Kullanım izni dolduğu gerekçesi ile kapatılan Çardak İskelesi hakkında yazılı açıklama yapan GELÇAR Genel Müdürü Suat Berinbe; 12 Nisan 2022 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü’ne başvuru yaptıklarını, yetkililerle ve Çanakkaleli siyasetçilerle temas halinde olarak krizi çözmeye çalıştıklarını dile getirdi ve “Çardak Belediye Başkanımızla beraber, evrağımızın beklediği, bakanlıktaki Genel Müdür seviyesindeki yetkililerle ve Çanakkaleli siyasetçilerimizle sürekli temas kurarak, krizi biran önce çözmeye çalışmaktayız. 100’e yakın çalışanımızın bayram öncesi işsiz kalmasına siyasilerimizin ve devletimizin razı geleceğini düşünmüyorum. Bakanlıktan gelecek cevaba göre kamuoyunu daha detaylı bilgilendireceğiz” dedi.

Kullanım izni dolduğu gerekçesi ile kapatılan Çardak İskelesi hakkında yazılı açıklama yapan GELÇAR Genel Müdürü Suat Berinbe; 12.04.2022 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü’ne başvuru yaptıklarını, yetkililerle ve Çanakkaleli siyasetçilerle temas halinde olarak krizi çözmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Genel Müdür Berinbe açıklamasında şu başlıklara vurgu yaptı:
GEÇİÇİ İŞLETME İZİN BELGELERİ YILLIK VERİLİR”
“Çardak Feribot iskelesi de GESTAŞ’a ait diğer feribot iskeleleri Gelibolu, Lapseki, Eceabat, Çanakkale ve Kilitbahir gibi, yıllık verilen geçici işletme izin belgesi ile faaliyetlerine devam etmektedir.”

“ÖNLEM AMAÇLI GEÇİCİ OLARAK KULLANIMA KAPATILMIŞTIR”
“Çardak Feribot İskelesi İşletme İzin Belgesi süresi içerisinde yenilenemediği için, Çanakkale Liman Başkanlığı tarafından önlem amaçlı geçici olarak kullanıma kapatılmıştır.(14.06.2022) Devamlı bir durum söz konusu değildir.”

“GEÇ KALINMIŞ BİR BAŞVURU DEĞİLDİR.”
“Çardak iskelesi işletici kuruluşu olan Çardak Belediyesi; İşletme İzin Belgesini almak üzere 12.04.2022 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü’ne başvurusunu yapmıştır. Geç kalınmış bir başvuru değildir”

MAALESEF BAKANLIKTAN İŞLETME İZİN BELGEMİZ SÜRESİ İÇERİSİNDE VE HALA GELMEMİŞTİR.”
Bakanlık; Çanakkale Liman Başkanlığını gerekli kontrol ve denetimleri yapmak üzere görevlendirmiştir. 31.05.2022 tarihinde Çardak iskelemiz, Çanakkale Liman Başkanlığı tarafından sörvey yapılarak başarılı bir şekilde geçmiştir. Çanakkale Liman Başkanlığı; olumlu bir şekilde raporu, İşletme İzin Belgesi verilmek üzere, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü’ne göndermiştir. Maalesef bakanlıktan İşletme İzin Belgemiz süresi içerisinde ve hala gelmemiştir.

“100’E YAKIN ÇALIŞANIMIZIN BAYRAM ÖNCESİ İŞSİZ KALMASINA SİYASİLERİMİZİN VE DEVLETİMİZİN RAZI GELECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM”
“Çardak Belediye Başkanımızla beraber, evrağımızın beklediği, bakanlıktaki Genel Müdür seviyesindeki yetkililerle ve Çanakkaleli siyasetçilerimizle sürekli temas kurarak, krizi biran önce çözmeye çalışmaktayız. 100’e yakın çalışanımızın bayram öncesi işsiz kalmasına siyasilerimizin ve devletimizin razı geleceğini düşünmüyorum. Bakanlıktan gelecek cevaba göre kamuoyunu daha detaylı bilgilendireceğiz.”

“İSKELEMİZİN ESKİ OLDUĞUNU BİLİYORUZ, LAKİN ÇÜRÜK VEYA EMNİYETSİZ DEĞİLDİR, BUNA DAİR HERHANGİ BİR RAPOR YOKTUR”
Çardak Feribot İskelesi hakkında açıklamalarda bulunan Çardak Belediye Başkanı  Metin Semerci;  “Çardak Feribot İskelesi gibi, GESTAŞ’a ait Gelibolu ve Çanakkale feribot iskeleleri  dahil iskelelere İşletme izin belgeleri 1 yıl süreli verilmektedir.  Biz de gerekli izinleri almak üzere 12.04.2022 tarihinde Ankara Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tershaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü'ne başvurumuzu yaptık.  Bakanlık; Çanakkale Liman Başkanlığına gerekli kontrol ve denetimleri yapmak üzere görevlendirmiş ve 31.05.2022 tarihinde İskelemize gelerek her türlü kontrol ve denetlemeler başarılı bir şekilde geçilmiş olup Ankara Bakanlığa olumlu görüşleriyle beraber, onay için gönderilmiştir.  Şuan için İskelemiz; bakanlıktan olumlu veya olumsuz yazı gelmediği için tedbir amaçlı, Çanakkale Liman Başkanlığı tarafından geçici olarak işletmeye kapatılmıştır.  İskelemizin eski olduğunu biliyoruz, lakin çürük veya emniyetsiz değildir, buna dair herhangi bir rapor yoktur. Bizler yaptığımız işin, ciddiyetinin ve hayati önem taşıdığının farkındayız. İskele yenilemesi hakkında kısa bir bilgi de vermek istiyorum. İskeleyi yenilemek adına ilgili bütün kurumlardan izinleri alarak projelerimizi 05.11.2020 tarihinde Bakanlığa sunduk ve onay beklemekteyiz. Gerekli onaylar alındıktan sonra en kısa zamanda iskele inşaatına da başlanacaktır. Gelibolu-Çardak hattında, gemi ve iskeleler dâhil 100’e yakın vatandaşımız çalışmaktadır. Bölge için çok büyük bir istihdam kaynağıdır. Bizler iskelenin devamlı kapanacağını asla düşünmüyoruz, en kısa zamanda işletme izin belgemizin gelmesini ve derhal çalışmaya başlayacağımıza inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Muzaffer Cirtel