Maymun çiçeği hastalığı hakkında da konuşan Şener, “1875- 1960 yılları arasında demir, çinko, bakır, magnezyum stabil ama sonrasında çok ciddi düşüşler var öyle basit azalmalar değil nerdeyse yarı yarıya , özellikle çinko ve selenyumda ki azalmalar kritik düzeyde yani bazı bölgeler de hiç yok ( Örn Afrika) yani aslında “gizli açlık” çünkü doyup - beslendiğinizi sanmayın. Bu eser elementler çok önemli” dedi.

İzmir Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Alper Şener sosyal medyası üzerinden merakedilen bir soruyu cevapladı.

 “ÇİNKO VE SELENYUMDA AZALMA VAR”
Makro/ mikro nutrient vitamin/ mineral almaya gerek var mı? sorusunu sosyal medyası üzerinden cevaplayan Prof. Dr. Alper Şener; ‘’1875- 1960 yılları arasında demir, çinko, bakır, magnezyum stabil ama sonrasında çok ciddi düşüşler var öyle basit azalmalar değil nerdeyse yarı yarıya , özellikle çinko ve selenyumda ki azalmalar kritik düzeyde yani bazı bölgeler de hiç yok ( Örn Afrika) yani aslında “gizli açlık” çünkü doyup - beslendiğinizi sanmayın. Bu eser elementler çok önemli, çünkü insanda 300’den fazla enzimatik süreçte görevli bunlar. Hormonlarınız, uykunuz, kas kitleniz, kilonuz, psikolojik durumunuzu belirliyor. En önemlisi mikrobi yota yani bağırsanızdaki akıllı bakterilerinizin oranını belirliyor. Bu da endokrin bazı vitaminlerin seviyelerini belirliyor Örneğin, vitamin K ve D Vitamin C seviyeleri ise yerlerde, bunun uzun vadeli çözümü “tarım politikaları” çünkü bu eksikleri ömür boyu kişilere dışarıdan vermek sürdürülebilir değil. Kısa vadeli çözüm, hastalıkların kökenine yeterince vakit ayırıp, kişiye özel tedaviler ile eksikleri yerine koymak burada ilginç bir nokta başlıyor. Çünkü tıbbı böldük şimdi birleştirmeye çalışıyoruz… Yani tüm sistemlere bütüncül bakmaya çalışıyoruz’’ şeklinde konuştu.
“TÜKÜRÜK VE DAMLACIK İLE BULAŞ OLABİLİR”
Maymun çiçeği hastalığı hakkında da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şener, “ Yakın temas dışında, tükürük ve damlacık ile bulaş olabilir. CDC ve WHO halen özellikle hasta bakımında aerosol bulaşı + maske önlemlerinin altını çiziyor. nedeni ise bunu çalışmışlar aerosol olarak 90 saat aktif bulaşıcı olduğu gösterilmiş, HIV pozitiflerde ağır seyredeceği öngörülüyor. Virüsün ciddi değişimi var. Bu nedenle belirtisiz bulaş konusunda temkinli olmak lazım, Enfekte kişilerin takibinde- cilt lezyonlarına sekonder bakteriyel enfeksiyon önlemek için- su+ sabun. göze bulaşı önlemek kritik ağız içi lezyonlar ağrılı, bunun yönetimi. Ağız gargaraları+ hijyen, Enfekte anneden bebeğe geçiş mümkün, Antiviral- tecovirimat  etkili ciddi enfeksiyonlar için çiçek aşılı bireylerin üzerinden onlarca yıl geçmiş olsa bile %85 etkin koruma sağlayacağı öngörülüyor. Ruhsat almış aşı temas öncesi veya sonrası profilaksi için sınırlı sayıda var’’ diye ifade etti.
Dilek Akşen