İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından ilan edilen 2022 Afet Tatbikat Yılı kapsamında Çanakkale'de, deprem sonrası yıkılan iki katlı binanın enkazı altında kalan 4 kişinin kurtarılması için Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında 'Çanakkale Afet Müdahale Planı Yerel Düzey Saha Tatbikatı' gerçekleştirildi. Enkaz altından 3 kişinin sağ olarak çıkarıldığı, bir kişinin ise cansız bedenine ulaşıldığı tatbikat gerçeğini aratmadı.
 
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından ilan edilen 2022 Afet Tatbikat Yılı kapsamında yapılan deprem tatbikatı, Çınarlı Köyü’nde Perşembe günü saat 20.20’de gerçekleştirildi.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca afetlere dirençli toplum oluşturma vizyonu ve bütünleşik afet yönetimi anlayışı ile kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel kuruluşlar arasında, afetlere hazır olmak, birlikte çalışma kültürünü geliştirmek, olası afetlere karşı müdahale etme becerilerini test etme ve kabiliyet geliştirmek, planların uygulanabilirliğini ölçmek ve eksiklikleri tespit etmek ile afet müdahale planlarında gerekli güncellemeleri yapmak, toplumda farkındalık oluşturmak gibi amaçlarla 2022 yılı ‘Tatbikat Yılı’ olarak ilan edilmiş ve 2022 yılı süresince her ay tatbikat yapılacak kurumlar, sektörler belirlenerek duyurulmuştu.

“ÇANAKKALE’DE FAALİYET GÖSTEREN 23 AFET GRUBU HAZIR BULUNDU”
Tatbikat senaryosu gereği, artçı deprem nedeniyle çöken iki katlı binanın enkazında mahsur kalan 4 yaralı vatandaş kurtarıldı. İl arama ve kurtarma yeterliliğini ölçmeyi amaçlayan tatbikatta, Çanakkale’de faaliyet gösteren 23 Afet Grubu hazır bulundu.
TAMP Çanakkale Planı kapsamında, Çınarlı Köyü AFAD Lojistik ve Eğitim Sahasında Vali İlhami Aktaş Başkanlığında, Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Üyeleri, Çanakkale Belediye Başkan V. Birten Sarıbaş, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Tahsin Saruhan, AFAD Müdürü İbrahim Tarı, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen, Aile Ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Gündüz Bağcı, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Celil Sezgin, Çanakkale Kızılay Şube Başkanı Erdoğan Madak, kurum müdürleri, AFAD Ekipleri, UMKE, Kızılay personeli, Orman ve Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Ekipleri, Çanakkale Özel İdare ÇÖZAK ekibi, Çanakkale Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, AKUT ekipleri, ÇOMÜ Acil Yardım ve Afet yönetiminde okuyan gönüllü öğrenciler ile TAMP Çanakkale Ana ve Destek çözüm ortakları katılım sağladı.
 
“HEDEFİMİZ TOPLUMDA AFET FARKINDALIĞI OLUŞTURMAK, EKİPLER ARASINDAKİ KOORDİNASYONU VE İŞ BİRLİĞİNİ EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARTMAK”
Tatbikat öncesinde bilgi veren AFAD İl Müdürü İbrahim Tarı, "Bugün saat 10.00'dan itibaren masa başı tatbikatı, saat 20.30'dan itibaren artçı sarsıntı senaryosu üzerine saha tatbikatı yapacağız. Tatbikatta 44 araç, 167 personel görev yapmakta ama buna başka araçlar da katılabilir, daha fazla olacaktır. Tatbikatta biz görevli ekiplerin olay mahalline intikali, birbirleriyle koordinasyonunu sağlamaları hususunda uygulamaları yapacağız. Hep birlikte tatbikatımız hayırlı olsun diyorum. Şu anda artçı sarsıntı üzerine bir binanın yıkıldığını ihbar eden bir vatandaşın 112 Acil Çağrı Merkezi'ne telefonuyla tatbikatımız başladı. Görevli ekipler bu süreçte buraya intikal edecekler. Başlangıçta güvenlik ve trafik ekipleri olay yerine intikal edecekler. Çünkü olay yerinde aile yakınları, yakınlarından haber almak isteyebilirler. O müdahale ile başlayacağız, ardından acil müdahale ekipleri gelecekler. Acil müdahale planındaki diğer ekipler olay yerine gelecekler. Tatbikat çerçevesinde hedefimiz toplumda afet farkındalığı oluşturmak, ekipler arasındaki koordinasyonu ve iş birliğini en üst seviyeye çıkartmaktır" dedi.

“TATBİKATTA, 44 ARAÇ, 167 PERSONEL VE 40 AFAD GÖNÜLLÜSÜ HAZIR BULUNDU”
2021 yılında AFAD İl Müdürlüğü tarafından il genelinde 464.917 vatandaşa ‘Afet Farkındalık Eğitimi’ verildiği duyuruldu. Bu eğitimlerin 2022 yılında da kesintisiz süreceği aktarıldı. Bu kapsamda Çanakkale Afet Müdahale Planında görev ve sorumlulukları olan Afet Grupları sorumlusu kurum ve kuruluşlar ile STK’ların katılımı ile bugün Yerel Düzey TAMP Çanakkale Saha Tatbikatı yapıldı. Saat 20.10’da başlayan tatbikat, birinci seviye olduğundan dolayı Çanakkale’nin imkân ve kabiliyetleri ile gerçekleştirildi. Tatbikatta, arama kurtarma, güvenlik ve trafik, sağlık, hasar tespit, enkaz kaldırma, psikososyal destek, tarım orman, gıda, su ve hayvancılık, enerji, beslenme, barınma, bilgi yönetimi ve iletişim çalışma grupları, AFAD gönüllüleri, kuruluşlar, arama kurtarma ekipleri ve STK’lar görev aldı. Tatbikatta, 44 araç, 167 personel ve 40 AFAD gönüllüsü hazır bulundu.

TATBİKAT ECEABAT DEPREMİ İLE BAŞLADI
Tatbikatın senaryosu şu şekilde duyuruldu: 12 Mayıs’ta saat 10.00’da Eceabat açıklarında 6.4 şiddetinde deprem meydana gelmesinin ardından, Çanakkale Arama Kurtarma Çalışma Grubunda bulunan Arama Kurtarma Ekipleri, Çanakkale Belediyesi İtfaiye Kurtarma Ekibi, İl Özel İdaresi Arama Kurtarma Ekibi (ÇÖZAK), AKUT Derneği Çanakkale Ekibi ve İl Sağlık Müdürlüğü UMKE ekibi, Orman Genel Müdürlüğü Kurtarma ekibi ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Arama Kurtarma ekiplerine AFAD İl Müdürlüğü tarafından Arama Kurtarma Çalışma Grubu Konuşlanma Alanı’nda toplanılması çağrısı yapıldı.  

“ÇINARLI KÖYÜ’NDE İKİ KATLI BİR BİNANIN ÇÖKTÜĞÜ İHBARI GELDİ”
İlk depremin ardından saat 20.20’de 5.5 şiddetinde bir artçı sarsıntı meydana geldi. Meydana gelen artçı sarsıntıdan dolayı Çanakkale Merkez’e bağlı Çınarlı Köyü’nde iki katlı bir binanın çöktüğü bilgisi alınmış olup, 11 Acil Çağrı Merkezi tarafından AFAD Enformasyon Memurluğu’na bilgi sağlandı. Hazır şekilde konuşlanmış olan kurtarma ekipleri, verilen adrese doğru harekete geçti. Havanın kararmasıyla birlikte yıkılan bina çevresinde gerekli aydınlatma çalışmaları yapılıp, çevre güvenliği sağlandı. Binada mahsur kalanlarından yakınından alınan bilgiye göre ise 4 kişi, enkaz altında kalmıştı.

YARALILAR ÇANAKKALE MEHMET AKİF ERSOY DEVLET HASTANESİ’NE ULAŞTIRILDI
Arama kurtarma ekiplerinin bölgeye intikal etmesinin ardından, görev alacak olan Hasar Tespit, Barınma, Psikososyal, Enerji, Beslenme, Gıda, Tarım ve Yangın ekiplerine bilgi verildi.

Yapılan arama kurtarma çalışmalarının sonucunda, binanın zemin kat salon kısmında yıkılan ara duvar altında kalan iki kişi ve üst kat yatak odası ve mutfak kısmında birer yaralı tespit edildi. Salon kısmındaki yaralılar için yandan giriş yöntemiyle binada dehliz açılıp, mahsur kalan yaralılara ulaşıldı. Hafif yaralı olarak ulaşılan kazazedeler UMKE ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından yıkılan binadan çıkarılıp, 112 Ambulans ekibine teslim edildi. Yıkılan binada kurtarma çalışması yapan diğer iki kurtarma ekipleri, yatak odası ve mutfakta bulunan ağır yaralı kazazedelere ulaşıp güvenli bir şekilde enkazdan çıkarıldı. Tüm yaralılar, 112 Ambulans ekibine teslim edilerek, tedavilerine devam edilmesi için Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne ulaştırıldı. 

Görevlerini tamamlayan ekipler, bir sonraki çağrı için yeniden konuşlanma bölgesine geçti. TAMP Çanakkale Planı’na göre 23 Afet Grubu, AYDES tatbikat değerlendirme ve sonuç raporunu doldurmasının ardından tatbikatı tamamladı.

Nazif Cemhan Şen