En merak edilen ulaşımdaki zam ile Kepez ve Mücavir alanlarda tam yolcu taşıma ücreti 8 TL’den 9 TL’ye öğrenci yolcu 4,5 TL’den 5 TL’ye çıkarılırken Kampüs içi taşıma da 1 TL’den 1,50 TL’ye çıkarıldı. Mezar yeri de 4 bin TL oldu.
 
Çanakkale Belediye Meclisi  Kasım ayı 5. Oturumunda birçok alanda zam kararı alındı. Toplantıda 2023 hizmetlerin yeni tarife ücretleri görüşüldü. Enflasyon artış oranı, üretici fiyat endeksi göz önünde bulundurularak belediye giderleri 2023  yılı ücret tarifesi  hazırlandı. Bütçede neredeyse her kalemde artış yaşandı. Kalem kalem hesaplanan ve artış yapılan  Gelir  değişiklikleri yapılan sunumla tek tek açıklandı. Mecliste yapılan sunumda,  Araç destek hizmetlerinde 850 TL,  Hoperlör yayın ücretinde 165 TL,  Nikah İşlemleri ücretlerinde  180 TL,  ATM ve baz istasyonları yer kullanım ücretlerinde  550 TL, Kantar Ölçüm hizmetlerinde 10 TL, İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne yeni kalemler eklendi bu kalemlerden biri olan  yıkım ruhsatı düzenleme ücreti  300 TL,  Yıkım  ruhsatı için gerçekleştirilecek kontrol ücreti  250 TL,  kazı ve zemin iyileştirme ruhsatı verilmesi  m2’sine göre  400 TL ile 5 bin TL  arası, zemin ve temel etüt raporu  onay ücreti m2’ye göre bin TL ile 10 bin TL arası, İtfaiye yangın güvenlik belgesi  hizmetlerinde işletmenin m2’sine göre  ortalama 800 TL,  baca temizleme ücretlerinde  410 TL, Sosyal destek hizmetlerine bağlı çocuk kültür evlerinde  eğitim katılım ücretine  35 TL,  sağlıklı yaşam merkezinde günlük, aylık, 3 aylık  120 TL,  kreş  ücretlerinde artış yapılmazken  Temmuz ayında görüşülecek.
 
Mezar Yeri 4 Bin TL Oldu !
Yaşarken ödenen ücretlerin ötesinde ölünce kullanmak için gerekli olan Mezarlık hizmetlerinde yaşanan artışlar oldu. Sağlık İşleri Müdürlüğü bünyesinde yer alan hizmetlerde aile  mezarlığı bölgesi  mezar yeri 2 bin 700 TL’den  4 bin TL’ye çıkarıldı ve bin 300 TL’lik bir artış yapıldı. İkinci sınıf mezar yerlerine de  defin sırasındaki tek kişilik mezar yeri  800 TL’den bin 500 TL’ye, definden öncesi tek kişilik mezar yeri ise  bin 800 TL’den 3 bin TL’ye çıkarılarak   bin 200 TL’lik artış yapıldı.  Ayrıca Belediye’ye bağlı mezarlıklarda mezar inşa eden özel veya şahıslardan yılda bir defa olmak üzere  alınan yetki belgesi ücreti de bin 200 TL’den 4 bin 500 TL’ye çıkarıldı.
 
Su tarifesinde temmuz ayında görüşülecek
 
Su İşleri Müdürlüğü bünyesinde ise su ilk abonelik ücretlerinde  150 TL, atık su tarifesinde değişiklik yapılmazken konu temmuz ayında görüşülecek. Ayrıca su işlerine iki yeni kalem ekledi. Kayıp Kaçak kullanımının en aza indirilmesi kapsamında  site niteliğinde olan yerleşim birimlerinde önce  tebligat yapılarak bilgilendirilmesi koşuluyla, site  sayaç takılması sağlanacak.  30 gün süre verilecek ve tebligat süresinde  hiçbir işlem yapmayan siye 10 bin TL  iş yapılıp yapım bedeli olarak  işlem yapılacak.   İçme suyu ve atık su hizmet bedelinde  ortalama 600 TL,   İçme suyu laboratuvar  hizmetlerinde yaşanan artışına bağlı olarak 110 TL artış yapıldı.
 
Bir çok kalemde zam yapıldı
En çok merak edilen ve vatandaşın en çok kullandığı ulaşım fiyatlarında ise tam yolcular için bir TL’lik öğrenciler için ise 50 kuruşluk zam yapılırken, ruhsat düzenlemelerinde yüklü artışlar gerçekleştirildi. Ulaşım hizmetleri müdürlüğünden de Kepez ve Mücavir alanlarda tam yolcu taşıma ücreti 8 TL’den  9 TL’ye çıkarıldı ve bir TL’lik bir artış görülmüştür.  şehir içi Kepez ve Mücavir alan öğrenci taşıma hizmetinde de  4,5 TL’den 5 TL’ye çıkarılmıştır.  Kampüs içi taşıma da 1 TL’den 1,50 TL’ye çıkarıldı.  Öğrencilerle ilgili zam Ocak ayında yürürlüğe girerken  diğer tarife değişikliği ise 15 Kasım’dan itibaren uygulanacak.  Halk Otobüsü ruhsat düzenleme  ücretleri 10 bin TL arttırıldı.  Halk Otobüsü araç  uygunluk belgesi düzenlenme belgesi 6 bin 300 TL arttırıldı.  Şehir içi ve mücavir alan  ticari taksi ruhsat düzenleme  ücreti 30 bin TL arttırıldı.  ÇABİS Abonman kartı 10 TL’den 15 TL’ye çıkarıldı. ÇABİS kullanımı da saat başı 2 TL’den 3 TL’ye çıkarıldı. ÇABİS sisteminde bulunan bisikletlerin çalınması durumunda  ödenmesi gereken ücret  olayın gerçekleştirildiği andaki satış bedeli  üzerinden tahsil yapılacak.  Otogar tek giriş ücretlerine 10 TL arttırıldı. Zabıta Müdürlüğünde ise ruhsat ve izin ücretleri ortalama 110 TL,  Pazar yeri depozito bedelleri 2 bin 200 TL, Pazar yerleri peron tahsis ücretleri  ortalama 800 TL,  Pazaryeri devir ücretlerinde  300 TL,  pazaryeri peronlarındaki enerji kullanım ücretlerinde ise  300 TL  artış yapıldı.
 
''Bazı küçük kalemlerde indirimlere bile gittik ve bazı küçük düzenlemeler yaptı''
Sunumun tamamlanmasının ardından söz alan Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Süleyman Canpolat; “Komisyon olarak arka arkaya 4 gün toplandık ve arkadaşlarımızın sundukları rakamları tartıştık.  Bazı kalemlerde yüzde 200-300 hatta akaryakıtta  4 kat fiyat artışının olduğu bir dönemde  genelde artışları gerçekleştirmek zorunda kaldık.  Bazı küçük kalemlerde indirimlere bile gittik ve bazı küçük düzenlemeler yaptık. Genelde Belediyemiz tarafından sunulan rakamlarda mutabık kaldık.  4 kabul 1 çekimser olmak üzere Komisyon olarak oy çokluğu ile bu artışları kabul ettik” dedi.
Mecliste oylamaya sunuldu.  AK Partinin çekimser kaldığı oylamada diğer partilerinin evet demesi ile gelir  bütçesi oy birliği ile onaylandı.
 
Murat Yüksel