Kazdağları, dünyada tanınan yerlerden biri. Bu dağın önemli yerleri de Bayramiç sınırları içinde yer alıyor. Ayazma, Sarıkız ve Dalak suyunun olduğu bölgede de ilçe sınırları içinde. Daha bir çok güzel ve değerleri yerde yine bu bölgede yer alıyor. Bu yüzden Kazdağları denildiğinde Bayramiç akla geliyor.

Kazdağlarının en güzel yerlerinden biri de Dalak Suyu, Burası hem suyu hem de doğası ile insanları adeta büyülüyor. Muhteşem kayın ağaçlarının güneş ışıklarına geçit vermediği bu bölgede hava her mevsim çok güzel. Artık havaların iyice ısındığı bu günlerde hava burada çok normal. Huzur verici serinlik ve sessizlik bambaşka. Masalsı bir orman adeta burası. Suyu kışın sıcak yazın ise çok soğuk. Yazın karpuzu koyduğunuzda kısa sürede soğukta çatlayacak kıvama geliyor.

Burada en çok dikkat çeken ise suyu doğal ortamda akıp yine doğal olarak ağaçtan yapılan bir kanaldan gitmesi. Diğer bir yerde ise taşlarla çevrili bir havuz oluşturulan bölge. Hem görsel hem de huzur veren bu yere herkesin görmesi gereken bir yer. Kazdağlarına gidenlerin dağın kalbi olarak bilinen Dalak Suyu’na gitmesi şart.

Bünyamin Nami Tonka