ÇOMÜ'den Emekli Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek, Çanakkale bölgesindeki deprem fay hatlarını sıralayarak, özellikle Assos Antik Kenti civarını etkileyen çok deprem olduğunu söyledi.
 
Kahramanmaraş merkezli 2 deprem 11 ili yıkıp geçti. 50 bin civarında vatandaşımızın hayatını kaybetti ve şehirlerin adeta haritadan silindiği bu dönemde deprem gerçeği gündemin ilk sıralarında yer almaya devam ediyor. Aynı zamanda deprem bölgesinde bulunan Çanakkale’nin de olası depremleri hakkında vatandaşlar merak içinde. Çanakkale’deki fay hatlarını yakından izleyenlerin başında Prof. Dr. Perinçek geliyor. Perinçek, “Assos Antik Kenti dolayını etkileyen birçok deprem var. Bunlardan biri M.S. 688  de  IX şiddetinde oldu. Muhtemelen bu deprem sırasında Tuzla çayı vadisi birkaç yerde fayların ve depremin yarattığı heyelanlar nedeniyle yatak değiştirdi.
Günümüzdeki Tuzla Çayı yatağı beyaz çizgi ve beyaz oklarla, deprem ile değişen yatak ise mavi çizgi ve kırmızı oklarla işaretli.
Birinci fotoğrafta Tuzla çayı ve yatak değişimleri görülüyor. Bu haritada Tuzla Çayı mavi çizgi ile gösterilmiş. Deprem sonrası oluşan yeni nehir yatağı ise eflatun renk ile işaretli.
İkinci haritada pembe ile gösterilen çizgiler deprem sonrası fayların Tuzla Çayı önünü kestiği için oluşan yeni nehir yatağını gösteriyor. Haritadaki kırmızı ve siyah çizgiler ise saptadığımız faylar. Tuzla Çayı deprem sonrası doğrudan Edremit Körfezine almaya başlamış. Bu gün tam bilemediğimiz bir zaman sonra tekrara eski yatağına dönerek, Ege Denizi'ne akmaya devam etmiştir.
En son fotoğrafta ise Tuzla Çayı yatak değiştirdiği için tarlalar ortasında kalan Roma Köprüsü görülmektedir.” dedi.
 
DEPREM ŞEYTAN ÜÇGENİ
 
Marmara içinde bulunan faylar üzerinde oluşan gerilim (stres) Erdek, Biga yönünde transfer edildiğini de belirten Prof. Dr. Perinçek durumu kenarları fay hatlarından oluşan bir üçgenle şöyle anlattı, “Şeytan üçgeni ile ne söylemek istedim, tekrar anlatayım. Marmara Denizi içindeki faylar biriken enerji Marmara Adası üzerinden Biga yönünde transfer ediliyor.
Biga ile Ayvacık arasında fazla deprem olmayan bir sismik boşluk var. Marmara Denizi'nden Erdek Biga yönünde transfer edilen enerji - gerilim sismik boşluk alanında büyük ve yıkıcı bir deprem yaratabilir. Bu gözlemimizi son 5 yıldır devamlı aktarıyoruz.
Fakat ne yazık ki kitap bilgisi ötesine geçememiş bazı meslektaşlarımız söylediğimizi anlamamış. Birgün şaşırır da,  bana gelir sorarlarsa 7 yaşındaki bir çocuğun anlayacağı şekilde basitleştirerek kendilerine anlatırım.” dedi.
Mine  Yel