Muz, çocukluktan yetişkinliğe her bireyin severek tükettiği meyvelerden bir tanesidir. Kendine özgü yapısı ve lezzeti ile diğer meyvelerden farklılaşan muz, yalnızca tadıyla değil sağlık üzerindeki etkileri hakkındaki tartışmalar ile de bilinir. İçeriğindeki değerli besin öğeleri nedeniyle bir grup kişi tarafından muzun sağlıklı bir meyve olduğu savunulurken bir diğer grup tarafından da kabızlığa yol açabilmesi ve glisemik indeksinin ve kalori içeriğinin nispeten yüksek olması öne sürülerek kaçınılması gereken meyveler arasına konulur.
 
Muzun, sağlıklı bireyler tarafından doğru şekilde tüketildiğinde oldukça faydalı bir besin olduğu söylenebilir. Özellikle de mineral ve lif içeriğinin yüksek olması nedeniyle sağlıklı beslenme planları içerisinde muza belirli aralıklarla mutlaka yer verilmelidir. Muzun faydaları nelerdir sorusunun yanıtları ve muzun içeriğine ilişkin detaylar için yazının devamına göz atabilirsiniz.
 
Muzda Hangi Vitaminler Var?
Muz, diğer tüm taze meyve türlerinde olduğu gibi vitaminler açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Muzda hangi vitamin var sorusuna yanıt olarak, 118 gramlık orta boy muzda bulunan başlıca vitamin türleri şu şekildedir:
 
Muzun Faydaları Nelerdir?
Muz tüketimi, bazı durumlarda diyabet (şeker) hastaları ya da herhangi bir sebeple sürekli ilaç kullanan insanlar için sınırlandırılması gereken bir durum olabilir. Ancak sağlıklı bireylerde muz tüketimi oldukça faydalıdır. Muzun içerdiği bileşenlerden kaynaklı olarak vücuda sağladığı yararlardan bazıları ise şunlardır:
 
Kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur. Hipertansiyon sorunu yaşayan kişiler için tuz ve sodyum alımının azaltılması, bunun yanında doğal potasyum kaynaklarının diyete eklenmesi önerilir. Bunun nedeni potasyum mineralinin kan basıncını dengelemesi ve kardiyovasküler sistemi korumasıdır. Potasyumun en iyi doğal kaynaklarından bir tanesi olan muz, bu nedenle kan basıncının dengelenmesine yardımcı olacaktır.
Kalp sağlığınızı korumanıza katkı sağlar. Uzun süre yüksek seyreden tansiyon, kalp ve damar hastalıkları açısından en önemli risk faktörlerinden bir tanesi anlamına gelir. Hem kan basıncını dengelemeye yardımcı olan hem de kalp kasının faaliyetlerini düzenleyen potasyum minerali, muzda bol miktarda yer alır. Bu nedenle sağlıklı bireylerde muz tüketimi, kalp sağlığını korumak için fayda sağlayabilir.
Astıma bağlı sorunları hafifletmeye yardımcıdır. Potasyumun yanında yüksek miktarda antioksidan içeren muz, astım hastalığının yol açtığı sorunların hafifletilmesine yardımcı olabileceği düşünülen besin kaynaklarından bir tanesidir. Özellikle çocuklarda hırıltı gibi sorunları gidermeye katkı sağlayan muz, bu açıdan sağlıklı bir meyve alternatifi olarak değerlendirilebilir.
Kanserden korunmayı destekleyebilir. Yapılan bazı bilimsel araştırmalar muzun içeriğinde bulunan lektin adlı bir proteinin lösemi hücrelerinin gelişimini engelleyebileceğini göstermiştir. Bir tür antioksidan olan lektin serbest radikallerin indirgenmesini sağlayarak hücreleri kanserleşmeye karşı korur. Lektin ve diğer antioksidan vitamin-mineral içerikleri sayesinde muz, diğer meyve ve sebze türleriyle birlikte kansere karşı korunmanızı destekleyebilir.
Sindirim sisteminin çalışmasını destekler. Muz, sindirim sağlığı üzerinde etkili olan su ve posanın her ikisini de içeren bir meyve türüdür. Genellikle ishal tedavisinde kullanılması ile bilinen muzun kabız yaptığı düşünülür. Oysa yüksek lif içeriği sayesinde sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı içerisinde ölçülü olarak tüketilen muz, bunun tam tersine sindirim sisteminin çalışma düzenini olumlu etkileyecektir.
Mental sağlığı korumaya yardımcı olabilir. Bilişsel fonksiyonlar ve ruh sağlığı üzerinde kilit rollere sahip olan triptofan aminoasidi, muzda bol miktarda bulunan aminoasit türlerinden bir tanesidir. Ayrıca B grubu vitaminlerini önemli miktarda içermesi nedeniyle muzun düzenli olarak tüketilmesi, mental hastalıklardan korunmaya katkı sağlarken genel anlamda ruh halinin iyileştirilmesine de yardımcı olabilir. Öğrenme ve hatırlama yeteneklerinin güçlendirilmesi, konsantrasyon gücünün korunması gibi açılardan da muz tüketimi fayda sağlayabilir.
 
Muzun Erkeklere Faydaları
Muzun içeriğinde yer alan bazı bileşenler, erkeklerde ve kadınlarda özellikle belirli faydaları beraberinde getirebilir. Erkekler için bunlardan bir tanesi kas gelişimini desteklemesidir. Özellikle vücut geliştirme ile ilgilenen kişilerde yüksek potasyum içeriğine sahip olan muz, kasların sağlıklı bir şekilde çalışması ve gelişmesini destekler. Bunun yanında muzda yer alan doğal enzimler ve mineraller ile cinsel fonksiyonlar desteklenir.
 
Muzun Kadınlara Faydaları
Muzun kadınlar açısından sağladığı önemli faydalardan bir tanesi, düşen kan şekeri düzeyini sağlıklı bir şekilde dengelemesi, bu sayede adet öncesi gerginlik sendromu (premenstrual sendrom-PMS) kaynaklı olumsuz etkilerin önlenmesine yardımcı olmasıdır. Bunun yanı sıra içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde cilt sağlığını da geliştiren muz, akne ve siyah nokta oluşumunun önüne geçmenize, daha sağlıklı bir cilde sahip olmanıza katkı sağlayabilir.
 
 
Muz Kabuğunun Faydaları
Muz, yalnızca meyvesiyle değil, kabuğuyla da size pek çok fayda sağlayabilir. Antioksidan özellikleri, vitamin ve mineral içeriği, antiseptik ve enzimatik aktiviteleri sayesinde muz kabuğunu sağlığınız için farklı amaçlarla da kullanabilirsiniz. Örneğin muz kabuğunun cilde bir maske gibi uygulanması ile akne ve sorunlu cilt görünümüne karşı doğal bir bakım elde edebilirsiniz. Ayrıca sitrik asit içeren muzun kabuğunu dişlerinize sürerek daha beyaz dişler elde edebilirsiniz. Göz altlarınıza koyarak beklettiğiniz muz kabuğu ile göz altı torbaları ve bu bölgede oluşan şişlik, morarma gibi sorunları hafifletebilirsiniz.
 
Muz Kabuğunun Cilde Faydaları
Muz kabuğunun içeriğinde bulunan yüksek miktardaki antioksidan madde, yüzde akne oluşumuna yol açan enfeksiyonların dindirilmesine yardımcı olur. Aynı etki göz altı morluklarının aydınlatılmasında da etkili olabilir. Bunun yanında nemlendirici etki de sağladığından cilt bakımı için muz kabuğunu kullanmak doğal ve etkili bir çözüm yolu olarak tercih edilebilir.
 
Muz kabuğunun iç kısmını kaşık yardımıyla kazıyarak cildinize sürebilir veya doğrudan muzun kabuğunu cilt yüzeyinize yerleştirebilirsiniz. İçeriğinde yer alan antioksidan vitaminler, bekleme ile zarar göreceğinden bu gibi kullanımlarda muzun kabuğunu soyduktan hemen sonra kurumadan kullanmanız faydalı olacaktır.
 
Kaynak: Medikalpark