Tahıl sevkiyatlarının devam etmesiyle gıda fiyatlarının daha da düşmesi bekleniyor. Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan Lübnan'ın Tripoli Limanı'na doğru yola çıkan 27 bin ton mısır taşıyan "Razoni" adlı gemi, Çanakkale Boğazı'ndan geçti.
Türkiye’nin öncülüğünde, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler bir araya gelerek ‘tahıl koridoru’ anlaşmasını imzaladı. "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" kapsamında Ukrayna’dan yola çıkan ilk tahıl gemisi önceki gün İstanbul Boğazı’na ulaştı.
Müşterek heyetin denetlemelerinin ardından yeniden yola çıkan 27 bin ton mısır taşıyan gemi dün saat 10.45 sıralarında Marmara Denizi’nden Çanakkale Boğazı’na giriş yaptı.  1915 Çanakkale Köprüsü altından geçen 186 metre boyundaki tahıl yüklü gemi, Nara Burnu’nu döndükten sonra ‘Dur Yolcu’ ve Kilitbahir Kalesi önlerinden geçerek, Ege Denizi’ne doğru yol aldı. Razoni'nin, Ege Denizi ve Akdeniz rotasından Lübnan'ın Tripoli Limanı'na ulaşması planlanıyor.

ŞUBAT’TAN BERİ TAHIL SEVKİYATI YAPILMIYORDU
Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgale başlaması sonrası Ukrayna limanlarında bulunan milyonlarca ton tahılın sevkiyatı engellenmişti. Ukrayna'da bloke durumdaki tahılın çıkarılması için yapılan görüşmeler sonucu, 22 Temmuz'da İstanbul'da tahıl sevkiyatı için anlaşmalar imzalanmıştı. İmza törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de katılmıştı. Tahıl koridoru anlaşmasının imzalanmasından saatler sonra Rusya'nın Odessa'yı vurması, sürecin başlamasını geciktirmişti. Rusya, saldırının sevkiyatı etkileyecek altyapıyı hedef almadığını açıklamıştı. Varılan anlaşma kapsamında Birleşmiş Milletler, Türkiye, Rusya ve Ukrayna'dan yetkililerin görev alacağı Müşterek Koordinasyon Merkezi, 27 Temmuz'da İstanbul'da açılmıştı.

Nazif Cemhan Şen