İçişleri Bakanlığı tarafından trafikte yaya önceliğine dikkat çekmek ve sürücü duyarlılığını artırmak amacıyla dün, ülke genelinde eş zamanlı olarak, 'Yayalara Öncelik Duruşu, Hayata Saygı Duruşu' sloganıyla kampanya gerçekleştirildi.
Çanakkale'de Barbaros Hayrettin Paşa İlkokulu önündeki yaya geçidinde gerçekleşen programa Vali İlhami Aktaş, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Programda Vali İlhami Aktaş ve beraberibdekiler okul önündeki yaya geçidini kırmızıya boyadı. Daha sonra Vali Aktaş, öğrencilerle birlikte sürücülere bayrak ve bilgilendirme broşürü dağıtırak, yaya önceliği konusunda uyarılarda bulundu.
Program hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali İlhami Aktaş, " Tüm Türkiye’de bugün İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun talimat ve direktifleriyle saat 11.00 itibariyle ‘Hayata Saygı Duruşu’ mottosuyla yaya geçitlerine dikkat çekmek, yaya geçitlerinin ‘kırmızı çizgimiz’ olduğunu tekrar hatırlatmak üzere, yayalara öncelik vermemiz gerektiğini hatırlatmak üzere farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Bu anlamda ilimizde Barbaros Hayrettin Paşa İlkokulu öğrencileriyle beraber bu çalışmayı yaptık. Tüm sürücülerimizden kurallara uymaları, kemer takmalarını, cep telefonu kullanmamalarını, aşırı hız yapmamalarını, şehir içinde de özellikle konumuz olan yaya geçitlerinin, yayalara ait olduğunu unutmadan, yayalara öncelik vererek, yaşanacak olumsuzlukları ve kazaları önlemede dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz“ şeklinde konuştu.
İçişleri Bakanlığı ülke genelinde trafik kazalarından kaynaklı can kayıplarının 2030 yılına kadar yüzde 50 oranından azaltılması hedefi doğrultusunda önceki yıllarda düzenlenen 'Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın', 'Yaya Güvenliğinin Nöbetçisiyiz' ve 'Yayalar Kırmızı Çizgimiz' kampanyalarının ardından bu yıl da 'Trafikte Her Yıl Daha İyiye' mottosu doğrultusunda 'Yayalara Öncelik Duruşu, Hayata Saygı Duruşu' sloganıyla yaya önceliğine yönelik farkındalık çalışmaları kapsamında geleceğin bilinçli yaya ve sürücüleri, yaya geçitlerinde bayraklarla buluşarak trafikte yaya önceliğine dikkat çekildi.
Ana güzergâhlar üzerindeki ışıksız yaya geçitlerinde bulunan yaya çizgilerinden bir tanesinin kampanya etkinliği çerçevesinde sembolik olarak kırmızıya boyandı.
Ülke genelindeki yaya ve okul geçitlerindeki işaretlemeler kontrol edilerek, standartlara uygun olmayanların yenilenmesi ve eksik olanların tamamlanması sağlandı. Trafik ışığı bulunmayan ancak trafik levhalarıyla belirlenmiş okul ve yaya geçitleri üzerinde 'Önce Yaya' görselleri uygulandı.
Hafta Boyunca Kamuoyu Bilgilendirilecek
Etkinlikler çerçevesinde hafta boyunca sosyal medya platformları başta olmak üzere vatandaşların yoğun olarak bulundukları alanlarda ve kurumsal iletişim sayfalarında basın/yayın organlarında, billboardlarda, kamu kurum ve kuruluşlarında, kampanya içerikleri kullanılarak kamuoyunun bilgilendirilmesi sağlanacak.
Murat Yüksel