Gökçeada Belediyesi, Türkiye’nin en batı bölgesi olarak kabul edilen Gizli Liman’daki 50 bin metrekarelik alanı, 7 ayrı tesisin kurulması için yap-işlet-devret modeli ile ihaleye çıktı. Vatandaşlardan gelen tepkiler üzerine İYİ Partili Belediye Başkanı Ünal Çetin geri adım atarak ihaleyi iptal ettiğini duyurdu. Bu kararla koy halka açık olarak kalmış oldu.
 
İYİ Partili Ünal Çetin’in başkanlığını yaptığı Gökçeada Belediyesi’nin resmi internet sitesine göre; 4 İYİ Partili, 2 AKP’li, 2 CHP’li ve 1 bağımsız meclis üyesi bulunuyor. Çoğunluğu İYİ Parti’de bulunan Belediye Meclisi, 13 Nisan’da aldığı kararla Gizli Liman bölgesinde 7 ayrı tesisin kurulması ve 10 yıl çalıştırılması için ihaleye çıktı. İhaleye göre kamuya ait alanda yapılacak tesisler, tartışmalı ‘yap-işlet-devret’ modeliyle özel şirketlerce işletilecekti. Maliyeti 5 milyon 619 bin TL olarak hesaplanan işin ihalesi, “kapalı teklif” yöntemiyle yapılacak,  11 Mayıs’ta, belediyenin meclis salonunda gerçekleşecekti.
“İHALEYİ İPTAL EDİYORUZ”
Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin Gökçeada Belediyesi’nin Türkiye’nin en batı bölgesi olarak kabul edilen Gizli Liman’daki 50 bin metrekarelik alanı, sahil ve yeşil alan düzenlemesi yapılması, yedi adet tesis kurulması karşılığında 10 yıl süreyle kiralanması ile ilgili çıkan haberler üzerine vatandaşlar da tepki gösterdi. Başkan Çetin de, “Gökçeada kamuoyu ihalenin iptalini istiyorsa benim için adalıların talepleri önemli olması münasebetiyle ihalenin iptali için işlemleri başlatma kararı alınmıştır. Belediye olarak iki yıldır 1998 yılında onaylı gizli limanın hemen ardındaki turizm imarlı büyük hazine parsellerinin onaylı planlarının iptali için Çevre Şehircilik Bakanlığı’na defalarca yazı yazmış, onaylı planların iptali için mücadele veriyor olmamıza rağmen, tarafıma ve belediyemize bu yaklaşımın ardından ihalenin iptal edileceğini kamuoyuyla paylaşıyorum” diyerek geri adım attıklarını duyurdu.
DAHA ÖNCE DE GERİ ADIM ATMIŞTI
Başkan Çetin, MHP’den belediye başkanı seçildiği 2016 yılında da söz konusu alanı ihaleye çıkarmış, gelen tepkilerin ardından ‘Koy halka açık kalacak’ şeklinde konuşarak geri adım atmıştı.
Başkan Ünal Çetin yaptığı açıklamanın tamamında şu ifadelere yer verdi:
 “28.04.2022 Tarihinde Birgün Gazetesi’nin İlçemiz Uğurlu Köyü’nde bulunan Gizli Liman ile alakalı yaptığı haber bilgi kirliliğine sebebiyet vermiştir. Haberi yapan arkadaş ile görüştüm. Kendisine haberi yapmadan önce gazetecilik etik kuralları gereği, şahsımızın görüşü alınması gerektiğini ifade ettim. Ama maalesef aranıp sorulmadan kaleme alınmıştır. En acı kısmı bu haberin ilçemizde yaşayanlarında haberin aslı ile alakalı bilgi sahibi olmadan dezenformasyon yapmalarıdır. Bu dezenformasyon ile Gizli Liman’a ve köyümüzün gençlerine kötülük yaptıklarının farkında değiller. Gizli Liman’da 1984 yılında iskan gelen Uğurlu Köyü’müzün gençleri tarafından işgalci pozisyonda, ruhsatlandıramadıkları, hatta 2863 sayılı kanuna muhalefetten yargılanıp ceza aldıkları beş işletme bulunmaktaydı. Bölgenin doğal sit olması münasebetiyle, belediye olarak o bölgeye çevre düzenlemesi projesi yaparak üç yılın sonunda Çanakkale Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na onaylattık. Projenin onaylatılması sonrası ülkemiz yasalarına uygun şekilde maksadımız projeyi tamamıyla Uğurlu Köy Muhtarlığına vermek ile birlikte köyümüz gençlerinin uzun yıllar kangren olan sorununu çözmekti. Tüm aşamalar da köy muhtarlığımız ile görüşerek planlanmıştı. Gökçeada Meclis Toplantıları canlı yayınla şeffaf olarak yapılmakta olup, meclis toplantısında da Uğurlu Köyü Muhtarlığı’na verilmek üzere çalışmaların yapıldığı açıkça tarafımca söylenmiştir. Sürece dair de köy muhtarımız her aşamasında bilgilendirilmiştir. Alanda, çevre düzenlemesi, atık suyun arıtılması, çocuk oyun parkları ve otoparklar ile misafirlerimize daha rahat edecekleri bir lokasyon yaratmanın yanında İşletme sahibi gençlerimizin problemini çözmekti. Gördüğüm şu ki sosyal medyada kirlilik yaratan Gökçeadalılar, bizler problemi çözmek adına enerjimizi harcarken, hakarete varan açıklamalarının ardından, Gökçeada kamuoyu ihalenin iptalini istiyorsa benim için adalıların talepleri önemli olması münasebetiyle ihalenin iptali için işlemleri başlatma kararı alınmıştır. Belediye olarak iki yıldır 1998 yılında onaylı gizli limanın hemen ardındaki turizm imarlı büyük hazine parsellerinin onaylı planlarının iptali için Çevre Şehircilik Bakanlığı’na defalarca yazı yazmış, onaylı planların iptali için mücadele veriyor olmamıza rağmen, tarafıma ve belediyemize bu yaklaşımın ardından ihalenin iptal edileceğini kamuoyuyla paylaşıyorum” dedi.
Mine Yel