Gelen yoğun talep üzerine Çanakkale’de bir ayakkabıcı işyerine yazı asarak bir ay sonrasına randevu verdi.
Ekonomik krizle beraber alım gücündeki düşüş sıfır ürün satışlarını düşürürken, yenilerini alamayan vatandaşlar çareyi eskilerini tamir ettirmekte buldu. Bir zamanlar yok olmaya yüz tütmüş terzi ve ayakkabı tamircileri ise bu aralar işleri en çok yoğun olan alanların başından geliyor.
Havaların iyice soğuması ile beraber vatandaşlar kışlık ayakkabı ve bot dönemine girdi. Yenilerinin fiyatı binlerce TL civarına çıkmış durumda. yenisini alamayan vatandaşlar da kışı eski ayakkabı ve botlarla geçirmek zorunda kalıyor. Yırtık olan kısımlarını ise tamir etmek isteyenler ayakkabı tamircilerinin yolunu tuttu. Son zamanlarda sayıları hızla azalan ayakkabı tamircileri ise gelen talebe yetişemez duruma geldi. Çanakkale merkezde bulunan Aynalı Çarşı çevresinde birkaç tane ayakkabı tamircisi bulunuyor. Bunlardan birisi ise Bigalı Ayakkabı-Çanta-Valiz tamircisi. Gelen yoğun talep üzerine ihtiyaca cevap veremeyecek duruma geldi.
O da çareyi dükkânın camına “Ocak ayına kadar kesinlikle tamir almıyoruz. Lütfen ısrar etmeyin yazısı’’ yazısını astı. Bu yazı da vatandaşların alım gücünü özetleyen yazı olarak kaldı. Birçok vatandaş da bunu sosyal medya hesaplarında paylaşarak alım gücünün düşmesine tepki gösterdi.

TERZİLERDE DE DURUM AYI
 Artan hayat pahalılığı etkisini her yerde göstermeye devam ediyor. Yeme içmeden, faturalara, kiraya kadar her kalemde yaşanan yüksek artışlar vatandaşı derinden etkiliyor. Onlardan biriside soğuk havaların etkisini hissettirdiği şu günlerde, kışlık alışveriş yapmak isteyen vatandaşları vurdu. Öyle ki geçen seneye göre ayakkabı ve montlarda rekor artış yaşandı. Vatandaşta durum böyle olunca almak yerine elinde olanla yetinmeyi seçti, hasarlı ayakkabı ve montları tadilat ettirerek bu kışı geçirmeyi planlıyor. Ayakkabıcılar gibi terzilerin de iş yoğunluğu kat kat arttı.

MARKASIZLARIN PARASI PEŞİN ALINIYOR
Ayakkabıcıların geçen yıla göre işleri yüzde yüz artarken, markası olmayan aşırı eski ayakkabılardan tadilat parasını peşin alarak riske girmiyor. Çünkü bazıları ayakkabısını ya unutuyor ya da bazen almıyor. Peki fiyatlar geçen yıla göre ne kadar arttı?. Artan enflasyon, her sektörde olduğu gibi giyim sektöründe de etkisini gösterdi. Geçtiğimiz yıl 250 TL bandında satılan botlar, bu kış 1500 TL seviyelerine çıktı. Geçen sene 300 TL olan montlar ise 1000 TL İle 2500 TL arasında değişti. Öyle ki sabit gelirli vatandaş bunları almakta zorlanınca bazı internet siteleri kışlık giyecekte 36 taksite varan kredi kullandırmaya başladı. Bu fiyatların Ocak ayından sonra daha da artması bekleniyor.

İbrahim Akın Kazancı