Bu yıl da birçok bölgede olduğu gibi Çanakkale’de de erken gelen yangınlar nedeniyle bu yasağın yeniden alınabileceği konuşuluyordu. 24 Haziran’da bu iddiaları manşete taşıyarak yasağın erken geleceğini belirtmiştik. Beklenen oldu ve Çanakkale’de ormanlık alana girişi yasağı bir ay öne çekildi, ormanlık alanlara girişler 15 Eylül tarihine kadar yasaklandı.
 
Türkiye tarihin en büyük orman yangıları ile geçen yıl mücadele etti. Başta Akdeniz Bölgesi olmak üzere birçok bölgede orman yangınları peşe peşe geldi. Yangınlar nedeniyle birçok ilde geçen yıl ormanlık alanlara giriş-çıkış yasağı getirilmişti.
Çanakkale’de artış gösteren orman yangınları nedeniyle Çanakkale Valiliği tarafından geçen yıl 31 Temmuz 30 Ağustos arasında 1 ay süreyle ormanlara giriş yasaklanmıştı. Valilik daha sonra bu kararı 15 Eylül’e kadar uzatmıştı.

YASAK KARARI ALINACAĞINI MANŞETE TAŞIMIŞTIK
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sıcaklarla beraber yangılar başladı. Yurtta yılın ilk yangını Bayramiç ilçesinde çıkmıştı. Fırtınanın etkisi ile uzun süren yangında 300 civarında hektarlık alan yanmıştı. Bu yangını daha sonra tarla yangınları ile devam etti. Kısa süre önce de Marmaris’te büyük bir yangın çıkmış ve günlerce sürmüştü. Devamında da Çanakkale’de küçük çapta çok sayıda yangın çıktı ve geçen sene ormanlık alanlara giriş yasağının erken alınabileceğini manşete taşımıştık.

YASAK KARARI ALINDI
Geçen süre içinde Çanakkale’de küçük çapta yangılar devam etti. AFAD Genel Müdürlüğü’de içinde Çanakkale’nin de yer aldığı bazı illerde hava sıcaklığı ile beraber rüzgarın da şiddetini artıracağını belirterek vatandaşların olası yangınlara sebep vermemeleri için dikkatli olmaları istendi. Bu uyarıların ardından Çanakkale Valiliği ormanlık alanlara girişi yasakladı.
Çanakkale Valiliği tarafından alınan karar şöyle; “Son günlerde ülkemiz genelinde orman yangınları yaşanması ve orman yangınları açısından oldukça yüksek risk taşıyan meteorolojik şartlar oluşması beklendiğinden (yüksek sıcaklık, aşırı rüzgar, düşük nem) orman yangınları ile mücadele konusunda Orman Bölge Müdürlüğü koordinesinde ilave tedbirlerin alınmasına gerek duyulmuştur.
 
6831 Sayılı Orman Kanunu’nun ‘Orman idaresinin göstereceği lüzum üzerine mahallerinin en büyük mülkiye amirleri, kuraklık veya yangın olup da henüz söndürülmüş fakat sirayet ihtimalleri tamamen bertaraf edilmemiş olmak gibi fevkalade zamanlarda muayyen bir müddet için ormanlara girmeyi men ve oralardaki her türlü işlerin tatilini emredebilirler. " Hükmüne uygun olarak Çanakkale tündeki ormanlık alanlara görevliler dışında 02 Temmuz 2022 -15 Eylül 2022tarihleri süresince girişler yasaklanmıştır.
 
Tüm iletişim araçları kullanılarak vatandaşlarımızın orman yangınları riski konusunda bilgilendirmenin yapılması,
 Çanakkale İli 2022 Yılı Orman Yangınları Mücadele Komisyon Karan " ile belirlenmiş olan Çanakkale Vilayeti dahilinde ki kamu kurum ve kuruluşlarda orman yangınlarında kullanılabilecek (Dozer, greyder, loder, treyler, itfaiye aracı, arazöz vb.) her türlü araç ve gereçlerin görevli elemanları ile birlikte kritik hava hallerinde, her an kullanılmak üzere göreve hazır olarak bekletilmesi, orman idaresinin talebi üzerine ilgili araçların derhal temin edilmesi ve nakli için gerekli koordinasyonun Çanakkale İli Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce yerine getirilmesi,
4-Omıan yangınlarına sebebiyet verenlerin tespiti gayesi ile gerekli önlemlerin alınması, şüphelisi tespit edilenler ile ilgili olarak kanunda öngörülen yasal işlemlerin uygulanması, ayrıca ilgili hususların kaymakamlıklarca köy halkına duyurulması hususlarında.”
 
 
Mehmet Güler