GESTAŞ’ın bir kez daha İl Genel Meclisi kapısına giderek borçlanma yetkisi istemesi, kentin gündemine oturacağa benziyor.
 
Çanakkalelilerin şirketi olan GESTAŞ, gündemden düşmüyor. Bir dönem para basan ve kasasında milyonlar bulunan GESTAŞ, borçlanmak için İl Genel Meclisi kapısını çalmaya devam ediyor. GESTAŞ ilk olarak 2019 yılında İl Genel Meclisi’nin kapısını çalarak borçlanma yetkisi istedi.

O tarihlerde GESTAŞ ilk gemi almak için il genel meclisine başvurarak borçlanma yetkisi istemişti. Bu yetki, çoğunluğu elinde bulunduran CHP’li il genel meclis üyeleri tarafından reddedildi. Dosya bu sefer Muğla’ya tayini çıkan Çanakkale Eski Valisi Orhan Tavlı tarafından tekrar meclise gönderilmişti. Komisyona havale edilen GESTAŞ dosyası, komisyonda kabul görmedi ve il genel meclisi gündemine geldi. İl genel meclisinde ikinci sefer RED cevabı aldı. Meclis üyelerinin çoğunluğunun vize vermediği GESTAŞ dosyası, eski vali Tavlı tarafından üçüncü kez il genel meclisine gönderildi. İl genel meclisi gündemine gelen dosya tekrar komisyona havale edilmişti. Dosya komisyonda ele alındı. Komisyon gelen evrakları inceleyerek karar verdi. Oy çokluğu ile GESTAŞ dosyası komisyon tarafından üçüncü kez RED cevabı aldı. Üçüncü kez komisyon tarafından olumsuz cevabı alan GESTAŞ dosyası, İl Genel Meclisi üyeleri tarafından da üçüncü kez reddedildi. Eski Vali Tavlı tarafından 3 kez İl Genel Meclisi’ne gönderilen GESTAŞ dosyası, üç kez RED cevabı almıştı. Doya dördüncü kez yeni Vali İlhami Aktaş  tarafından İl Genel Meclisi’ne gönderdi.

18’E 16 OYLA REDDEDİLDİ
Eylül 2020 tarihinde Dördüncü kez İl Genel Meclisi’ne gönderilen dosya önce komisyona havale edildi. Komisyon yaptığı inceleme ve araştırma sonucu RED oyu vererek gerekeli kararda da şu bilgilere yer verdi; “İl Genel Mcelisi’nin 10 Ağustos 2020 tarihli Ağustos toplantısının 1’inci birleşimi 1.’inci oturumunda komisyonumuza havala olunan “5302 saylılı İl Özel İdaresi Kanununun 15. Maddesi gereğince yeniden görüşülmek üzere iade edilen İl Genel meclisi’nin 07.07.2020 gün ve 63 nolu kararının tekrar görüşülmesi” konusu komisyonumuzca görüşüldü. Yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda; Talep evrakında borçlanma ve kefalet miktarının belirtilmemesi, kamu görevi yapan İl Genel Meclisi üyelerinin idaremizi zora düşürmemesi açısından şirketin mali şeffaflığının bilinmemesi, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’ndaki yetkiler kapsamında İl Özel İdaresi’nin mülkiyetine konu olarak gemi alımı yapılması ve Çanakkale halkının hizmetine sunulması talep edilmesi halinde ayrıca değerledirmek üzere mevcut talebin reddine.”

GEMİ ONARIMLARI İÇİN 20 MİLYON İSTİYOR
Aradan 2 yıl geçmeden GESTAŞ, yine İl Genel Meclisi kapısına geldi. Yanlış yönetim ve yapılan yanlış yatırımlar nedeniyle daha çok konuşulan GESTAŞ, kasadaki parayı da bitirerek borçlanmaya başlamıştı. GESTAŞ yeni bir borç altına girmek için İl Genel Meclisi’nden borçlanma yetkisi istemeye istedi. Daha önce CHP çoğunlukta olduğu için GESTAŞ’a bu yetki verilmemişti. Nejat Önder’in CHP’den ayrılıp AK Parti’ye geçmesi ve il genel meclisi başkanı olmasının ardından mecliste dengeler değişti. AK Parti ve MHP’nin oy çoğunluğu olduğu için bu sefer yetkinin verilmesi bekleniyor.

GESTAŞ’IN İSMİ KULLANILMADI
Daha önce defalarca İl Genel Meclisi kapısından eli boş dönen GESTAŞ, yine aynı kapıya geldi. Meclisin dünkü birleşme gündem maddeleri arasında “Borçlanabilme ve kefalet yetkisi verilmesi konusunun görüşülmesi.” bu madde de yer aldı. Aldığımız bilgilere göre bu maddenin GESTAŞ için olduğu yönünde. GESTAŞ’ın gemilerin onarımı için il genel meclisinden 20 milyon TL’lik borçlanma ve kefalet yetkisi istediği yönünde. Gündem maddesinde GESTAŞ’ın isminin geçmemesi meclisin kelime oyunu yaptığı yönünde değerlendirme yapıldı. Meclis bu konuyu görüşüş komisyona iletecek. Komisyonun kararı doğrultusunda karar meclis tarafından verilecek.

Arzu Baladur