İlk defa konut sahibi olacaklara ve müteahhitlere verilecek kredi destekleri hakkında sektörel değerlendirmede bulunan müteahhitler, çarenin yeni arsa alanları ve yeni üretimden geçmesi gerektiğini düşünüyor.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz pazartesi günü yapılan Kabine toplantısının ardından duyurduğu yeni konut kredisi kampanyası, ilk defa ev alacaklara 120 aya kadar vadeli düşük faizli kredi imkânı sağlıyor.
 
İlk defa konut sahibi olacaklara 2 milyon liraya kadar birinci el satın almalar için 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi  verilecek.  İkinci paket konut değerinin en az yarısı 1 Nisan 2022 tarihinden önce açılıp döviz hesaplarının bozdurulması veya fiziki altınların merkez bankasına satılarak alınmasıyla bu paketten yararlanabilecekler. Üçüncü paket inşaat sektörüne yönelik. Mayıs başı itibarıyla yüzde 40'ı tamamlanmış ve asgari yüzde 50'si satılmamış inşaat projelerinin tamamlanabilmesi için 20 milyar liralık kaynak ayrıldı.
 
“TAKSİTLER EVE GİREN MAAŞIN ÜSTÜNDE KALIYOR”
Müteahhit İsmail Acar;  kredi kampanyaları ve destekler hakkında görüş bildirerek; ‘’Ülkemizdeki mevcut ekonomik şartlar günden güne zorlaşıyor, insanlarımız birikim yapmak yatırım yapmak yerine sadece geçinebilmeyi düşünüyor. Böyle durumlarda konut edinmek tabii ki daha da zor.  İnşaat maliyetleri geçen yıldan bu yıla göre üç kat arttı. Dolar kurunun yükselmesi bu zamların ana kaynağı. İnşaat maliyetlerinin bu kadar yüksek olduğu bir sektörde üretimde kalmak gerçekten zor, müteahhitler inşaat yaparken gerçek anlamda zorlanıyor. Müteahhitler uygun fiyata imal ederse fiyatını ona göre belirliyor ama yüksek fiyattan mal ederse istemese de fiyatları arttırmak zorunda. Alıcı kısmında ise daire fiyatları geçen seneye nazaran iki ya da üç kat yükseldi. Sadece daire fiyatları değil Türk Lirası ile satın aldığımız her şeyin fiyatı yükseldi. İnsanlarımız geçimlerini anca sağlıyorlar. Alım gücümüz maalesef düştü. Yeni hazırlanan kredi tasarısında ise şartlar dar gelirliler için uygun değil. Faiz mevcut faizlerin altında olabilir ama konut fiyatları yükseldiği için çok uzun vadeye yaymak gerekiyor ama yine de taksitler eve giren maaşın üstünde kalıyor.’’ dedi.
 
“YENİ ARSA ALANLARI OLUŞMALI”
 İsmail Acar; ‘’Evini zor geçindiren dar gelirli bu kredileri ödemekte zorlanacaktır. Bu krediler müteahhitleri kurtarmak için mi çıkartıldı. İnsanlara ev sahibi yapmak için mi bunun düşünülmesi lazım. Şu anki mevcut durumda ülkemizde hem müteahhitler hem bu konutları alan insanlar zor durumdadır. Şartlar böyle olurken TOKİ’nin dar gelirliler için konut yapması kısmen iyi görünse de bu sefer müteahhitler ellerindeki daireleri satamayabilir. Hem TOKİ’nin hem kredinin şartlarında halk her kuralı sağlayamayabilir. Devletimiz burada hem işverenleri hem de bu ürünleri alanları koruması gerekiyor, çalışmaların bu yönde olması lazım. Kredilerden dolayı fiyatlar yükselirken o şehirde TOKİ’nin olması fiyatları dengeleyebilir. Bunları hep beraber yaşayarak göreceğiz. Önemli olan bu olaylardan halkın topyekûn olarak faydalanmasıdır. Her şeyden önce bizim ülke olarak dolar kurunu dengelememiz ve aşağı doğru indirmemiz gerekiyor. Yoksa kredilerin de sağlanması TOKİ’nin de gelmesi fiyatları aşağı çekemeyecek. Olan yine halka olacak. Bunların yanında arsaların arzı gitgide azaldığı için değerleri yükseldi. Genel Yönetim veya yerel yönetimler müteahhitler için yeni arsa alanları oluşturursalar  bu da fiyatları bir nebze olsun dengeleyecektir. Önümüzdeki süreçte konut fiyatları ve alım gücünün nasıl olacağını hep birlikte yaşayarak göreceğiz umarım hem alanlar için hem satanlar için uygun şartlar oluşur.’’ dedi.
 
Muzaffer Cirtel