Dünyanın en büyük mevlevihanesi olan Gelibolu Mevlevihanesi’nde 13’uncu Geleneksel İftar Programı düzenlendi. Çok sayıda davetli mevlevihanenin bahçesine kurulan masalarda iftarını açtı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tasavvuf Topluluğu, Mevlana Öğretisi ve Gelibolu Mevlevihanesini Tanıtma ve Yaşatma Derneği ile Çanakkale Tasavvuf Vakfının katkılarıyla geleneksel Gelibolu Mevlevihanesi iftarı gerçekleştirildi. Programa, Kaymakamımız Bekir Abacı, 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat,  Dr. Öğretim Üyesi Halit Kuşku, İlçe Emniyet Müdürü Fadıl Güçlü, İlçe Müftüsü Mustafa Turgut, Evreşe Belde Belediye Başkanı Ali Kamil Soyuak ile siyasi partilerin temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Mevlevihanenin bahçesinde gerçekleşen iftardan önce mesneviden parçalar ve dualar okundu. İftar sonrası yapılan sema töreninin ardından program son buldu.
 
DÜNYANIN EN BÜYÜK MEVLEVİHANESİ
İçlerinde çile çıkarılan, derviş yetiştirilen 15. Mevlevi Asitanesinden birisi olan Gelibolu Mevlevihane’si 1621 yılında Azade Mehmet Dede ve dervişleri tarafından inşa edilmiş. Dünyanın en büyük Mevlevihane’si olarak bilinen Gelibolu Mevlevihane’si, Gelibolu Hamzakoy’da bulunuyor. Oldukça geniş bir araziye ve büyük bir semahaneye sahip Mevlevihane’nin planı Galata Mevlevihane’si ile benzerlik gösteriyor. Gelibolu Mevlevihane’sinden bugüne kalan Hamzakoy askeri bölgesi içinde ve deniz kenarına yakın alanda bulunan semahane,  türbe ve taç kapıdan ibaret. Mevlevihane’nin ilk kurucusu ve ilk postnişinini yeniçeri ağalarından Kara Hasan Ağanın oldu Ağazade Mehmet Hakim Dede olduğu biliniyor. Mevlevihane kendisine izafeten Ağazade Dergâhı olarak anılmış. Mevlevihane’nin son şeyhi Burhaneddin Dede yedi dervişi ile birlikte 1. Dünya Savaşı sırasında dördüncü ordu emrindeki Mevlevi adayına katılıp üç yıl Şam’da kalmış. Gelibolu’nun düşman işgaline girmesi ile birlikte uzun bir süre cephanelik olarak kullanılan Mevlevihane’ye askeri hastane ve ek binalar yapılmış. Askeri alan içerisinde yer aldıktan sonra 1994 yılında Vakıflar Müdürlüğü tarafından satın alınmış. Daha sonra onarılarak 15 Eylül 2005 tarihinde Gelibolu Mevlevihane’si ziyarete açılmış. Şu anda Gelibolu İlçe Kaymakamlığı’nca kullanımı ve denetimi sürdürülen Gelibolu Mevlevihane’si Mevleviliği Osmanlı coğrafyasında yayılmasını sağlamış. Şu anda birçok semazen gösterilerine ev sahipliği yapan Gelibolu Mevlevihane’si, Gelibolu Yarımadası’nın en güzel eserlerinden biri olarak Gelibolu’da gezilecek yerler listenizde yer alıyor.
 
 
Bünyamin Nami Tonka