Yaşanan bu artış, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin de yaklaşması ile tedirginliğe yol açtı. Uzmanlar, bu hızlı artışın özellikle bayramlaşmalar noktasında daha yükselmemesi için dikkatli olunması noktasında uyarılarda bulunuyor.
Sağlık Bakanlığınca açıklanan haftalık Kovid-19 tablosuna göre, 27 Haziran-3 Temmuz arasında vaka sayısı 57 bin 113 oldu, 25 kişi hayatını kaybetti.
Vaka sayısında geçen haftaya göre artış görüldü. Sağlık Bakanlığı tarafından 20 Haziran - 26 Haziran 2022 tarihleri arasında tespit edilen vaka sayısı 26 bin 635, vefat eden hasta sayısı 17, iyileşen sayısı 11 bin 256 olarak açıklanmıştı.
Yaşanan bu artış, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin de yaklaşması ile tedirginliğe yol açtı. Ramazan Bayramı’ndan sonra kısıtlamalar olmadan geçirilecek ikinci tatilin ardından vakalar daha da yükselişe geçebilir.
Salgınla mücadelede büyük adımlar atıldı. Aşılamanın yaygınlaşması ile vaka sayıları tüm şehirlerde düşüşe geçti. Çanakkale’nin vaka sayısında Türkiye genelinde birinci olmasının ardından alınan tedbirler sonuçlarını verdi. Türkiye’de en az vaka olan iller arasında yer alırken aşılamada ise ikinci sıradaki yerini koruyor. Trakya ve Marmara Bölgesinden Ege ve Akdeniz Bölgesine geçmek isteyen vatandaşlar Çanakkale’yi güzergah olarak kullanırken, özellikle adalar ve assos bu dönemde tatilcilerin akınına uğruyor. Çanakkale’ye diğer illerden ziyaretler nedeniyle virüs riski de artıyor.
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs enfeksiyonu nedeniyle bu yıl kurban bayramında, vakaların yeniden artmamasın için önlem ve tedbirlerin ön planda tutulması gerekiyor.
Bu hassas dönemde maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarının uygulanması, hastalığın yayılmaması açısından hayati önem taşıyor.
Bayram ziyaretleri yapan vatandaşların maske mesafe ve hijyen tedbirlerini elden bırakmaması çok önemli.  Ayrıca, Kurban Bayramı süresince, müşterilerin ve satıcıların dikkat etmesi gereken önlemlerin yanı sıra kesim yerlerinde tedbirlerin elden bırakılmaması gerekiyor.
Uzmanlar, koronavirüs riskinin yanı sıra vatandaşları kesim esnasında oluşabilecek yaralanmalar, sağlıklı beslenme ve et tüketimi gibi konularda da dikkatli olmaları ve tedbiri elden bırakmamaları yönünde uyarıyor.

Dilek Akşen