Kurban seçiminin sağlıklı ve besi durumu iyi olan hayvanlardan yapılması ve kurban etinin kesildikten sonra ilk 24 saat, 0-4 derece aralığında sıcaklıkta muhafaza edilmesi gerektiğini, bir gün sonra pişirilmesinin uygun olduğunu aktardı. Begüm Kuran, “Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir” dedi.

Beslenme Uzmanı Begüm Kuran, kurban bayramında kesilecek dana, inek ve koyun etleri hakkında yapılması gerekenleri aktardı.
Kadınların günlük et tüketimi 100-120 gram, erkeklerin de 150-180 gram civarında olması gerektiğini ifade eden Diyetisyen Kuran, Kurban seçiminin sağlıklı ve besi durumu iyi olan hayvanlardan yapılması ve kurban etinin kesildikten sonra ilk 24 saat, 0-4 derece aralığında sıcaklıkta muhafaza edilmesi gerektiğini, bir gün sonra pişirilmesinin uygun olduğunu aktardı.

“KURBAN ETİNİ EĞER MÜMKÜNSE AYNI GÜN PİŞİRMEDEN BİR GECE DİNLENDİRİN”
“Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir”  ifadeleri ile uyarılarına devam eden Kuran; “Kurban etini eğer mümkünse aynı gün pişirmeden bir gece dinlendirip, kekik ve biberiye karışımında marine edilmesini sağladıktan sonra pişirmeye hazır hale getirmek daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, sindirim sırasında açığa çıkan kanserojen maddelerin vücuttan atılması için gereklidir. Etin yanında C vitamini tüketimi, demir emilimini arttıracaktır. Bu nedenle yanında yeşil salata veya limon veya meyve salatası tüketilmelidir. Mangal yapılacak ise kömür tam olarak yandıktan ve yarı kor haline geldikten sonra etler pişirilmeli, ateşle et arasındaki mesafenin en az 15 santimetre olmasına dikkat edilmelidir. Etin besin değerinden maksimum fayda sağlamak ve yağını olabildiğince azaltmak için en uygun ve sağlıklı yöntem buharda pişirmedir. Kekik, biberiye, kırmızıbiber, kimyon gibi baharatlar kullanılarak, hazmı kolaylaştırıcı etkisi ile sindirim sisteminin, antioksidan özelliği ile de tüm vücudun yükü hafifletilebilir. Kadınların günlük et tüketimi 100-120 gram, erkeklerin de 150-180 gram civarında olmalıdır. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir” dedi.

“ETİ BUZDOLABINDA ÇÖZDÜRÜN”
Etin çabuk çözünmesi amacıyla oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirdiğini ifade eden Diyetisyen Kuran, “Bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı unutulmamalı ve etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise 6 ay süreyle saklanabilir. Etlerin, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalıdır” dedi.

Mine Yel