Enflayon artışı kahvaltılık tüm ürünlerde etkisini sürdürürken, bunlardan en çok tüketilenlerden birisi zeytin oldu. Zeytin toplanması tüm hız devam ederken, vatandaşlar marketten zeytin almak yerine kurmaya yöneldi. Sizin için en çok talep edilen tarifiyazdık
Siyah Zeytin kurma tarifi; ‘’Siyah zeytini de kurmadan önce aynı yeşil zeytinde uygulandığı gibi güzel bir şekilde temizleyin. Sapları ve yaprakları, ezik ve yumuşak olanları iyice ayıklayın. Su bidonuna benzer ağzı dar olan bir kaba zeytinlerinizi hiçbir işlemden geçirmeden doldurun. 4 kilogram zeytin için 5 litrelik bir su bidonunda ihtiyacınız olabilir.Zeytinleri bidona doldurun ve üzerine 1 çay bardağı sirke 1 çay bardağı da kaya tuzu ilave edin. (Dilerseniz 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve limon dilimleri de kullanabilirsiniz.) Zeytinleri doldurduktan sonra bidonların ağzını sıkıca kapatın ve yan yatırarak iyice sallayın. Zeytinler olana kadar günde 2-3 defa salla işlemini tekrarlayın.Siyah Zeytin 2 ayda olur. Bu dönemde bidona eklenen tuz tamamen eriyerek zeytinlerin içine geçer. Zeytinleriniz 2 ayın sonunda yenebilecek kıvama gelir.’’dedi.
Yeşil Zeytin tarifi; Çizmeden kırmadan yeşil zeytin yapmak isteyenler nelere dikkat edeceklerini bilir. Yeşil zeytin kurma işlemleri için gerekli malzemeler, zeytin ve çeşme suyudur. Daha sonra kaya tuzu, limon tuzu kullanılır. Çizmeden kırmadan yeşil zeytin yapımı tarifi şöyledir. Yeşil zeytinler güzelce yıkanır, Yıkanan yeşil zeytinler kavanoza doldurulur, Kavanoz aldığı kadar çeşme suyu ile doldurulur ve güneş girmeyen yere konulur, Haftada 1 -2 defa içerisindeki su tamamen boşaltılır ve yeni su doldurulur, Her değişimde çeşme suyu kullanılır, Çizilmemiş yeşil zeytinlerin olgunlaşması 6 -7 hafta sürer,5 hafta yeşil zeytinlerin tadına bakılarak olgunlaşma durumları kontrol edilir. Tatlandırmak için suyu boşaltılır, tuz ve limon tuzu eklenir, temiz çeşme suyu doldurulur ve çalkalanır, İstediğiniz tada ulaşmış olan yeşil zeytinler artık sofranızdaki yerini alabilecektir. Yeşil zeytin yapımında, çizmeden yapmak istediğinizde bazı püf noktalara dikkat etmelisiniz. Yeşil zeytinin acılığının çıkma süresi zeytinin kalitesine ve cinsine göre değişiyor. Su değiştirme işlemleri haftada bir iki defa yapılırken, ikinci haftadan sonra birkaç tanesinin tadına bakılmalıdır.
Nami Tonka