Son dönemde artan konut kira fiyatları çok sayıda vatandaşı derinden etkiliyor. Konutlarda yaşanan arz eksikliği başta olmak üzere, yaşanan enflasyon fiyatları yukarı çıkmasına neden oluyor. Bu konuda gazetemize özel değerlendirme yapan Gayrimenkul danışmanı Hasan Alper Akkoca; ‘’ Kira fiyatları en az 2 kat arttı geçen yıla oranla,1+1’lerde dahil tüm konut çeşitlerinde arz eksikliği mevcut’’ dedi.
 
Konut fiyatlarında yaşanan yukarı yönlü hareket kent genelinde her bölgede her semtte görülüyor. Öyle ki konut arzının eksikliği, artan enflasyon ve beraberinde artan inşaat maliyetleri ile birlikte konut yapılamaması, satış fiyatlarının yukarı çıkmasına, bu da doğrudan olması bile kira fiyatlarının yukarı çıkmasına neden oluyor. Kente gelen üniversiteli öğrencilerin gelmesi ile birlikte  arz yetersizliği daha da artınca fiyatları geçen yıla göre iki katından fazla bir seviyeye geldi.
 
Artan fiyatları gazetemize değerlendiren, ‘’Gerçekten fiyatlar çok yüksek’’ ifadesini kullanan Gayrimenkul Danışmanı Hasan Alper Akkoca; ‘’Kira fiyatları en az 2 kat arttı geçen yıla oranla,1+1’lerde dahil tüm konut çeşitlerinde arz eksikliği mevcut. Biliyorsunuz Karacaören tarafında birçok büyük proje mevcut. O projeler tamamlandıkça rahatlama olacağını düşünüyorum. Çanakkale biliyorsunuz dışardan göç olan bir şehir, Öğrenciler için zorlu bir durum, Gerçekten fiyatlar çok yüksek, fakat bu durumda mülk sahiplerine de kızmak doğru olmaz’’ dedi.
 
‘’1 milyon TL değerindeki bir eve 1000 TL kira almakta mülk sahiplerini haklı olarak tatmin etmez’’
 
Fiyatların konut satışında yüksek olmasından kaynaklı olarak, değerine göre ev sahiplerinin az bir kiraya vermek istemediklerini vurgulayan Akkoca; ‘’Çünkü her yatırımın bir karşılığı olması durumu var, 1 milyon TL değerindeki bir eve 1000 TL kira almakta mülk sahiplerini haklı olarak tatmin etmez. Enflasyonist dönemde olduğumuz için önlem almak isteyen mülk sahipleri de abartılı olmadığı sürece fiyat artırmalarını doğru buluyorum. Tabi dengeyi bozmamak gerekir. İbrahim bey ben elimden geldiğince cevap vermeye çalışıyorum siz düzenlersiniz. Kira fiyatları yüksek olması durumundan dolayı öğrencilerin 2-3 kişi kalma isteği mülk sahipleri tarafından pek hoş karşılanmıyor. Bu durumda öğrenciler de mülk sahipleri de haklı. Yurtların yetersiz olmasının sıkıntısını öğrenci kardeşlerimiz çekiyor. Biliyorsunuz inşaat malzeme fiyatları da çok artmıştı biraz durulma oldu artık fiyatları herkes alıştı piyasa biraz oturdu. Bu yüzden inşaat arzında hareketlenmeler var. Maliyetler artsa da inşaatlar devam ediyor.’’ dedi.
Yeni bir imar planlaması konut fiyatları ve piyasanın geleceği için olumlu olur mu? Kentte arz sıkıntısı görülüyor gibi sorusuna ise; ‘’Evet aslında talep yoğunluğu olduğu için arz problemi gözüküyor. Yeni arzların başlaması fiyatları da rahatlatır diye düşünüyorum’’ dedi.
 
 İbrahim Akın KAZANCI