Çanakkale 2. Bölge İdare Mahkemesi,  Assos Antik Kenti ve Assos Antik Limanı’nda başlayan kaya ıslahı projesinde yapılan işlemin hukuka uyarlılığının bulunmadığını belirterek iptal kararı verdi. Çalışmaların üzerinden geçen bir yıllık süreçte tahrip olan doğa için akıllara ‘Assos nasıl Kurtulur’  sorusu geldi.

Assos Antik Kenti ve Assos Antik Limanı’nda başlayan kaya ıslahı projesi, AFAD raporu doğrultusunda Ayvacık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği üzerinden 26 Mart 2021 tarihinde ihale edilmiş ve  bir ay içinde çalışmaları başlamıştı.

Uzun süre tepki toplayan ve itirazların yapıldığı proje için Assos Dostları ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından dava açılmış iptali talep edilmişti.
Açılan davada, 20 Aralık 2021 tarihinde yürütmenin durdurulması kararı verilmişti. Çanakkale 2’inci İdare Mahkemesi’nde görülen davada, itiraz yolu açık olmak üzere nihai karar da açıklandı.

Kararda, "Dava dosyasındaki bilgi ve belgeler, ilgili mevzuat ve konuyla ilgili ilke kararları bir bütün olarak değerlendirildiğinde; bahse konu Assos Antik Liman Mevkiinde bulunan alanın Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 30.10.2013 tarih ve 1205 sayılı kararı ile 1.derece arkeolojik sit alanı olarak belirlendiği, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 05/11/1999 tarih ve 658 sayılı İlke Kararı uyarınca 1. derece arkeolojik sit alanlarının korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunması gerekli alanlar olduğu ve bu alanlarda kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmemesinin, bilimsel amaçlı kazılar dışında hiçbir kazı çalışmasının yapılmamasının hükme bağlandığı, diğer taraftan Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 07/04/2016 tarih ve 562 sayılı İlke Kararı'nda ise kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulması ya da doğal afet yaşanan yerlerde, yapılmasında zorunluluk bulunan uygulamaların geçici olmak koşuluyla, zemine en az müdahale edilecek şekilde ve süresi belirlenmek suretiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca oluşturulacak bilim kurulunun denetiminde yapılabileceği, kaya düşmesini önleme amacıyla yürütülen çalışmaların geçici olup olmadığının ve ne kadar süreyle yapılacağının belirlenmediği, kaya düşmesinin önlenmesi amacıyla yapılacak çalışmaların arkeolojik sit alanına zarar verip vermeyeceğinin bilimsel açıdan değerlendirilmediği, yine dosya kapsamında denetim görevini üstlenmek üzere bilim kurulu oluşturulduğuna dair bir bilgi veya belgenin bulunmadığı görüldüğünden, kaya düşmesinin önlenmesi amacıyla yürütülecek çalışmaların ne kadar süreyle yapılacağı belirlenmeksizin ve denetim görevini üstlenmek üzere bilim kurulu oluşturulmaksızın tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır” ifadeleri ile dava konusu işlemin iptaline karar verildi.

Dilek Akşen