Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener; “Omicron varyantları ile virüsün etkisini yitirdiği kavramı yanlış'' dedi.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, sosyal medya hesabında bir paylaşım yaparak; ''Omicron varyantları ile virüsün etkisini yitirdiği kavramı yanlış. Virüs Omicron ile daha çok ACE-2 üzerinde ve üst solunum yolu enfeksiyonu ile yaşamını devam ettirdi. Aşı enfeksiyonu geçirenlerdeki antikorlar nedeniyle ACE-2 reseptör kapanması sonucu taktik değiştirdi ve şimdi yardımcı reseptör TMPRSS2 üzerinden etkili olmaya başladı. BA.5 varyantı ile,  BA.5 baskın reseptör değişimi nedeniyle daha tehlikeli; çünkü bu reseptörü daha çok kullanan Delta varyantta hastaneye yatış ve yoğun bakım yatışı daha çok oldu. Bu nedenle beklenen BA.5 varyant dalgası daha çok hastaneye yatış ve yoğun bakıma yatışa sebep olabilir. ABD ve İngiltere deneyimini iyi izlemek lazım, Aşılarda bu yüzden güncelleme gerekecek. Maskeden hiçbir varyant kaçamaz'' dedi.
''BİREYSEL KORUNMAYA DİKKAT!''
Maske konusunda da açıklama yapan Dr. Şener;  ''Covid 19'dan korunmak için nelerde maske takmalıyız? Karbondioksit miktarı yüksek olan kapalı alanlar. Toplu taşıma, spor salonu, taksi, bar gibi yerler.  Buralarda aldığınız hava başkasının nefesinden çıkan bireysel korunmaya dikkat!'' şeklinde ifade etti.

Mine Yel