YENİ BELEDİYE BİNASINDA SON DURUM
SARIÇAY’A 4. KÖPRÜ NEREYE YAPILACAK
RAYLI SİSTEM GELECEK Mİ?
MEYDAN PROJESİ NE DURUMDA
SOSYAL KONUTLAR PROJESİNDE SON DURUM
ÇANAKKALE’DE HANGİ PARTİ KAÇ MİLLETVEKİLİ ÇIKARTIR
ADAY OLACAK MI?
 
 
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Boğaz Medya sosyal medya hesaplarında canlı olarak yayınlanan, Hasan Sami Er’in “N’apıyorsunuz?” adlı programına canlı yayın konuğu oldu. Kent gündemine ait son gelişmeler hakkında konuşan Başkan Gökhan,   yerel seçimlerde aday olup olmayacağı konusunda “Eğer şimdiden Belediye Başkanlığına heveslenirsek genel seçimlerde yapamayız.  Şu anda Belediye Başkanlık adaylığım ikinci planda ve hedefimiz genel seçim” dedi.   Başkan Gökhan bir çok konuda önemli açıklamalar yaptı.
 
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Boğaz Medya sosyal medya hesaplarında canlı olarak yayınlanan, Hasan Sami Er’in “N’apıyorsunuz?” adlı programına canlı yayın konuğu oldu. Başkan Gökhan; şu başlıklara vurgu yaptı:
“TOPRAK ANALİZİ ÇİFTÇİLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
“Çanakkale Belediyesi olarak yerel ve kırsal kalkınmaya bu dönem önem verdik.  Belediye Başkan Vekilimiz İrfan Mutluay önderliğinde bu süreçleri takip ediyoruz.  Hem atalık tohumlarımızın gelişmesi açısından, hem de Kooperatifleşmenin gelişmesi açısından hep beraber bunun gelişmesi için çaba gösteriyoruz. Tıbbi ve aromatik bitkiler parkımızı açtık ve orada da bir yatırım yaptık. Tarım noktasında harmanlıkta üretici pazarı açtık. Sadece köylerde üretim yapan insanlarımızın bulunduğu pazarımızı açtık. Bunun yanında fide dağıtıyoruz.  Bunların yanında çiftçiler için ücretsiz toprak analizi yapıyoruz.  Biliyorsunuz bu noktada toprak tahlili yapmıyor Tarım ve Orman İl Müdürlüğü.   Destek istediğinizde önce toprak analizi istiyordu. Bunu yapmazsan gübre desteği vermiyordu.  Bunu kaldırdılar ve üniversiteye bıraktılar.  Vatandaş da üniversiteye gidemediği için  biz de üniversite ile işbirliği yaptık. Bu protokol kapsamında 100 dönüm altında toprağı olan çiftçilerimize, yani orta halli ve dar gelirli çiftçilerimize toprak analizi desteği veriyoruz.  Neden bunu yapıyoruz? Çünkü tarım çok önemli, üretimi desteklememiz lazım.   Aynı zamanda israf da oluyor. Yani toprağı analiz etmediğimiz ve bilemediğimiz için gübre ya yetersiz oluyor ya da tam tersine ihtiyacı olmayan gübreyi veriyoruz.  Bu nedenle iki taraftan da analizin önemi var.  Gübre zaten pahalı, analiz olmadığı için eksik veriyor ve verim düşüyor.  Dolayısı ile kırsaldaki tüm çiftçilerimize bu hizmeti veriyoruz.  Bunların dışında yerli tohumlar için çalışmalarımız var, karakılçık çalışmalarımız var, yerli susamı ayağa kaldırmaya çalışıyoruz.  Bu çalışmalarla yerel ve kırsal kalkınmaya destek veriyoruz.”
“RAYLI SİSTEMİ YAPMAK SORUN DEĞİL, İŞLETMEK SORUN”
 “Çanakkale’de raylı sistemi düşünüyoruz ama bunun için nüfusumuzun aşağı yukarı 250-300 bine gelmesi lazım. Raylı sistemi yapmak sorun değil, işletmek sorun.  Çünkü işletme sırasında yeteri kadar yolcunun olması lazım.  Bunun için bir müddet daha beklemeliyiz. Ama tek şeritli yol projemiz vardı onunla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Çünkü kolay değil gidiş gelişi olan bir yolu tek şeride çevirmek kolay değil. Onların altyapısı var, biliyorsunuz işlevsel anlamda biraz frene basmış görünüyor. Ama çalışmalarımız devam ediyor.  Kararlar filan her şey tamam ve ilk fırsatta bunu gerçekleştireceğiz.  İnönü ve Atatürk caddelerini tek şerit yapacağız.”
“ÇANAKKALE’NİN ALT VE ÜST YAPI SORUNLARI DA ŞU AN İTİBARİ İLE BİTTİ DİYEBİLİRİZ”
“Çanakkale’nin alt ve üst yapı sorunları da şu an itibari ile bitti diyebiliriz.  Tabi ki bir kentin yapısı bitmez. Ama var olan kentin giderilmesi gereken bütün altyapısını tamamladık.   Altyapı derken yağmursuyu, içme suyu, kanalizasyon, elektrik ve Telekom hizmetinin yer altına alınmasını tamamladık.  Ama ondan önce esas mühim olan bunların üst yapısı.  Bunlar arıtma tesisleri. Arıtma tesislerimizi İleri biyolojik arıtma tesisi olarak yaptık.  Geçtiğimiz yıl müsilaj olunca bu sefer Bakanlık herkesi İleri biyolojik arıtma tesisi yapacaksınız diye zorluyor.  Marmara Bölgesinde de bu tesis sadece Çanakkale’de vardı.  Onun dışında çöp depolama alanımız yaptık.  Dolayısı ile katı atık sorununu da çözmüş durumdayız.  Bunların yanında arıtma tesisimizde güneş enerji sistemini kurduk.  Artı çöp depolama alanımızda da çöpten elektrik üreteceğiz.   Dolayısı ile Çanakkale Belediyesi alt yapısının ve üst yapısının tamamlandığı bir şehir. Dikkat ederseniz o aşırı yağışlarda her taraf göl olurdu.  Bunları artık çok minimum seviyede görüyoruz. Altyapı olunca şimdi üstyapıları da yapıyoruz.”
“MEYDAN İÇİN PROJEMİZ HAZIR”
“Meydan için projemiz hazır. Bu çalışma devam ederken biliyorsunuz ki orada bir pansiyon binası var.  O pansiyon binasının yıkılma süreci başladı.  İl Özel İdaresi yıkılmasına karar verdi o pansiyonun yerine yapılama devam etsin diye.  Biz de dedik ki ‘bu pansiyon yıkılacaksa burada yeni bir pansiyona da ihtiyaç yok. O zaman siz bize burayı verin biz de dışardaki arsaları size verelim’ diyerek takas yaptık.  Şu anda o binanın ihalesi yapıldı herhalde Vali Bey’in onayındaymış. Okullar da kapandı ve o bina yıkılacak.  Yıkılınca da o alan Belediye’nin arsasına dâhil edilecek.  İlave bir proje ile oraya bir şeyler yapmış olacağız. Mali sorunlar nedeni ilk olarak mevcut alanı yapacağız. Daha sonra kalan alanları yapacağız.”
HEDEFİM YENİ BELEDİYE BİNASINI 29 EKİM’DE AÇMAK
 “Eski Hal Binasının yıkım ihalesini yapıyoruz. Orayı şimdilik otopark haline getireceğiz. Daha sonra bir proje karşılığında yapım ihalesine çıkacağız.  Altı dükkân arkası otopark olacak şekilde yapılacak.  Tek katı dükkân diğerleri otopark olacak.  Biliyorsunuz ki otopark sıkıntısı var.  Cennet otoparkı fiyaskoyla sonuçlandı.  Türkiye’de ekonomik kriz 2018’den beri var.  İnsanlar unutuyor, yeni çıktı zannediyorlar. Hayır, o dönemden beri var.  O zamanlar bütün müteahhitler darmaduman oldu.  Bizim Belediye Binamızın da bu kadar uzamasının sebebi kriz.  Müteahhit bıraktı ki çok güçlü bir müteahhitti.  Yeniden ihalesi, ihalenin tespiti şusu busu, hatta şöyle bir şey oldu, hafta sonu ihale yapacaktık pandemide şehirlerarası yasaklar kondu.  Mecburen durduk ve yeniden ihale yaptık.  Bunların hepsi zaman ve para. Şu anda %83 seviyelerine vardık.  Kredimiz var Belediyeden de takviye yapıyoruz. Hedefim nasip olursa 29 Ekim’de açmak.”
“ONLARI İYİ EĞİTMEZSEK SADECE BİZİM DEĞİL, DÜNYANIN BAŞINA BELA OLACAKLAR”
“Çocuklarla ilgili benim şöyle bir felsefem vardır,  18 yaşına kadar bütün çocuklar hepimize aittir.  Hepimizin sorumluluğundalar ve biz onlara nasıl örnek olursak onlar öyle yetişir. Bu olayı sadece anne babaya yüklemememiz lazım.   Biz de çocuklarımıza sahip çıkmalıyız, örnek olmalıyız ve onların gelişimi için her türlü çabayı göstermemiz lazım.  Çünkü bir insan yetişiyor ve eğer iyi yetiştirilmişse bize iyi hizmet edecek.  Kötü yetiştirirsek de başımıza dert olacak.  Onun için özellikle bu sığınmacı konusunda en çok endişe duyduğum şey, o çocukların eğitimi ne olacak?  Onları iyi eğitmezsek sadece bizim değil, dünyanın başına bela olacaklar.  Onun için uygun bir proje yapmamız lazım. Onun için atarız, yaparız bunlar uygun laflar değil.  Mademki bu insanlar burada onları nasıl yetiştirebilmemiz lazım ve onları nasıl muhafaza ederin onun peşinde olmamız lazım.  Çanakkale Belediyesi olarak kentte çocuklara yönelik iki tane kreşimiz var, çocuk kültür merkezimiz var,  Parklarımız ver ve çok iyi onun için çocuklarımız mutlu.”
“BU BÜTÇE İÇERİSİNDE SARIÇAY ÜZERİNE KURACAĞIMIZ KÖPRÜ DE VAR”
“Geçtiğimiz hafta Balıkesir’de Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğüne gittik.  Bizim Sarıçay projesi bu yıl yatırım planına alındı.  Bütçe olarak da 10 Milyon TL konuldu.  Bu bütçe içerisinde Sarıçay üzerine kuracağımız köprü de var.  Programa alındı ama bütçenin aktarılması ve çalışma için Bakanlıktan izin gelmesi lazım.  Ama iş buraya kadar geldiyse olur diye düşünüyoruz.  O köprü yapılacak. Dikkat edilirse hava alanı duvarını geriye aldık. Bu yıl içerisinde planın içerisine giren köprü, yatırım planının içine de girecek diye düşünüyorum. Trutaş ve Sümerbank yeri ile ilgili şu anda 1/5000’lik plan var.  Onunla ilgili bir plan gelirse meclise götürürüz ” dedi. 
“MAVİ BAYRAĞI İPTAL OLMAYAN YEGÂNE İL BİZİZ”
“Müsilajdan etkilenen iller arasında mavi bayrağı iptal olmayan yegâne il biziz.  İlave olarak da Güzelyalı’yı aldık.  Mega Beach, Yeni Kordon, Dardanos ve Güzelyalı da mavi bayrak aldı.  Bizim yaptığımız ileri biyolojik arıtma tesisleri sayesinde Çanakkale’de deniz kirliliği olmuyor.  Laf ola beri gele torpille mavi bayraklar verilmiyor.  Bir kurum var dönemsel analizler yaparak ve her dönem yeni analizler yaparak plajlara mavi bayrak veriliyor.”
“SOSYAL KONUTLAR İÇİN YENİ TEKLİF VAR”
 “Sosyal konutları biz sekiz kata çıkardık.  Her bir blok direk kendisi bir müteahhitle anlaşarak yapabilir.  Ama bir teklif geldi ve tekrar acaba burada bir planlama yapılıp topluca bir çözüm olabilir mi?  Çünkü bireysel çözüm olamıyor.  Müteahhitlerin de biraz katkıda bulunmaları gerekiyor. Ama oradaki maliyetlerin de biraz zor olduğu için  ‘gelin yapalım bir müteahhit gelsin’ diyemediler.  Onun için bazı müteahhit arkadaşlar yeni bir teklifle geldi.  Değerlendiririz dedik çünkü hepsi beraber olursa iyi olur.  Maalesef riskli alan ilan edilmeyince iş bu kadar uzadı. Bizim belediyenin arkasını çözdük,  küçük sanayiyi çözdük, 54 evleri çözdük. Belediye orada da bir hamle yaparak imar planı yaptı orada yaşayan insanların evleri güzelleşti, kent güzelleşti. Ama burada herkes bir tarafından çekiyor ve hızlı hareket edemiyoruz.”
“BU ZAMLARA YATIN KALKIN DUA EDİN ÇÜNKÜ HEDEF 40 TL”
Programın ikinci bölümünde ülke ve Çanakkale’nin siyasi gündemini de değerlendiren Başkan Gökhan, kendisinin de petrol işinde olduğu hatırlatılarak akaryakıta gelen zamlarla ilgili soruya “Dertliyim, millet zannediyor ki zam olunca para kazanırız diye düşünüyordum. Tam tersine zam olduğu için biz para kazanamıyoruz.   Sermaye yetmiyor. Kar marjı sabit olduğu için bu sefer yaptığınız kar masrafları karşılamıyor.   Birçok petrol sahibi dertli bu konuda.  Vatandaş zaten dertli.  Sektör büyük yük altında. Borsa düşüyor Dolar da sabitleniyor benzinde indire indire 25 kuruş iniyor.  Bindirirken 1 lira,1,5 lira indirirken 25 kuruş.  Neden? Çünkü oradaki benzin ve motorin yakıtlarının içerisinde vergi çok yüksek.  Devlet bundan vazgeçemiyor. Çünkü kaynağa ihtiyacı var. Yükselince mecbur zam yapıyor ama tersine olduğu zaman ondan vazgeçemiyor çünkü tatlı bir gelir elde ediyor. Bu zamlara yatın kalkın dua edin çünkü hedef 40 TL. İnsanlar da bu durumda araçlarını bıraktı. Otobüsle ulaşım sağlıyor. Akaryakıta gelen zamlar çitçiye, arabaya, elektriğe, doğalgaza da yansıyor. Temmuz başında yine bir zam olacak diye söyleniyor ama bilemiyorum.”
“ER YA DA GEÇ BU SEÇİM OLACAK.”
Erken seçim olup olmayacağı ile ilgili de açıklamalarda bulunan Belediye başkanı Ülgür Gökhan “ Erken seçimin olup olmayacağını seçmemiz zor. Ama her an olabilir.  Çünkü sürdürülebilir bir iz yok.  Ekonomi demek sadece faiz demek değil,  ekonominin temeli güvendir.  Bir yatırımcı güvendiği ortama gelir.  Tamam, Suudi Prensini kucaklıyoruz ama o bir menfaat işi o yatırım değil. Ama yatırımcı gelmesi için özellikle üretim noktasında güven duyması lazım.  Gördüğüm bir haberde tüketici güven endeksi diplerdeydi. Herkes aldığından 8 daha fazla dolara faiz ödüyor.  Çünkü güven yok.  Bunun nedeni hukuk devletinden çıkmamız. Yatırımcı Hukuk devletine gelir. Tüm her şeyi alt alta koyduğumuz zaman güven kalmıyor.  Er ya da geç bu seçim olacak.  Ondan sonra ben inanıyorum ki Türkiye çok hızlı bir şekilde toparlanacaktır.”
“ANADOLU ESNAFI DA ARTIK İLLALLAH DEMEYE BAŞLADI”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan gittiği illerde yaptığı gözlemlerini de aktararak halkın iktidarın değişmesini istediğini belirterek “Eskiden para vardı,  ucuz kredi vardı, kaynak boldu,  para işliyordu. Bunlar da aldılar betona yatırdılar ve üretimi azalttılar.  Sümer bankı, şeker fabrikalarını ve daha bir sürü şeyi sattılar.  Bu paraları yola, rant getiren yatırımlara yatırdılar.  Kaynaklar kısılınca ve Amerika’da faizler artmaya başlayınca , bu sefer de kaynak olmayınca sıkıştık kaldık.  Bu sefer de güvenli ortamda yatırımcıyı teşvik edici şeyler lazım.  Bunun için de iktidar değişimi şart ve olacaktır.  Bunun için de müneccim olmaya ya da araştırma yapmaya gerek yok.  Biz Belediye Başkanları olarak Kayseri’ye gittik,  Van’a gittik, Antep’e gittik,  gayet güzel ilgi var ve bir an önce bu hükümetin değişmesini bekliyor.  Anadolu esnafı da artık illallah demeye başladı” dedi.
“BÖYLE GİDERSE AK PARTİ’NİN OYLARININ DAHA DA DÜŞECEĞİ İHTİMALİNİ GÖRÜYORUM”
Çanakkale’de yapılan seçim anketindeki  ‘bugün seçim olursa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna CHP %34.5, AK Parti %26.4,  İYİ Parti % 24.1 olan anketin Başkan Gökhan’a sorulması üzerine  “benim de tahminim 3 Millet İttifakı, 1 Cumhur İttifakından milletvekili olacak. Köylere de gidiyoruz ve vatandaşlarla dertleşiyoruz.  AK Parti’nin %26 oyu anketler genelde doğru çıkıyor. Ama şu anda şehre göre yapılan anketler daha geçerli.  Şu anda buna cevap verenlerin hangi şartlarda cevap verdiğini bilemeyiz.   Eğer yüz yüzeyse adam ne olur ne olmaz diye de evet demiş olabilir.  Benim Çanakkale için görüşüm, böyle giderse AK Parti’nin oylarının daha da düşeceği ihtimalini görüyorum” dedi.
“BEN HİÇBİR ZAMAN MİLLETVEKİLİ ADAYLIĞINI DÜŞÜNMEDİM”
Milletvekilliğine aday olup olmayacağı da sorulan Başkan Ülgür Gökhan “Ben hiçbir zaman Milletvekili adaylığını düşünmedim.  1994 yılında bu teklif önüme gelmişti o zaman da söyledim ben Milletvekilliğine hiç heveslenmedim.  Belediye Başkanlığına heveslendim ve bugüne kadar da yapma fırsatı buldum.  Nedeni ise Belediye Başkanlığında bütçe var ve karar mekanizması sizin elinizde.  Meclisiniz var ve Meclis kararı ile beraber bir takım kararlar vererek yatırımlar yapıyorsunuz.  Milletvekili olduğunuz zaman böyle bir şansınız yok.   Ancak iktidar olup bakan olursan belki olur.  Onun için Milletvekilliği bana göre değil. O yüzden kimse endişe duymasın ama elimden geldiği kadar destek veririm”  dedi.
“İLK HEDEFİMİZ GENEL SEÇİM”
Yerel Seçimde aday olup olmayacağı sorusuna ise “Yerel seçim Genel seçimle ilintilidir. İlk hedefimiz genel seçim. Eğer şimdiden Belediye Başkanlığına heveslenirsek Genel seçimlerde yapamayız.  Şu anda Belediye Başkanlık adaylığım ikinci planda ve hedefimiz genel seçim” dedi.  
Dilek Akşen