Şelalesi, yürüyüş yolları, son bahar renklerinin hakim olduğu ağaçları ile bambaşka bir yere sahip burası.
Homeros'un İlyada Destanı'na göre tarihte bilinen ilk güzellik yarışmasının yapıldığı ve Paris'in Afrodit'e verdiği "en güzele" şeklindeki altın elma ödülü ile mitolojide birçok olayın başlangıç noktası kabul edilen olay, Bin Pınarlı İda olarak adlandırılacak kadar bol su kaynaklarıyla zengin Kazdağı eteklerinde gerçekleşmiş.
 
Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, 1986 yılında tescil edilerek 5,85 ha'lık alanıyla Tabiat Parkı olarak ilan edildi. Bayramiç’e bağlık Evciler Köyü'ne yaklaşık 6 km mesafede ve 490m rakıma sahip. Burası Çanakkale merkezden 100 km. Bayramiç ilçesinde ise 30 km uzaklıkta.
Suyun kaynağı olan Çınarcık Deresi üzerinde yapılmış bir adet bent ve bu bentin alt bölümündeki kayalıkların içerisinden 6 noktada su çıkıyor. Çınarcık Deresi, bentten sonra dar ve dik kayalık vadi içerisinden geçerek bir şelale halinde akıyor. Ayazma Pınarı Tabiat Parkı alanı humuslu orman toprağı ve kayalıklardan oluşuyor. Tabiat Parkı ve çevresinde 300 milyon yıldan daha uzun bir sürede gelişmiş birbirinden çok farklı nitelikte ve yaşta kaya toplulukları bulunuyor. Bu kayalar da vadiye ayrı bir güzellik katıyor.
Kanyon içerisinde canyoning yapacak veya yüzecek kadar bir su seviyesi yok fakat buz gibi suyun içerisinde trakking yapılabiliyor.
Tabiat Parkı içerisinde mangallı ve mangalsız piknik alanları mevcut. Ayrıca kahvaltı ve ızgara çeşitlerinin bulunduğu restaurantlar bulunuyor. Bu restoranlar da alabalık servisi yapılıyor.

KÖYLÜLER ÜRÜNLERİNİ SATIYOR
Ayazma çevresinde bulunan köylüler için de bir stant açılmış. Köylü kadınlar, evlerinde yaptıkları ürünleri ve bahçelerinde topladıkları meyve ve sebzelerini getirip burada satıyor. Köylü kadınların yaptığı reçeller, pekmezler, ballar ve çeşit çeşit ürünler stantlarda renga renk görüntüler oluşturuyor.
 
BAYRAMİÇLİ KADINLAR GÜZEL PROJEYE İMZA ATIYOR
Homeros'un İlyada Destanı'na göre tarihte bilinen ilk güzellik yarışmasının yapıldığı ve Paris'in Afrodit'e verdiği "en güzele" şeklindeki altın elma ödülü ile mitolojide birçok olayın başlangıç noktası kabul edilen olay, Bin Pınarlı İda olarak adlandırılacak kadar bol su kaynaklarıyla zengin Kazdağı eteklerinde gerçekleşmiş. Günümüze kadar dilden dile gelen bu olayı Bayramiç’te güzel bir proje ile taçlandırdı. Bayramiç Kaymakamlığı tarafından geliştirilen proje ile bu elma görseli oluşturuldu. Proje çerçevesinde kadınlar tarafından yapılan ve üzerinde “en güzele” yazılan elmalar bölgeye gelen turistlere satılıyor.
 
KAZDAĞLARINDA SONBAHAR BAŞKA GÜZEL
Kazdağları’nın en güzel yeri kuşkusuz Ayazma bölgesi. Burada gezilecek çok yer bulunuyor.
Türkiye’nin dört bir yanındaki ormanlarda sonbahar ile birlikte ortaya birbirinden güzel görüntüler çıkarken, zengin flora ve faunası ile dikkat çeken Kaz Dağları da rengarenk oldu. 1774 metre yüksekliğiyle Kaz Dağları, su ekosistemleri nedeniyle ‘Bin pınarlı dağ’ olarak da anılıyor. Çok sayıda endemik bitki türünü bünyesinde barındıran Kaz Dağları, yüksek oksijen oranının yanı sıra mitolojik geçmişi ve yerleşim alanlarındaki geleneksel yaşam tarzıyla da dikkat çekiyor.
 
Bir tarafı Balıkesir’in Edremit ilçesinin kuzeyinde, bir tarafı ise Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi sınırlarında kalan Kaz Dağları, bugünlerde sonbahar mevsiminin bütün güzelliklerini bir tablo şeklinde ziyaretçilere sunuyor. Sonbahar ile birlikte, Kaz Dağları'nın yeşil ormanlarının bir bölümü adeta kızıla boyanmış durumda. Dinlenme ve piknik alanı olarak öne çıkan Üççat, Ardıçbaşı, Kökeğrek, Yedi Kardeşler gibi yerler, güzelliğiyle dikkat çekiyor. Kestane ağaçlarının kırmızı, kayın ağaçlarının sarı, çam ağaçlarının yeşil, yabani kavak ağaçlarının açık sarı, meşe ağaçlarının ise kahverengi yapraklarının oluşturduğu renk cümbüşüyle Kaz Dağları, etkileyici bir güzelliği ziyaretçilerine sunuyor.
 
Mehmet Güler