Koronavirüse karşı aşılama yapılmaya başlandığı günden itibaren 1 milyon 400 bin doz aşı yapıldığı Çanakkale’de Turkovac ve Sinovac ile birlikte en çok tercih edilen aşı ise Biontech oldu. Halk Sağlığı Başkanlığı Dr. Ümmühan Kahyaoğlu da; “kışın gelmesiyle beraber havalar soğuğunda evlerde, kapalı mekânlarda oturulmaya başlandığında, solunum yoluyla bulaş olduğu için vakalarda artış olabilir, tekrar dozlarının mutlaka yeniden yapılmasını öneriyoruz” dedi.
 
Çanakkale İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk  pandeminin başlangıcından bu yana Çanakkale’deki aşılama oranlarını ve aşı tercihlerini gazetemizle paylaştı.
 
Çanakkale İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, “Ülkemizde aşılama çalışmalarında büyük mesafe alınmış olup aşı programına dahil edilenler baz alındığında birinci doz aşılamada yüzde 93,31 ikinci doz aşılamada ise yüzde 85,63 düzeyine ulaşılmıştır. En az bir doz aşılanma oranı İlimizde yüzde 85,3; en az iki doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfus ise yüzde 81,42 olarak rapor edilmiştir. En az iki doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfus (%) oranının illere göre sıralamasında Çanakkale 6. sırada yer almaktadır” açıklamasında bulundu.
 
12 YAŞ ÜSTÜ ÖZEL BİR KİTLE
 Halk Sağlığı Başkanlığı Dr. Ümmühan Kahyaoğlu, Çanakkale’deki aşılamanın pandeminin ilk dönemlerindeki gibi yüksek olmadığını fakat Temmuz’un ilk haftasında tekrar dozlarının açıklanmasıyla beraber artış gösterdiğini söyledi.
 
“TEKRAR DOZLARININ MUTLAKA YENİDEN YAPILMASINI ÖNERİYORUZ”
 Dr. Kahyaoğlu şu an yine aşılamada duraklama döneminde olduklarını ifade ederek,” O dönemden biraz daha düşük ama Çanakkale çapında 1 milyon 400 binden fazla aşılama yapıldı. Aşılama hizmetinde Çanakkale olarak, Türkiye sıralamasında oldukça üst sıralardayız. Şimdi burada önemli olan, okulların açılmasıyla beraber özellikle 12 yaş üstü çocukların, rapel (hatırlatma) dozlarının yapılması gerekiyor çünkü onlar özel bir hedef kitle oluşturuyorlar. Toplu olarak kapalı alanda bulunduklarından dolayı. Aşılama yapıldığı takdirde hem covid insidansı hem de hastaneye yatış oranlarını azaltıyoruz. O nedenle şu andaki özellikle aşı yapılması gereken grup 12 yaş üstü çocuklarımız ve 50 yaş üstü kronik hastalığı olan vatandaşlarımız. Yine kışın gelmesiyle beraber havalar soğuğunda evlerde, kapalı mekânlarda oturulmaya başlandığında, solunum yoluyla bulaş olduğu için vakalarda artış olabilir. Rapel aşılamada, tekrar dozlarının mutlaka yeniden yapılmasını öneriyoruz. 1. Basamak aile hekimlerinde, devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite Hastanesi’nde aşılama hizmetimiz yapılmakta. Her 3 aşımız da bulunmakta ve kişiler bekletilmeden aşılama yapılmakta” dedi.
 
“ŞU AN ÖZELLİKLE BİONTECH AŞISINA DAHA ÇOK TALEP OLUYOR”
 Dr. Kahyaoğlu “Şu an özellikle Biontech aşısına daha çok talep oluyor. Ama üç aşımızı da yapıyoruz. Vaka sayılarında da stabil durumdayız. Düşük seyrediyor ama vaka sayıları dönem dönem Türkiye ile beraber Çanakkale’de de artıyor. Ama aşılamanın farkını burada görüyoruz, hastaneye yatış oranlarımız oldukça düşüyor. Kişiler ayakta hatta bazen fark etmeden hastalığı geçiriyor. O yüzden aşılama mutlaka gerekli. Çanakkale halkı oldukça duyarlı tekrar teşekkür ediyoruz halkımıza, aşıya rağbet oldukça fazla. İkinci ve üçüncü dozların yapılış oranları yüksek. 6 ayda bir rapel olarak tekrarlanması gerekiyor antikor düzeyi düştüğü için. Eğer; e-nabız sistemlerinden hatırlatma dozları açıldığında takip edip, aşılarını yaptırılırsa bundan sonraki süreçte de daha rahat geçireceğiz bu salgını” dedi.
 
“BÜTÜN HALKIMIZI AŞIYA ÇAĞIRIYORUZ”
 Tüm sağlık merkezlerinde aşılama yapıldığını hatırlatan Dr. Kahyaoğlu, “Herhangi bir bekletilme söz konusu değil, personelimiz, malzememiz ve imkânlarımız gayet yeterli.  Bütün halkımızı aşıya çağırıyoruz” sözleriyle Çanakkale halkına, koronavirüsüne karşı verilen mücadelede hatırlatma dozu yaptırmaları için seslendi.
 Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile okullarda maske zorunluluğunun olmayacağını söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kronik hastalığa sahip çocukların aşı olması gerektiğinin altını çizerek, isteyenlerin maske takabileceğini belirtti. Öte yandan uzmanlar tarafından, 12 Eylül’de 2022-2023 eğitim-öğretim yılının başlayacak olmasıyla beraber, tedbir almak amacıyla 12 yaş üstünün hatırlatma aşılarının yapılması gerektiği söyleniyor.
 
 Bünyamin Nami Tonka