"12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü" kapsamında Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından program düzenlendi. İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 102. yıl dönümünde milli şairimiz ve Bayramiçli Mehmet Akif Ersoy'un anıldığı etkinlikte; Kuran-ı Kerim Tilaveti, günün anlam ve önemini belirten konuşma, "Bayramiç' te Mehmet Akif" Konulu tiyatro gösterisi, şiirler ve İstiklal Marşının okunduğu orotoryo sunumu gerçekleştirildi ve çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilerimiz için ödül töreni düzenlendi.
Törenin ardından ilçemizde bulunan "Mehmet Akif Ersoy Evi" Kaymakam Alper TAŞ, ilçe protokolü ve vatandaşlar tarafından ziyaret edilerek İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy anıldı.

EVİ MÜZEYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Merhum Mehmet Akif Ersoy; Osmanlı nufüs kayıtlarında ve günümüz Cumhuriyet kayıtlarına ulaşılan Mernis sistemi üzerindeki bilgilere göre doğum tarihi ve yeri hiç şüphesiz 1 Temmuz 1873 Bayramiç.
Mehmet Akif’in Arnavut babası Tahir Efendinin 1873 ile 1877 yılları arasında Bayramiç Karşıyaka Caminde imam hatiplik yaptığı bilinmektedir. Sonraki yıllarda ise devrin en itibarlı medresesi olan Fatih Medreselerinden baş müderrisliğe kadar yükselip bu medresede üniversite hocalığı yapmıştır. Medreselerin tatile ayrıldığı ramazan aylarında ise eski görev yeri olan Bayramiç’e gelip buradaki Karşıyaka Caminde halkı irşat ettiği ve mukabele okuduğu, oğlu Mehmet Akif’in de ilk mukabeleyi Kur’an’dan sahifeler ezberleyerek Karşıyaka caminde okuduğu ve bu suretle hafızlığa da Bayramiç’te başladığı yazılı hatıratlardan naklen bilinmektedir. Babası Arnavut olan Mehmet Akif’in, Buharalı Mehmet Efendi’nin kızı olan annesi Emin Şerif Hanım ise Türktür. İstanbul’un Fatih Semti gibi muhafazakâr bir semtte temiz bir ailenin çocuğu olan yetişen Akif’in, ailesi ve ilk çevresinden aldığı terbiye onun eğitim hayatı ile tamamlanmış, şairin hayatı boyunca İslam’ın, ülkesinin ve insanlığın iyiliği için çalışan biri olmasında katkıda bulunmuştur.
Kentsel SİT alanındaki Reşit Tümer’e ait koruma altındaki Mehmet Akif Ersoy’un çocukluğunun geçtiği iki katlı tescilli evin 2001 yılında yıkıldı. Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu daha sonra duruma el koyarak otopark olarak kullanılan araziyi istimlak edildi. Haber yapılması üzerine Çanakkale Valiliği’nde imzalanan protokol ile İstiklal Marşı'nın Yazarı Mehmet Akif Ersoy'un 12 yaşına kadar yaşadığı ev, aslına uygun olarak yapılarak müze haline getirildi.
Müze ev hem milli şairin hayatını ailesini hem de ilçenin eski kültürünü ziyaretçilere gösteriyor.
 
Sedat Uz