Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin Çanakkale ayağı olan ‘Troya Kültür Yolu Festivali’ kenti hareketlendirdi. Hamidye Tabyası’nda sahne alan dünyaca ünlü dans gösteri ekibi Anadolu Ateşi, vatandaşları büyüledi. Bir saat süren gösteriyi 25 bin civarında vatandaş izledi. Tabyanın her tarafı vatandaşlarla doldu.
 
Ülke genelinde 5 şehirde düzenlenen ‘Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin Çanakkale ayağı olan ‘Troya Kültür Yolu Festivali’ başladı. Festival; 16 Eylül’de Anadolu Ateşi’nin 25 bin kişinin izlediği Hamidiye Tabyaları’ndaki gösterisiyle beraber görkemli bir açılış yaptı. Şehir genelinde 40’tan fazla mekânda gerçekleşen festivalde, binden fazla sanatçı ve yüzden fazla etkinlik Çanakkaleliler ile buluşmaya devam ediyor. Çanakkale’deki etkinlikler, çeşitli medeniyetlerin kurulduğu bu coğrafyada Troya, Lidya, Roma, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin izlerini taşıyor. Festival açılışına; Çanakkale’de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılım sağladı.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında Çanakkale'de düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivali, ‘Troyalılar Geliyor’ yürüyüş etkinliği ile başladı. Açılış yürüyüşüne; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, kurum amirleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Festivalin açılış korteji olarak düzenlenen ‘Troyalılar Geliyor’ yürüyüşü için katılımcılar İskele Meydanında toplandı. ‘Troyalılar Geliyor’ temalı yürüyüş, marşlar eşliğinde Türk bayraklarıyla Valilik önündeki Troya Atı'nın bulunduğu alana kadar devam etti. Daha sonra Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçıları çeşitli gösteriler sundu. Gösteri sonrası konuşan Bakan Ersoy, "Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında düzenlediğimiz Troya Kültür Yolu Festivali başta Çanakkale'mize ve Türkiye'mize hayırlı olsun. Bugün burada festivalimizi başlatıyoruz. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum." dedi.
 
SERGİLERİ BAKAN AÇTI
Kordon Boyundaki etkinliğin ardından Anadolu Hamidiye Tabyaları’na Geçen Bakan Nuri Ersoy, burada bir dizi serginin açılışını gerçekleştirdi. Hangar’da ‘Bir Hikayem var’, Kale Grubu’nun ‘Toprakla Şekillenen Bir Ömür’ sergileri Bakan Ersoy’un katılımıyla açıldı. Kale Grubu’nun sergi açılışında, Başkan ve Üst Yöneticisi Zeynep Bodur Okyay tarafından karşılanan Ersoy, sergi hakkında bilgi aldı. Bakan Ersoy, ürünlerin hepsini gezerek, hatıra fotoğrafı çektirdi.
 
ÇANAKKALE SERAMİKLERİ HAKKINDA BİLGİ ALDI
Tabyalarda kurulan seramik standında ziyaret eden Bakan Nuri Ersoy, UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında düzenlenen ‘Yaşayan İnsan Hazineleri’ ödülüne layık görülen ve 2020 yılında Yaşayan İnsan Hazinesi ödülünü alan Çanakkale’nin Seramik Ustası İsmet Bütün tarafından gerçekleştirilen seramik çalışmasını izledi.  Bakan Ersoy, usta isim İsmet Bütün’den Çanakkale Seramikleri ile ilgili bilgi aldı.
 
DEV ETKİNLİK: ANADOLU ATEŞİ
Ayrıca festival kapsamında şehre gelen Anadolu Ateşi, 16 Eylül’de büyük açılış akşamında saat 21.00’de Anadolu Hamidiye Tabyası’nda gösteri yaptı. Gösteriler için kurulan özel açık hava sahnesinde Anadolu Ateşi, 1 saat süren bir görsel şölen sundu. Anadolu Ateşi’ni yaklaşık olarak 25 bin Çanakkaleli izledi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’unda katıldığı gösterimde Vatandaşlar Troya’nın hikâyesini izledi.

GÖSTERİNİN HİKÂYESİ
Tanrıları bile kıskandıran güzelliği ile Troyayı savaşa sürükleyen Helen ve Paris’in troyayı sürüklediği savaşı, tanrıları ve yan karakterleri anlatan İzmirli Ozan Homeros’un İlyada ve Odessa destanlarından yola çıkarak Troya, pek çok film, belgesel ve kitaplara konu olmuştur. Gizemli birçok yanı ile de halen araştırılan olayları dansları ile anlatan bir başka topluluk ise Anadolu Ateşi oldu. Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan’ın oluşturduğu Anadolu Ateşi, 2018 Troya Yılında Çanakkale için özel bir gösterim hazırlamıştı. Yüzyılın dans projesi olan  ‘Troya’ ilk kez 2018 Troya yılı kapsamında sergilenmişti. Anadolu’nun kadim medeniyeti Troya’nın öyküsünü anlatan dansların yer aldığı gösteri Çanakkale Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında önceki akşam Hamidiye Tabyalarında Çanakkalelilerle buluştu.

Dansçılar sahnedeki enerjileri ile görsel şölen yaratırken, tarih adeta sahnede yeniden canlandı. Çağının en gelişmiş medeniyetlerinden biri olan Troya’nın kaderine giden yolculuğun anlatıldığı sahnede, Paris ve Helen’in aşkı da yeniden canlandı. Troya Savaşının canlandırıldığı sahneler izleyiciler tarafından ilgi ile izlenirken Akhilleus’un Hector’u öldürme sahnesinde de duygulu anlar yaşandı.  Anadolu Medeniyetlerine doğru yolculuğun yaşandığı, tanrıların Troya’nın kaderini yazdığı Anadolu Ateşinin ‘Troya’ gösterisi büyük alkış aldı.
 
Mine Yel