Alım gücünün düşmesi, maliyetlerin artması nedeniyle bu yıl yerli turistler plan yapmaktan vazgeçti. Çanakkaleliler bile ildeki turistik alanlarına gidemez duruma geldi. Bozcaada’ya, Gökçeada’ya Assos’a günübirlik gidip gelmenin maliyeti bile arabayla bin TL’yi bulunca vatandaşlar bu bölgeler bile lüks oldu. Bu bölgelere gidemeyen vatandaşlar da bu yıl Yenikordon, Dardanos ve Güzelyalı’da denize giriyor.
 
Ekonomik kriz, yakıt fiyatlarının artması ve alım gücünün düşmesi ile vatandaşlar tatil planlarını yapamaz duruma geldi. Vatandaşlar ekonomik kriz nedeniyle tatile çıkamayınca Çanakkale’deki turizmciler de şimdiye kadar umduğunu bulamadı. Turizmciler, Çanakkale’deki vatandaşların bile turistik alanlara gidemediğini söyledi.
İki yıl süren pandemi nedeniyle dünya genelinde olduğu gibi Çanakkale turizmi de olumsuz etkilendi. Bu yıl pandeminin büyük oranda son bulması ile turizmciler rahat bir nefes almıştı. Bu sefer ise en az pandemi kadar etkili olan ekonomik kriz vurdu.

Ekonomik kriz etkisi hızla artarken, bundan en fazla etkilenen sektörlerden biri de turizmciler oldu. Çanakkale’de ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından biri tarım ve hayvancılık diğeri ise turizm. Türkiye’nin en güzel doğa, hava, deniz ve tarihi mekanlarına sahip Çanakkale, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.
Havaların ısınması ile birlikle Çanakkaleli turizmciler büyük umutlarla sezonu erken açtı. Temmuz ayına birkaç gün kalmasına rağmen turistik alanlar hareketlenmedi. Yabancı turistlerin daha yeni yeni gelmeye başladı. Bu dönemlerde genelde yerli turist bu bölgelere geliyordu. 1 litre yakıtın 30 TL olması ve diğer maliyetler nedeniyle yerli turistler bu yıl tatil planlarını askıya aldı. Yapılan araştırmaya göre vatandaşların yüzde 70’ninin bu yıl tatil planı yapmadığını ortaya koydu. Durum böyle olunca turizm sezonu Çanakkale’de kötü başladı.

BOZCAADA’YA GÜNÜBİRLİK MALİYET BİN TL
Havaların ısınması ile Çanakkalelilerin hemen Bozcaada’ya gidiyordu. Bu yıl maliyetlerin artması nedeniyle kimse yerinden kıpırdayamaz duruma geldi. Bozcada’ya gidip gelmenin sadece yakıt maliyeti 300 TL civarında. Vapura son gelen zamla bir aracın Bozcaada’ya gidip gelmesi de 300 TL. sadece yol masrafı 600 TL. Yemek, şezlong, şemsiye ve diğer giderler de eklenince 50 km uzaktaki Bozcaada’ya gidip gelmenin maliyeti bin TL’yi buluyor. Bu yüksek rakam nedeniyle Çanakkaleliler bile Bozcaada planlarını rafa kaldırmış durumda.

GÖKÇEADA DA ETKİLENDİ
Bozcaada’dan sonra Çanakkale’de en çok ilgili gören yerlerden biri de Gökçeada. Son yıllarda Bozcaada gibi yatırımlar yapan Gökçeada da bu yıl umduğunu bulamadı. Daha uzak olan bu adaya gidip gelmenin vapur maliyeti bile 400 TL civarında. Aynı şekilde diğer giderler de eklenince buraya gidip gelmek de bile Çanakkalelilere bin TL’ye mal oldu. Uzak yerlerden gelecek olan vatandaşların yol masrafı da eklenince yüksek bir rakam ortaya çıkıyor. Bu yüzden her iki ada da şuanda tam kapasite çalışmıyor.

ASSOS DA AYNI DURUMDA
Çanakkale’nin bir diğer tatil gözde yerlerinden biri de Assos. Çanakkale merkeze 120 km uzakta olan bu harika yerde en fazla turist çeken bölgelerden biri. Yunanistan’ın Midilli adası karşısında yer alan bu bölgede hem tarih hem doğa hem de deniz turizmi bir arada yer alıyor. Assos antik kentini gezen vatandaşlar daha sonra bu uzun plajlarının olduğu yerlerde güneş ve denizin tadını çıkartıyor. Daha önceki yıllarda bu mevsimde buralarda yer bulunamazken bu yıl buralarda sakin geçiyor. Şimdiye kadar bekledikleri turist sayısına ulaşamadıklarını belirten turizmciler, böyle devam etmesi durumunda bu sezon kendileri için zor geçeceğini belirtti.
Gülçin Akın