Çanakkale merkezin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar barajında yağış azlığına bağlı olarak doluluk oranı yüzde 42,5 seviyelerine geriledi.
 
Bu nedenle kentin alternatif su kaynakları yaratma ihtiyacı doğdu. Bu yüzden Çanakkale Belediyesi, 2020 yılında jeofizik ve hidrojeolojik etütler yapılarak şehrin muhtelif noktalarında yer altı suyu rezerv ve kalite tespit çalışmalarına başlandı.
 
Bu araştırmalar sonucunda tespit edilen verimli bölgelerde, 2022 yılı sonu itibariyle dört adet sondaj kuyusu tamamlandı. 2023 yılında bu kuyulardan Yeni Arıtma Tesisine iletim hatları tamamlanacak. Üretilecek olan yer altı suyu, hidrolojik denge gözetilerek, yaşanabilecek kuraklık durumlarında arıtılarak şehir şebekesine verilebilecek. Önümüzdeki yıllarda, gerçekleştirilecek sondajlar ile yer altı suyu kapasitemiz arttırılarak kuraklık nedeniyle yaşanabilecek su sıkıntılarının önüne geçilebilmesi hedefleniyor.
Çanakkale Belediyesi, yaşanması olası kuraklık sorununa karşı tüm bu çalışmalar devam ederken su tasarrufu konusunda uyarılarda bulundu;
Bulaşıkları elde yıkamak yerine bulaşık makinasında yıkamak,
 
Tuvaletlerde çift kademeli rezervuar kullanmak,
 
Ekonomik duş başlığı kullanmak,
 
 Damlatan muslukları tamir ettirmek,
 
 El yıkarken, diş fırçalarken ve tıraş olurken suyu doğru kullanmak,
 
 Çamaşır makinalarımızı tam doluyken çalıştırmak,
 
 Mutfakta kullandığımız kirli olmayan suları bahçe ve çiçek sulamalarında kullanmak,
 
 Sebze ve meyveleri akan su yerine bir kapta birikmiş suda yıkamak,
 
 Bahçe ve tarla sulamalarımızda hortum ve fıskiye yerine damla su sistemini tercih etmek,
 
 Halılarımızı silerek temizlemek evde basitçe uygulayabileceğimiz temel tasarruf yöntemlerinden en önemlileridir.
 
Haber Merkezi