Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuarının teklifi ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kütüphanesine “Teoman Alpay Kütüphanesi” adı verildi. Teoman Alpay’ın  eşi Ruhsar Renda Alpay onur duyduğunu ifade ederken;  Konservatuvar müdürü Prof. Dr. Uğur Türkmen; “Değerli bestecimizin eserleri üzerine akademik bir bakış açısı ile ciddi çalışmalar yapacağız. Ümit ederim “Teoman Alpay Sanat Evi ve Müzesi Projesi” en kısa sürede gerçekleşir. Konservatuvar olarak çevreden evrene ilkesi temelinde önce Çanakkale ve bölgesinin değerlerine saygı duyacağız, bu değerlerin üretimlerini yaşatıp gelecek kuşaklara aktaracağız” dedi.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuarının teklifi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosunun kararı ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kütüphanesine “Teoman Alpay Kütüphanesi” adı verildi. Teoman Alpay’ın  eşi Ruhsar Renda Alpay’a bu güzel haber konservatuar ziyaretleri sırasında Prof. Dr. Uğur Türkmen tarafından iletildi.
Ruhsar Renda Alpay, çok duygulandığını ifade ederek; “Çanakkale’ye konservatuarın kurulması ile böyle değerli kardeşlerimle tanışmaktan çok memnun oldum, onur duydum. Yapılan güzel işler için çok teşekkür ediyorum. Desteğim arkalarındadır” dedi.
 
Konservatuvar müdürü Prof. Dr Türkmen ise; düşüncelerini “Ruhsar Renda Alpay’ı tanımaktan, kendisini aralarında görmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek “Konservatuvar olarak çevreden evrene ilkesi temelinde önce Çanakkale ve bölgesinin değerlerine saygı duyacağız, bu değerlerin üretimlerini yaşatıp gelecek kuşaklara aktaracağız. Sonrasında elbette ulusal ve uluslararası sanatın eğitimini nitelikli olarak verip, icra edecek; bilimsel ve sanatsal etkinlikler gerçekleştireceğiz. Teoman Alpay Türk müzik kültüründe önemli bir yer edinmiş, yurt dışında tanınmış, eserleri icra edilmiş, Türk ve Çanakkale müzik kültür tarihinde yerini almış önemli bir sanatçıdır. Değerli bestecimizin eserleri üzerine akademik bir bakış açısı ile ciddi çalışmalar yapacağız. Ümit ederim “Teoman Alpay Sanat Evi ve Müzesi Projesi” en kısa sürede gerçekleşir. Biz de bu projenin hayata geçmesi için elimizden geleni yapmak istiyoruz. Bu vesile ile rektörümüz sayın Prof. Dr. Sedat Murat’a, senatomuzun değerli üyelerine verdikleri destek için çok teşekkür ederiz” ifadeleri ile belirtti.
Bünyamin Nami Tonka