Kasasının bile pahalı olduğu şeftali tarlada 2 TL, beldedeki market zincirinde ise tüylü şeftali 13.9 TL, tüysüz şeftali olarak bilinen nektarin ise 17.9 TL. Bu fiyat farkı beldede adeta şaşkınlık yaratıyor.
 
Şeftalisi coğrafi işaret belgesi alan Lapseki’ye bağlı Umurbey beldesindeki şeftali üreticileri isyanı Türkiye gündemine oturdu. Büyük emeklerle yetiştirilen şeftali, çiftçiler açısında en kötü sezonunu yaşıyor. Şeftali bu yıl ihracat tarafından beklenen talep gelmedi. Verimi bu yıl çok olan şeftali adeta tarlada kaldı. Toplama ve pazara götürme maliyetinin de artması nedeniyle, çiftçiler şeftalisini olduğu gibi meyvesuyu firmalarına satıyor. Bu alanda da yığılma olunca fiyat 2 TL’ye kadar düştü.

UMURBEY’DEKİ MARKETTE 18 TL
Fiyatının adeta yerlerde olması ve kaliteli şeftalilerin bile pazarda yer bulamadığı için 2 TL’ye satılması Türkiye gündemine oturdu. Gazetemizin gündeme getirdiği bu acı tablodan sonra beldede şaşırtan bir gelişme daha ortaya çıktı. Tarlada 2 TL’ye satılan şeftalilerin Umurbey’de bulunan ve Türkiye’nin en büyük market zincirlerinden birinin şubesindeki fiyat adeta vatandaşları şoke ediyor. Tarlada 2 TL’ye zor alıcı bulan şeftali, market zincirinde tüysüz şeftali 17.9, tüylü şeftali ise 13.9 TL’den satılıyor. Yol masrafı bile olmamasına rağmen şeftalideki bu kadar fiyat farkı şaşırttı.

KASA ŞEFTALİDEN PAHALI
Bölgede şeftalinin kilosu büyüklüğüne göre 4 TL arasında İstanbul ve İzmir bölgesinde fiyat buluyor.
Pazardaki fiyata karşın, toplama ve nakil masraflarını karşılaştıran çiftçiler bu fiyatlarla zarar ediyor. Bu yüzde şeftalilerini olduğu gibi meyvesuyu firmalarına vermek zorunda kalıyor. Umurbeyli çiftçilerin bu satış alanını tercih etmesi ile adeta yığılma oluştu. Kaliteli ve lezzetli şeftalileri 2 TL’den meyvesuyu firmasına satmak için adeta uzun kuyruklar oluştu. Beldede şeftalilerin konulduğu kasanın bile şeftaliden kat kat pahalı olduğu da belirtildi. Şeftalinin kilosu 2 TL’den satılırken, kasanın maliyeti 8 TL’yi buluyor.

Mehmet Güler