Sardalya mevsimine yavaş yavaş girilirken, tezgahlarda sardaya fiatı da arttı. Daha önce kilosu 30-40 TL’den satılan sardalya balığının fiyatı 60 TL’ye çıktı. Çanakkale’de en fazla tüketilen balık sardalya olarak biliniyor.
 
Her mevsim Çanakkale’de balık tüketimi çok fazla. Mevsimine göre vatandaşlar balık tüketimine dikkat ediyor. Maddi durumu el veren aileler hemen her hafta bir gün balık tüketiliyor. Kentte balık kültürü çok artarken, birçok balık lokantası da var. Çanakkale’ye özgü balık ise kuşkusuz sardalya balığı.
Sardalya kentte ne çok da Maysı sonları Haziran aylarında tüketiliyor. Bu aylarda daha çok ızgara olarak mangalda yapılıyor. Mangal sezonun açması ile vatandaşlar saralya balık ızgara yapıyor. Özelikler Saroz’da tutulan sardalyaların tadı da bambaşka oluyor. Mevsimi gelen sardalya da tezgahlarda çok yer almaya başladı.
Mevsimi gelince de fiyatı da arttı. Kısa süre önce 30-40 TL olan sardalyenin fiyatı 60 TL’ye çıktı. Karides 120 TL, olta mercan 40 TL, denizde turna 100 TL, yeşil istavrit 70 TL, çupra 100 TL, levrek 120 TL. alabalık 75 TL ve kalamar 150 TL’den satılıyor.
Havaların ısınması ile balık tüketiminin düştüğü belirtilirken, sardalyanın mevsiminin gelmesi ile tüketimin yeniden artacağı belirtiliyor.
Muzaffer Cirtel