.  Program sonunda ayrıca  törene katılan doktorlar depremde hayatını kaybeden depremzedelerin anısına Atatürk Büstüne karanfil bıraktı.
 
 
Mine Yel
Bünyamin Nami Tonka