Başkan Gökhan haberde; ‘’ Çanakkale, tarımsal üretim açısından oldukça zengin bir bölge. Bölgemizde üretilen, marka değeri olan birçok ürün var. Bu ürünlerin yanı sıra markalaşmayı bekleyen çok sayıda yerel ürün de mevcut’’dedi.
 
Geçtiğimiz haftalarda CHP’nin Dijital yayını olan Belediye Gazetesinde  tarım ve üretim hakkında bilgi veren Çanakakle Belediye Başkanı Ülgür Gökhan;  ‘’2020-2024 stratejik planı kapsamında kenti, kırsalıyla bir bütün olarak gören, tüm aktörlerin bir arada olduğu bir yapıyla sürdürülebilir yerel kalkınmayı ve gelişmeyi sağlamak amacıyla Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde “Yerel Kalkınma Birimi” kurduk. Yerel Kalkınma Birimi, hazırladığı birçok projeyle çalışmalarına başladı. Yerel Kalkınma Birimi bünyesinde hayata geçirilen Tohum Sandığı Projesi’nin hedefi, biyolojik ve ekolojik açıdan yöremizle uyumlu yerel tohumları gelecek nesillere aktarmaktır. Ülke çapında düzenlenen yerel tohum takas şenliklerine katılım sağlanmaktadır. 2018, 2019 ve 2022 yıllarında birçok belediyenin, yerel tohum derneklerinin, üreticilerin ve kooperatiflerin katıldığı “Yerel Tohum Takas Şenliği” düzenlenmiştir. 2020 yılındaki tohum ve fide dağıtım etkinlikleri kapsamında atalık tohumlardan üretilen 25.000 fideyi ve 7.500 tohumu,2021 yılında 52.800 fideyi ve 16.700 tohumu, 2022 yılında da 60.000 fideyi ve 15.000 tohumu vatandaşlara dağıttık.’’dedi.
 
 
‘’Halkın Bakkalı’nın ikinci şubesini Esenler Mahallesi’nde hizmete sunduk’’
 
‘’Yerel Kalkınma Birimi’nin en önemli çalışması kooperatifleşmedir’’ diye devamettiği açıklamalarında;  ‘’Belediye iştirakimizin de ortağı olduğu S.S. Çanakkale Troida Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’yle S.S. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi, Yerel Kalkınma Birimi’nin öncülüğünde kuruldu. 2020 yılının Temmuz ayında belediyemize ait Halk Bahçesi’nde, ülkemizin dört bir yanından gelen üreticilerin ve kooperatiflerin ürünlerinin satıldığı Halkın Bakkalı’nı hayata geçirdik. 2021 yılının Eylül ayında Halkın Bakkalı’nın ikinci şubesini Esenler Mahallesi’nde hizmete sunduk.Yerel üreticilerin ürünlerini tüketicilere aracısız ulaştırmak amacıyla Harmanlık Üretici ve Kooperatifler Pazarı’nı hayata geçirdik. Bu sayede tüketicilerin, üreticilerin ve kooperatiflerin ürünlerine kolayca ulaşmasını sağladık. 2021 yılında hizmete başlayan, 2.000 metrekarelik alanda 115 satış yeri olan Harmanlık Üretici ve Kooperatifler Pazarı devam ediyor.’’şeklinde ifade etti. 
 
 
‘’Aromatik ve Tıbbi Bitkiler Parkı’nı hizmete sunduk’’
 
 
‘’Yerel kalkınmanın en önemli parçası üreticilerdir’’ direke üretim faaliyetleri hakkında bilgi veren Gökhan; ‘’Bu nedenle asli görevimiz, üreticilere destek olmak, onların üretim yapmasını sağlamaktır. Gübre maliyetini düşürmek, verimi artırmak amacıyla Toprak Analizi Projesi’ni başlattık, köyleri ziyaret ettik, üreticilerle bir araya geldik. 2022 yılının Mayıs ayında başladığımız proje devam ediyor. 2021 yılının Haziran ayında Aromatik ve Tıbbi Bitkiler Parkı’nı hizmete sunduk. Parkı, anaçlık üretim alanı olarak tasarladık. Alanda, 28 adet üretim ve 34 adet koleksiyon parseli yer alıyor. Ayrıca yetiştirilmesi planlanan 45 tür bulunuyor. Aromatik ve tıbbi bitki yetiştiriciliğini teşvik etmeyi, çiftçilere ve üreticilere destek olmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda Bayramiç ilçesindeki 12 köyde 28 üreticiyle aromatik ve tıbbi bitki fideleri paylaştık.’’diye ekledi.
 
 
‘’Ücretsiz toprak analizi hizmeti sunacağız’’
 
 
‘’Çanakkale, tarımsal üretim açısından oldukça zengin bir bölge’’ diye sözlerine devam eden Gökhan; ‘’Bölgemizde üretilen, marka değeri olan birçok ürün var. Bu ürünlerin yanı sıra markalaşmayı bekleyen çok sayıda yerel ürün de mevcut. Bölgemizde üretilen ürünlerin markalaşması ve değerlenmesi amacıyla Çanakkale Yöresel Ürünleri Coğrafi İşaret ve Markalaşma Projesi’ni başlattık. Çanakkale sakız baklasına ve Eceabat susamına coğrafi işaret almak için çalışmaları başlattık, Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuruda bulunduk, başvurumuzun sonucunu bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde de yerel kalkınmaya yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Coğrafi İşaret ve Markalaşma Projesi’ne devam edeceğiz. Balıkçılara destek paketi vereceğiz. Ücretsiz toprak analizi hizmeti sunacağız. Genç çiftçilere, yeni nesil üreticilere, genç ziraat mühendislerine yönelik eğitimler düzenleyeceğiz. Bitkisel Üretim Ortak Hizmet Projesi kapsamında yazlık/kışlık sebze fideleri üreteceğiz. Küçük aile işletmelerine destek olacağız.’’diye ifade etti.
 
Bünyamin Nami Tonka