İzmir’de Bostanlı - Üçkuyular arası 12 km’lik mesafe ve 22 dakikalık uzaklıktaki yerde geçiş ücreti 55 TL, olmasını, bunun Çanakkale’de ise Çanakkale - Kilitbahir arası 3 km uzaklıkta ve GESTAŞ feribotu 12 dakikada ulaşmasına karşın geçiş ücreti 125 TL olduğu belgelerle ortaya konuldu. Bu paylaşılan belgeler GESTAŞ’a tepkileri daha da artırdı.
 
GESTAŞ, Türkiye’nin en önemli deniz ulaşım firmalarından biri. Özel idareye ait olan GESTAŞ, yıllarca boğazda hem araç hem de yaya geçişini sağladı. Kasasında 34 milyon TL para ile mevcut yönetim işbaşına geldi. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışı belli olmasına rağmen eski 8 gemi alınarak GESTAŞ zarara uğratıldı. Köprünün açılması ile beraber GESTAŞ gemilerinin bazıları da boşa çıktı. Yanlış yatırım ve yönetim nedeniyle GESTAŞ’ın zararı her geçen gün artıyor. Bu zararları telafi etmek için de şirket peş peşe zamlar yaptı.
İstanbul, İzmir ve Çanakkale’deki feribot seferlerinin yapıldığı güzergahların uzaklığı ve bunun karşılığında alınan otomobil ücretleri arasındaki fark adeta korkunç derecede fazla. Çanakkalelilerin şirketi olan GESTAŞ’ın fiyatları bu karşılaştırmalardan sonra daha da tepki topluyor.
 
BELGELERİ İLE ORTAYA KOYDU
 
Bu fahiş fiyat farkını Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çanakkale il başkanı Metin Ümit Ural belgeleri ile ortaya koydu. GESTAŞ’ın fiyat politikasının tutarsızlığını gözler önüne seren CHP Çanakkale İl başkanı Metin Ümit Ural İzmir’den paylaştığı deniz geçiş ücreti ile Çanakkale-Kilitbahir arasındaki farkı faturaları ile gösterdi. İzmir’de Bostanlı - Üçkuyular arası 12 km, geçiş süresi ise 22 dakika ücreti de 55 TL olmasına karşın, Çanakkale’de ise Çanakkale - Kilitbahir arası 3 km, geçiş süresi 12 dakika ve araç geçiş ücreti ise tam 125 TL.
Bu durumu ağır bir şekilde eleştiren Başkan Ural, “Tek adam yönetimi, sosyal devlet, sosyal belediyelik farkı, İzmir’den günaydın, sevgiler. Bu nedir bunun hesabını kim verecek. Gelin birlikte soralım. Ekteki iki bilet ödemesini dikkatle incelemenizi rica ediyorum. Çanakkale - Kilitbahir arası 3 km 12 dakika ve araç geçiş ücreti 125.00.-TL, İzmir, Bostanlı - Üçkuyular arası 12 km 22 dakika ve geçiş ücreti 55.00.-TL, Mesafe 4 kat fazla, zaman 2 kat, ücret yarısı bile değil, Sorun nerede, yönetememek, İşte biz bunu söylüyoruz sürekli, sosyal Devlet, Sosyal Belediyecilik bizim işimiz’’ dedi.

YÖNETEMİYORSUNUZ
Başkan Ural’ın bu paylaşımını paylaşanlardan biri de Eceabat Belediyesi Meclis Üyesi Timur Koşal. Fiyat farkına dikkat çekerek tepki gösteren Koşal da şu paylaşımı yaptı, “Gelin birlikte soralım. Ekteki iki bilet ödemesini dikkatle incelemenizi rica ediyorum. Bilet Tarihleri:
Kilitbahir-Çanakkale 12 Aralık 2022
İzmir, Bostanlı-Üçkuyular 14 Aralık 2022
Çanakkale - Kilitbahir arası 3 km 12 dakika ve araç geçiş ücreti 125.00.-TL,
İzmir, Bostanlı - Üçkuyular arası 12 km 22 dakika ve geçiş ücreti  55.00.-TL,
İzmir'deki mesafe; 4 kat fazla, zaman da 2 kat fazla, İzmir'deki ücret,
Çanakkale Gestaş'ın yarısı bile değil… Sorun nerede…?
YÖNETEMEMEK...
YÖNETEMİYORSUNUZ,
GESTAŞ'ı yönettiğini zannedenler Çanakkale'deki feribotlarla geçiş yapanları;
APTAL, KERİZ, olarak mı görüyorsunuz?”
 
Mehmet Güler