Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlığında Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin ve Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş’un teşrifleri, Oda Borsa Yönetim Kurulu Başkanının katılımı ile TOBB Türkiye Ekonomi Şurası düzenlendi.

İş dünyasının temsilcilerinin sorun ve taleplerini hükümete aktardığı şuraya katılım sağlayan Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen ilin ve bölgenin sorun ve çözüm önerilerini birinci ağızdan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Bakanlarla paylaşma imkânı buldu. Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S.Kaya Üzen konuşmasında bölgenin ulaşım altyapısının tamamlanması ile ilgili olarak “Ülkemizin marka projelerinden, 18 Mart günü hizmete giren 1915 Çanakkale Köprüsü, hem İlimizin hem de ülkemizin ekonomisine önemli katkılar sağlayacak dev ölçekli bir ulaşım ve altyapı yatırımı. Marmara Bölgesi ile Kuzey Ege’yi birbirine bağlayan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Kınalı- Tekirdağ- Çanakkale- Savaştepe Otoyolu Projesi’nin tamamlanması ile Avrupa’dan Türkiye’nin Güneybatısındaki endüstriyel bölgelere kesintisiz erişim sağlanmış olacaktır” dedi.

Başkan Üzen lojistik ihtiyacı ile ilgili olarak Çanakkale’nin hatta Marmara’nın önemli bir beklentisi ve gereksinimi olan demiryolu hattının da Bandırma-Biga-Çanakkale güzergâhında liman bağlantısı olacak şekilde tamamlanması gerektiğini belirtti. Yine yolcu ve yük taşımacılığına uygun Karabiga Limanının yapılmasının öneminden bahsetti. Çanakkale’de planlanan İhtisas OSB’lere de değinen Başkan S. Kaya Üzen şunları kaydetti, “Ezine Gıda İhtisas OSB altyapı çalışmalarının hızlandırılması, Çanakkale/Ayvacık Tarıma Dayalı İhtisas Seracılık (Jeotermal Kaynaklı) Organize Sanayi Bölgesi’nin hayata geçirilmesi, yine AB Coğrafi işaret çalışmaları süren Coğrafi işaretli Ezine peynirimizin hammadde ihtiyacının karşılanmasına destek olacak nitelikte Küçükbaş Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi’nin hayata geçirilmesi ilimiz ve bölgemiz için önemlidir” ifadelerini kullandı.
Hububat sektörü ile ilgili olarak ürününü sadece TMO'ya veren çiftçilerin yararlandığı ilave primden bütün üreticilerin faydalanabilmesi talebinde bulunan Başkan Üzen; Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilerden ürününü, tüccara verenlerinde faydalanması gerektiği kanaatindeyiz şeklinde görüşünü ifade etti. Üzen konuşmasında ayrıca şu konulara da değindi. “Vergilendirmede enflasyon muhasebesine geçilmesi gerekmektedir. Asgari ücretin üzerindeki sigorta prim yükünün azaltılması iş dünyası için elzemdir. Yine Enerji fiyatlarının üzerindeki baz maliyet dışındaki yüklerin azaltılması ve özellikle lisanssız GES (Güneş Enerji Sistemi) kurulumundaki bürokrasinin azaltılmasını talep etmekteyiz.”
Haber Merkezi