Çanakkale Savaşlarında askerin moralinin yükseltilmesi amacıyla yazıldığı belli olan Çanakkale Marşı 107 yıl sonra, 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi  kutlamaları arasında  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Devlet Konservatuarı Orkestrası tarafından ilk defa bir solist ve senfoni orkestrası eşliğinde icra edildi.

18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi kutlamaları arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Devlet Konservatuarı Orkestrası tarafından sözü ve müziği kesin olmayan ancak Çanakkale Savaşlarında askerin moralinin yükseltilmesi amacıyla yazıldığı belli olan Çanakkale Marşı 107 yıl sonra ilk defa bir solist ve senfoni orkestrası eşliğinde icra edildi.

Ses ve piyano için yazılan eser bu eser 2013 yılında Bnd. Yzb. Mehmet Kılbaş tarafından düzenlenerek Çanakkale Boğaz Komutanlığı Bandosu tarafından da çalınmıştı ancak 1915 yılında bestelendiği kabul edilen marş, solist ve senfonik bir orkestra eşliğinde ilk defa Doç. Bahadır Çokamay yönetimindeki Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuarı Orkestrası seslendirildi. Solistliğini yine aynı okulda yüksek lisans öğrencisi Özcan Aksu’nun yaptığı eserin orkestra düzenlemesi de Doç. Çokamay tarafından yapıldı.

Çanakale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuarı tarafından yapılan bilgilendirmede, “Çanakkale muharebeleri savaş malzemeleri koleksiyoneri Seyit Ahmet Sılay’ın koleksiyonunda bulunan ‘Çanakkale Marşı’ adlı bir müzik eserinin notalarına ulaşan Emekli Öğretim Üyesi Dr. Yılmaz Küçüköncü öncelikle marşı bir makale olarak ele aldı. Marşı çeşitli yönleriyle inceleyen Küçüköncü, her ne kadar eserin kapağındaki başlığın altında ‘serkurenadan merhum Hurşit beyin kerimesi şayan-ı nişan-ı Neşet Paşa tarafından’ ibaresini tespit etse de marşın hangi tarihte kim tarafından yazıldığı belirlenememiştir. Ancak marşın kapağındaki asker kişilerin resimlerinin ve Gelibolu yarımadasının tasvirinden sözü ve müziğinin Çanakkale Savaşları esnasında yazıldığı anlaşılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Muzaffer Cirtel