Bu bölgedeki çeltik tarlaları daha önce de suyu bitirmesi nedeniyle çiftçiler mağdur olmuştu.
 
Çanakkale domatesinin önemli üretim merkezlerinden, eski adıyla Batak Ovası olan Kumkale Ovası'nda bugünlerde tarlada hummalı bir çalışma yürütülüyor. Kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale domatesinin toplanmaya başlandı. İlk hasadı yapılan domatesiler, Çanakkale pazarlarındaki tezgahlarda yerini almaya başlandı.
Türkiye'nin dört bir yanındaki vatandaşlar Kasım ayı sonuna kadar tezgahlarda tarla domatesi bulabilecek. Kumkale Ovası'nda, yaklaşık 10 bin dönüm arazide yaklaşık 600 bin ton domates üretimi gerçekleştiriliyor.
 
TARLADA 5 PAZARDA 15
 Çanakkale Ziraat Odası eski başkanı ve Batak Ovası’nda çiftçilik yapan İlhan Ulus, Batak Ovası’nda hasadın başladığını söyledi. Tarlalarda hasadın yavaş yavaş yavaş başladığını belirten Ulus, ilk ürünlerin Çanakkale pazarlarındaki tezgahlara götürüldüğünü aktardı. Hasadın hızlanmasının ardından şehir dışına satışların yapılacağını belirten Ulus, bu yıl domatesin 3 TL’ye mal olduğunu ve tarlada 5 TL’ye satılmaya başlandığını söyledi. İlk ürünleri pazara da gelen Batak Ovası domatesinin kilosu ise 15 TL’den satılıyor. Diğer bölgelerden gelen domatesin kilosu ise 10 TL civarında satıldığı görüldü.
 
ÇELTİK İLACI VERİMİ ETKİLEDİ
Batakovası’nın suyu da Bayramiç Barajı’ndan geliyor. Daha önceki yıllarda bölgede çeltik ekimini alanı artırılınca barajdaki su da bölgeye yetmedi. Bu yüzden çiftçiler susuzluk nedeniyle sıkıntılar çekti. Bu yıl ise çeltik tarlalarına atılan ilacın suya karışıp ve bu suyun sulama kanalları yolu ile domates ve biber tarlalarına ulaştı. Bu ilaçlar nedeniyle verimin düştüğünü belirten Ulus, bu sıkıntı nedeniyle bölgede domates ve biber veriminin önemli ölçüde etkilendiğini aktardı. Ulus, “Şuanda domatesin maliyeti 3 TL civarında. Tarlada ilk toplanan domatesler 5 TL’den satılmaya başlandı. Bu fiyat şuanda çiftçileri kurtarıyor. Domates fiyatlarının düşüp düşmeyeceğini arz talep durumuna göre değişecek. Şuanda yakıtın düşmesi, çıkması buradaki çiftçileri fazla etkilemez. Çünkü zaten şimdiye kadarki maliyetler yapıldı zaten.” dedi. 
 
 
Ulus bölgedeki ürünlerin kalitesini şöyle özetledi; “Kumkale Ovası yetiştirilen ürünlerle meşhur bir ovadır. Bu ovada yetişen ürünlerimizden bir tanesi de Çanakkale domatesidir. Mayıs ayı itibariyle ilk turfanda Çanakkale domatesleri toprakla buluşmaya başlar. Çanakkale domatesinin meşhur olma sebebi; potasyum oranı yüksek toprak yapısından kaynaklanıyor. Tadını, lezzetini, kokusunu, rengini bu toprak yapısından almakta. Ayrıca Kumkale Ovası Çanakkale Boğazı ile Kazdağları’nın rüzgarının birleştiği noktadır. Tarlaya dikilen domateslerin bu rüzgarları alması tadına, lezzetine, rengine ayrı bir etken olmaktadır. Mayıs ayı itibariyle ilk turfanda başlayıp, mayıs ayının sonunda orta turfan, haziran ayı sonunda da son turfan şeklinde 3 postada dikilmekte. Temmuz ayında hasat başlayıp, kasım sonuna kadar, don olmadığı zaman aralık ayının 15’ine kadar devam etmektedir. Bu süreçte İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir gibi büyük şehirlerde sofralarını, tezgahlarını süslemektedir. Büyük şehirlerdeki tüketicinin özellikle Çanakkale domatesini çok aramasından dolayı, bizim fidelerin dikilmediği dönemde Çanakkale domatesi adı altında satış yapıldığını görmekteyiz.”
 
Mehmet Güler