Buradaki kirazlar son yılların en verimli dönemini yaşıyor. Üreticiler verimlilikten memnun olurken, ürünlerin büyük bölümü ihraç edilecek. Geri kalanı ise iç piyasaya sürecek.
Kiraz ve şeftali üretimiyle öne çıkan Lapseki ilçesi, meyve yetiştiriciliğinde önemli bir merkez konumunda yer alıyor. Lapsekili üreticiler, merakla beklenen kiraz hasadına başladı. Lapseki kirazı, aromasını toprak yapısından alıyor. En çok tanınan ise ise çay bardağının boğumundan geçmeyecek kadar iri olan 'Lapseki devi' cinsi kirazları. Erkenci kirazların üretimine başlanırken, büyük kirazların hasadına ise kısa süre sonra başlanacak.
ÜRETİCİ VERİMDEN MEMNUN
Lapseki’ de üretilen ve yüzde 60’ı ihraç edilen kirazda hasat başladı. Lezzeti ve çay bardağına sığmayan iriliğiyle meşhur "Lapseki Devi" cinsi kiraz ve erkenci kiraz eşme için hasada devam eden üreticiler, son on yılın en verimli sezonu içerisinde olduklarını ifade ederek, önümüzdeki 10 gün içerisinde de ihracata gidecek kirazlar ve Lapseki Devi cinsi için de hasadın başlayacağını dile getirdiler
Çanakkale'nin Lapseki ilçesindeki kiraz bahçelerinde hasada başlayan üreticiler, yüksek rekolte ve verim bekliyor. Sezonun mevsimsel olarak verimli geçtiğini ifade eden üreticiler, bu yıl, geçen seneye göre 20 kat fazla rekolte bekliyor. Son on yılın en verimli sezonu içerisinde olduklarını ifade eden üreticileri, Eşme erkenci kirazında hasada başladıklarını, önümüzdeki 10 gün içerisinde de ihracata gidecek kirazlar ve Lapseki Devi cinsi için de hasadın başlayacağını dile getirdiler. Lapseki'de, üretilen kirazın yüzde 60’ı da ihraç ediliyor. Hatta ihraç edilen kirazların bir kısmı da İngiliz Kraliyet ailesine gönderiliyor.
TARLADA 30 TL
Lapseki’de tarlada büyüklüğüne göre kiraz fiyatları değişiyor. İstanbul’a gönderilen büyük kirazların kilosu tarlada 25-30 TL arasında değişiyor. Çanakkale pazarında da kiraz fiyatları 30 TL civarında ama kalitesi düşük. Büyük kirazların toplanması ile beraber fiyatların çok daha değişeceği belirtiliyor.
Bünyamin Nami Tonka