GESTAŞ’ın son yaptığı fahiş zamlarla beraber diğer illerdeki feribot seferleri fiyatının 5 katına kadar çıktı. İstanbul, İzmir ve Çanakkale’deki feribot seferlerinin yapıldığı güzergahların uzaklığı ve bunun karşılığında alınan otomobil ücretleri arasındaki fark adeta korkunç derecede fazla. Çanakkalelilerin şirketi olan GESTAŞ’ın fiyatları bu karşılaştırmalardan sonra daha da tepki topluyor.
 
Bu yılın başından yüzde 30 zam yapan GESTAŞ, aradan 4 ay geçmeden yüzde 75’e varan bir zam daha yaptı. Gece yarısı son yaptığı zam Çanakkale sınırlarını açıp Türkiye gündemine oturdu. Siyasetçiler, ekonomistler, ulusal basın günlerce bunu konuştu ve diğer illerdeki vapur seferleri ile karşılaştırıldı.  Yüzde 75’e varan zam tepki ile karşılanırken, son zamanlarla fiyatlar köprü fiyatlarına yaklaştı. Yolcu bileti Son zamla birlikte 6.50 TL olan yolcu ücreti 10 TL'ye, 25 TL olan motosiklet ücreti 40 TL'ye, 95 TL olan otomobil geçiş ücreti 135 TL'ye, kamyon geçiş ücreti 136 TL'den 295 TL'ye, TIR geçiş ücreti ise 265 TL' den 400 TL'ye yükseltildi.
 
ARADA 5 KATA KADAR FARK VAR
İstanbul Sirkeci-Harem Bu zamları öğrenen herkes GESTAŞ’ın tarife fiyatları ile diğer illerdeki vapurların fiyatlarını karşılaştırdı. Hem uzaklık hem de fiyat bakımında GESTAŞ adeta 5 kata kadar daha pahalı.
İstanbul’da İDO Sirkeci Harem Arabalı Vapur Araç Geçiş Ücretleri GESTAŞ ücretlerinden kat kat ucuz. 2022 Sirkeci Harem arabalı vapur fiyatları şu şekilde; Motorsiklet 12 TL, otomobil 29 TL, arazi aracı 29 TL, minibüs ve küçük otobüs 38 TL, otobüs 75 TL ve N1 sınıfı araçlar 65 TL'dir. Bisikletli yolcular için sirkeci harem arabalı vapurla karşıya geçiş ücretsiz.
 
İZMİR BOSTANLI-ÜÇKUYULAR
Buradaki mesafe Çanakkale-Kilitbahir hattının 3 katına yakın olmasına rağmen fiyatı GESTAŞ’ın fiyatının 5 katına yakın daha ucuz. Bu hatta da motosiklet 18 TL, otomobil 32 TL, minibüs, kamyonet 64 TL, Midibüs 90 TL, otobüs ve kamyon 130 TL, TIR ise 250 TL. Bu hattaki en büyük avantajlardan biri de her 15 dakikada bir vapur kalkıyor. Saatlerce bekleme gibi bir sorun da ortada kalkıyor.
 
ÇANAKKALELİLERE BU FİYATLAR UYGULANSIN
 
Özellikle İstanbul ve İzmir başta olmak üzere diğer illerdeki fiyatları gören Çanakkaleliler, adeta  şoke oluyor. Bu fiyatlarla vatandaşların deniz ulaşımından mahrum kalacağını belirten kent halkı, fiyatların diğer illerdeki fiyatlarla aynı seviyeye indirilmesini istiyor. Çanakkalelilere ait olan şirketin, kendi sahibi olan vatandaşları bu kadar zarara uğratmasının doğru olmadığını belirterek, böyle devam etmesi durumundan alternatif ulaşım sisteminin de devreye alınabileceği konuşuluyor.
Mehmet Güler