Çanakkale Belediyesi Mart Ayı 3. Oturumu, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın katılımı ile yapıldı.  Mecliste gündem dışı bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ilk olarak siyasi gündemi değerlendirdi. Başkan Gökhan, Millet İttifakı 13. Cumhurbaşkanı Adayı Adaylığını açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı ile ilgili yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanlığı adaylık konusunda iyi parti dışındaki Cumhuriyet Halk Partisi ve diğer 4 parti bir karar aşamasına gelmişti.  Biz de çağırıldık ve gittik. Ama Türk siyaseti açısından  yeni bir hareketlilik oldu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bu sürece tekrar katkı vermek noktasında ve   iki Büyükşehir Belediye Başkanının da katılması ile siyasi kriz dediğimiz konu hal olmuş oldu.  Sonuç olarak Kemal Kılıçdaroğlu  Cumhuriyet Halk Partisinin adayı değil, Millet İttifakının adayı olarak  Cumhurbaşkanlık Adaylığını ilan etti. Hayırlı olsun diyorum. Çünkü olay Cumhuriyet Halk Partisinin siyaseti dışında   değerlendirmek lazım. Dediğim gibi bu bir ittifak adaylığıdır.  Dün akşam (Pazartesi akşamı) Cumhuriyet Halk Partisi'nin önünde bir kitle vardı. Orada hiç Cumhuriyet Halk Partisi bayrağı yoktu, Türk bayrakları vardı. Bugün (Salı)  Sayın Kılıçdaroğlu ‘mecliste son grup toplantı mı yapıyorum, Son kez burada konuşuyorum’ dedi. Yani ‘Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayı olarak değil, artık bu ittifakın bir adayı olarak kendimi yorumluyorum’ diye o anlamda bir konuşma yaptı ve  olay sonuçlanmış oldu.  Tabi içinde 6 tane siyasi parti olan bir ittifak. Efendim bunlar her biri bu işe sahip çıkacaktır. Tabii karşı tarafta da Cumhur İttifakı var. Cumhur İttifakı'nın adayı bilmiyoruz, muhtemelen Sayın Recep Tayyip Erdoğan olacaktır diye varsayılıyor. 10 Mart'ta karar alacağını dün ifade etti. On bir Mart'ta da bir resmi gazetede yayınlanacak.  Bu karar  yayınlandıktan sonra da on iki Mart gibi özetle seçim süreci başlamış olacak” dedi.
SAĞDUYULU BİR SEÇİM OLSUN
 
 Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Deprem nedeni ile  seçim sürecinin diğer seçimler gibi olmayacağını belirterek, seçimin sağduyu ve huzurlu bir ortamda geçmesini istedi. Gökhan şu açıklamayı yaptı; “Sonuç itibariyle bu bir seçim, demokratik bir süreç ve Çanakkale'de de olacak tabi. Çanakkale'de de  hem milletvekillikleri, hem cumhurbaşkanlığı   seçimleri yapılacak.  burada benim temennim Çanakkale'mize yakışır, bugüne kadarki olan seçimlerde olduğu gibi   sağduyumuzu bozmadan, burada sonuçta bir seçim yaptığımızı unutmadan ve demokratik bir sonucun herkes tarafından kabul edilmesi gerektiğini unutmadan hareket etmemiz gerekir. Elbette ki propaganda yapacağız. Bu seçim sürecinde başka bir şey daha var. Eski seçim süreçleri gibi de olmayacak tabi. Deprem var çünkü bu ülkede. Yani öyle davullu zurnalı gürültülü olmayacak. Toplantılar olabilir ama orada da çok dikkatli davranmamız lazım. Yani insanlarıno duygularını zedelemememiz lazım.  Onun için  bu seçim yarışında, gerek Cumhurbaşkanlığı seçiminde, gerekse milletvekili seçimini yarışacak olan adayların, partilerin sağduyu içerisinde ülkemizi, Kötü olaylarla karşılaştırmadan bu sürecin tamamlanmasını ve sonuçta da yeni bir 5 yıllık meclis ve yönetim süreçlerinin başlamasını diliyorum”
AK PARTİ DEPREMİ KONUŞTU
 
AK Parti Belediye Meclis Üyesi ve Meclis Grup Başkan Vekili Esra Yüksel de 6’lı masanın adayını tebrik ederek seçimlerin huzur içinde yapılmasını istedi. Yüksel şu soruları sordu, “Bundan ve bundan sonra yaralar sarılana kadar konumuz sadece deprem. Yerelde ya da genelde deprem konusunun depreme dayanıklı şehirler konusunun hiçbir gündem önüne geçmemeli. Bu anlamda iki hafta önce olağanüstü toplantıda kararlar aldık. Ben bugün birkaç soru sormak istiyorum. Dün İrfan Bey biraz bilgi verdi ama eee bildiğim kadarıyla eee aldığımız kararlar askı süresi olmayan kararlar. Anında yürürlüğe giren kararlar Dolayısıyla o günden bugüne neler gerçekleşti? Mesela deprem bölgesinde bir tespit. Yıkılan binaların çoğunun altındaki iş yerlerindeki kolon zafiyetinden kolonların kesilmesinden şeklinde mesela iş yeri olan binaların kolon ııı kontrole başlandı mı? Tebligatlar çıktı mı yola? Öncelikle aldığımız kararlar uygulanmaya başladı mı? Bu konuyla ilgili bilgi almak istiyoruz”
 
 
ÇALIŞMALARI ANLATTI
 
Belediye İmar Müdürü Kemal Albayrak, Olağanüstü mecliste alınan kararların yürütme çalışmaları ile ilgili yaptığı açıklamada “Olağanüstü meclis kararları içerisinde belirtilen iş yeri açılışında kolon ve duvar, statik kontrolle alakalı çalışma başladı. Hatta yaklaşık bir yirmi kadar dosyanın incelemesini tamamladık. Zabıta müdürlüğümüze ilettik. İkinci partide gelen  iş yeri açılış dosyalarıyla alakalı incelemeler devam ediyor. Biz meclis kararında belirtilen bütün  tebligatları yapmak üzere o süreç içerisinde işlemlerimizi tamamlamak üzereyiz. Celal Atik ve Sosyal konutlarla alakalı da hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Bir de kaçak yapılarla alakalı yıkım devam ediyor. Daha önce bir listemizde olanlarla alakalı vatandaşlar kendileri yıkmaya başladılar bu aşamada. Bizim konuyla alakalı çalışmalarımızı gördükten sonra  kaçak yapılaşma daha yakın mücadelemiz devam ediyor.
 
İzmir'e gittik  ve İzmir'in İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin laboratuvarını gördük. tahlili  yapı tahlil laboratuvarı diyelim. Ondan sonra onunla ilgili hemen çalışmalara başlandı. Yerini de bulduk sayılır. Makinaları, Röntgen cihazı ve kısacası ne gerekiyorsa alıyoruz ve tam tekmil olacak. Yani iki tane alet değil, ne gerekiyorsa hepsini yapacağız. O çalışmalara devam ediyoruz.  İzmir'de gittiğimizde  bir başka birime daha gittik. O da  kentsel dönüşüm yapan, yani depremde yıkılanların veya yıkılma durumunda olanların  dönüşümünü yapan birim. onların bir yöntemi var nu öğrenmeye gittik. O da şu burada yıkılan binaların sahiplerini kooperatifleştiriyorlar. Dolayısıyla kooperatifleştirip, kooperatiflerin bu noktada  inşaatlarını yaptırmaları sağlanıyor. Burada belediyeye de önayak oluyor.  Belediye şirketleri de yapabiliyor. Bütün onların da çalışmalarını yapıyoruz.   Dolayısıyla o konudaki çalışmalarımıza tamamlayıp bir daha gideceğiz belki  yasal prosedürü öğrenmek açısından” dedi.
 
 Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, özellikle çatılarda yapılan  kaçak yapıları tespit etmek amacı ile  dronla tespit çalışmaların devam ettiğini belirterek  “Özellikle teras çatılardaki kaçak yapıları görünemeyen yapıları tespit etmek için özellikle bazı bölgelerde  kontrol yapıyoruz. Onların bir kısmı  maalesef  imar affından yararlandı. Ama yararlanmayıp yapmış olanlar varsa onları da tespitini yapıyoruz. Onun dışında bizim elimizde  mahkemesi bitenleri tabiatıyla yıkıyoruz. Bir de mahkeme varsa yani adam durdurma aldıysa ona da pek bir şey yapamıyorsunuz yani sonuç itibariyle. Fakat bir şey oldu şimdi. En azından imar affı sona erdi. Artık o konu kapandı. Kapandığı için ya acaba ben imar affına yararlanır mıyım? Diyenler affın olmayacağını anlayınca bizim gelip yıkmamızdansa kendileri yıkarak düzeltiyor.
 
Her mecliste bu konu gündeme geleceği için  bunu bir an önce ne yaptın? Kaç tane yaptın? Kaç oldu? Bu nasıl olsa bir denetlenecek. Zaten bununla ilgili komisyon kuracağız. O esas komisyon bu işleri yapacak. Biz sorgulamaya gerek kalmadan bu komisyon bunu her an denetleyebilecek.   Kuracağımız komisyonun iki işi olacak. Onun için ben ısrarla alt komisyonlar kursun bir  deprem öncesi yani şu anda yapılmış olanlar, onun kontrolü, yapılacak olanlar, onların kontrolü  yapılması için çalışacak.   komisyon aynı zamanda depremle ilgili ne yapacağız? Ne yapmalıyız? Bir de en büyük sıkıntı da o. Depremden sonra apıştık kaldık. Planlayamadık ya da neyse. Yani birilerini suçlamak çok kolay. Ama suçlamak   bizi kurtarmıyor. Allah korusun başımıza geldiğinde biz hazırlıklı  olmalıyız. Bunda tek başımıza yapmayacağız. Elbette ki Çevre Şehircilik Müdürlüğü, AFAD, Kızılay neyse kimler varsa. Komisyon Ne olacak? Komisyonda ben de olacağım. Komisyonda imar müdürü de olacak,  meclis komisyonunda bizler de olacağız” dedi.
Başkan Gökhan’ın açıklamalarının ardından, Belediye Meclisinin gündemine yer alan  Belediye Meclis bünyesinde Afet ve Kentsel Risk Yönetimi Komisyonu kurulması  ile ilgili yapılan teklif maddesi görüşüldü ve komisyon oluşturuldu. Cumhuriyet Halk Partisinden Deniz Erdem, Süleyman Canpolat, MHP’den Muharrem Kocabey, AK Parti’den Musa Oyan ve İyi Partiden Burak Kunt komisyon üyesi olarak oy birliği ile seçildiler.
 
 Başkan Ülgür Gökhan, kurulan komisyonun ardından yaptığı değerlendirmede “Sizler kaç tane deprem gördünüz?   Biz çok gördük de. Ben 53 Yenice depreminden beri biliyorum. Ben beşikteyken kafam yaralanmıştı Oradan beri bir hatıra var. Gençler bile dünyanın depremini gördü. Ne demek bu? Ya bundan sonra da bizim çocuklarımızda bizler de sağ oldukça yeni yeni depremler göreceğiz. Bu depremleri göreceksek  niye önlemleri bırakıyoruz.  Sen yağmur yağdığında bir kere ıslanırsın değil mi? Sonra şemsiye alırsın. Biz hala daha şemsiyeleri bırakıyoruz. Şu şemsiyeyi alalım bir daha bırakmayalım yağmurda.   E biraz pahalı, hayat daha mı ucuz? Yani hayatlarımızdan daha mı pahalı?  İmar müdürlüklerinden tutun, ruhsatı verenlerden tutun da hepsi sorumlu değil mi?   Dolayısıyla hepimiz sorumluluk mevkindeyiz. Dolayısıyla bunu sonuna kadar yapacağız. Ne olursa olsun” dedi.
 
TurgutEngin