Daha önce akşamları mekanlara giden vatandaşlar, ekonomik krizle beraber Yeni Kordon’a ve benzeri yerlere gitmeye başladı. Evlerinde çay, kahve yapıp bazı atıştırmalıklarını da alan vatandaşlar sahilde vakit geçiriyor. Öğrenciler de eklenince Yeni Kordon’un kumsal tarafı, çimlerin olduğu bölümler adeta mahşer kalabalığına dönüşüyor.
 
Türkiye tarihin en büyük ekonomik krizini yaşıyor. Resmi olmayan rakamlara göre yıllık enflasyonun yüzde 160’lara, TÜİK’in rakamlarına göre ise yüzde 80’lere doğru giden enflasyon karşısında vatandaşların alım gücü her geçen gün düşüyor. Ev ve araba almanın artık hayal olduğu ülkede, bir cep telefonu bile 40 bin TL’lere ulaştı ki bu da asgari ücretli birinin 10 aylık maaşına denk geliyor.
Aynı durum çarşı pazarda da hakim. Meyve ve sebze memleketi olan Çanakkale’de kirazın kilosu 30 TL. Artık temel gıda maddelerini almaktan bile güçlük çeken vatandaşlar, dışarıda yemek yemiyor ve mekanlarda çay bile içemiyor.

BELEŞ YERLER DOLU
Alım gücü her geçen gün düşen vatandaşlar, mekanlara gidemediği için ücretsiz yerleri tercih ediyor. Daha önceki seneler az kişinin gittiği Yeni Kordon’daki kumsal kısmı son iki yıldır dolmaya başladı. Özellikle bu yıl iyice dolmaya başladı. Kordonun her tarafı adeta tıklım tıklım doluyor. Evlerinde birşeyler hazırlayan vatandaşlar, kamp sandalyelerini alıp buraya geliyor. Güneşi burada batırıyor ve saat 01.00’e kadar burada vakit geçiriyor.

ÖĞRENCİLER ÇOĞUNLUKTA
Aileler olduğu kadar bu yıl öğrenciler de bu bölgeyi tercih ediyor. Maddi durumlar nedeniyle zor geçinen öğrenciler de mekanlara gitmek yerine burada vakit geçiriyor. Gruplar halinde kordona gelen öğrencilerin şarkı türkü eşliğinde eğleniyor, bazıları ise voleybol oynuyor.
Buraya gelenlerin ortak görüşü ise mekanlara gidecek paralarının olmadığın. Bazı mekanlarda doluluk oranında ciddi azalma yaşanırken, bazı mekanlardaki kalabalık müşterilerin eskisi gibi harcama yapmadığı yönünde.
Ekonominin iyice kötüye gitti bu dönemde, vatandaşların imdadına açık alanlar yetişiyor. Yeni Kordon gibi, Özgürlük Parkı, Kepez Sahili gibi yerlerin de geçen yıllara göre daha çok kalabalıklaşması dikkatlerden kaçmıyor.

Mehmet Güler