Normal zamanlarda bayram tatillerinde adım atılacak yer kalmayan Bozcaada’da bu tatilde rezervasyonlar yüzde 100’e yakın oldu. Diğer bir adamız olan Gökçeada’da ise son yılların en kötü bayram tatili yaşandı. Adadaki turizmciler umduklarını bulamadı.
 
Ekonomik kriz en çok turizm alanını vurdu. Alım gücünün düşmesi ve ulaşım maliyetlerinin artması nedeniyle birçok vatandaş bu yıl tatil planlarını iptal etti. Bu iptallerden Çanakkale’de nasibini aldı. her tatil döneminde tatilcilerin gözdesi olan adalar bu tatilde umduğunu bulamadı. Ramazan Bayramı tatilin boş geçiren turizmciler, Kurban Bayramı’nı sabırsızlıkla beklediler.
Havaların ısınması ve deniz sezonunun başlaması ile turizmciler de hazırlıklara başladılar. Turizm cenneti Gökçeada ve Bozcaada’nın bu ekonomik krizi döneminde nasıl ilgi göreceği merak ediliyordu. Daha önceki yıllarda her bayram öncesi, bayram tatillerinde tıklım tıklım olan adalar bu bayramda umduğunu bulamadı.
 
BOZCAADA YÜZDE 100’E YAKIN DOLDU
Turizm cenneti Bozcaada’da istenilen yoğunluğa ulaşmasa da turizm tesislerinin yüzde 100’e yakın dolduğu belirtildi. Bozcaada’nın genç işletmecilerinden Tuğberk Güzel, Ramazan bayramında ilginin az olduğunu vurgulayarak bu bayramda yüzde 100’e yakın doluluk oranına yaklaştıklarını söyledi. Adada geçmiş yıllarda görülen yoğunluğun yaşanmadığını da belirten Güzel, özellikle yabancı turistlerin ağırlıkta olduğunu vurguladı.

GÖKÇEADA’DA HAYAL KIRIKLIĞI
Bozcaada bu bayramı kurtarsa da Gökçeada’da tam bir hayal kırıklığı yaşandı. Adanın son yılların en sesiz dönemini geçirdiğini belirterek, daha önceki yıllarda bayramdan önce, bayram tatili ve bayramdan sonra feribot seferleri önünde uzun kuyrukların oluştuğunu bu bayramda sıranın bile olmadığını vurguladı.
 
GESTAŞ ZAMLARI ADALARI VURDU
4 kişilik bir ailenin 5 yıldızlı otel ve tatil köylerinde 5 günlük tatilinin maliyeti en az 10-15 bin liradan başlıyor. Bu rakama ulaşım dahil değil. Kendi aracıyla tatile gidenler, 2-3 bin lira akaryakıt harcaması yapıyor.   Uçak ya da otobüs kullanmak da geçtiğimiz seneye oranla çok daha pahalı.
Son gelen zamlarında ardından Geyikli-Bozcaada arası feribot seferinde araç geçiş ücreti gidiş-geliş 300 TL, Kabatepe-Gökçeada arasında ise araç geçiş ücreti tek sefer 180 TL oldu. Bu fiyatlara akaryakıttaki büyük artış da eklenince turizmciler umduğunu bulamadı.
 
Mine Yel