Dev market zincirleri arka arkaya yaptıkları açıklamalarla binlerce üründe fiyatların düştüğünü duyurdu ancak birçok üründe gelen yüzde yedilik bu indirimler vatandaşı memnun etmeye yetmedi. Bazı vatandaşlar, büyük marketlerin temel gıdadaki KDV indirimini kötüye kullanarak,  açıklamadan hemen sonra etiketleri değiştirdiğini ve yeni zam üzerinden 14 Şubat pazartesi günü indirim yaptıklarını iddia ederek sosyal medyada görseller paylaştı.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Şubat Cumartesi günü vatandaşlara KDV indirimi müjdesi verdi. Alınan karara göre, temel gıda ürünlerinden alınan yüzde 8'lik KDV yüzde 1'e çekildi.
Gerek sosyal medyada gösterilen tepkiler ve ortaya atılan iddialar gerek haber merkezimize ulaşan vatandaşlar indirimden memnun olmadıklarını çeşitli açıklamalar ile ifade ettiler.
Bazı vatandaşlar, büyük marketlerin temel gıdadaki KDV indirimini kötüye kullanarak,  açıklamadan hemen sonra etiketleri değiştirdiğini ve yeni zam üzerinden 14 Şubat pazartesi günü indirim yaptıklarını iddia ederek sosyal medyada görseller paylaştı.

İşte bazı paylaşımlar
A: Bir market zinciri, 9 Şubat'ta 3,5 TL'ye sattığı ürünü KDV indirimine rağmen bir önceki gün 4,90 TL'ye çıkarıp ardından da indirimli olarak 4,60 TL'den satmaya başladı. Aynı markete dünden itibaren zam geldiği ve çalışanların gün boyunca etiket değiştirdikleri öğrenildi.
C: KDV indirimi müjdesinden 1 gün önce ağız birliği etmişçesine 38,90 TL'ye sattığı görülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KDV indirimini açıklamasından sonra aynı marketler 30'lu yumurtayı 45,90 TL'ye çekiyor. Marketler, uygulamanın başladığı 14 Şubat'ta ise aynı yumurtanın fiyatına KDV indirimi uygulayarak 42,90 TL'ye düşürüyorlar. Oysaki zamsız fiyata KDV indirimi uygulansaydı gerçek fiyatın 35 TL civarında olması gerekiyordu
H.R: Gıda fiyatları ne olacak biliyor musunuz? Akaryakıt ve gübre fiyatları yükseldiği sürece yükselecek. Bu gidişle ne akaryakıt zamları durur ne gıda zamları.
 T: Gıda fiyatları şu durumda da inmezse. Marketlerin KDV oyunu. KDV indirimden önceden haberdar olan marketler, fiyatları yüzde 20 civarında artırmış.
İ: KDV indiriminden önce zincir marketler yüzde 30-40 fiyatlara zam yaptı. Hükumet yüzde 7 KDV indirse ne olacak indirim değil, bindirim geldi.
B:  Boş baklavayı cevizli seversiniz yoksa fıstıklı mı? Peki ya boş dürüm? Boş tavuk dürüm mü daha lezzetli yoksa boş et dürüm mü?
M.Ş: Araştırdım fiyatları yükselten sistem biri toptancı diğeri zincir marketler. Bu ikisi incelenmeli. Bizim insanımız eğriyi doğruyu iyi bilir.
İ: Ne Olacak? Maalesef KDV indirimi bunlar için yine fırsat ve bindirime dönüştü! Dün 40 TL olan yumurtaya bakın. Bunlar resmen yamyam moduna geçip vatandaşı yemeye başladı. 
S.G: 38,90 TL fiyat etiketiyle satılan 30’lu yumurtanın fiyatına KDV indirimiyle birlikte yüzde10 zam geldi.
N.G: File de Perşembe günü 4.50 olan su Cuma günü5.90. bugün ne oldu acaba?

KDV İNDİRİMİ UYGULANACAK ÜRÜNLER
Öte yandan söz konusu düzenlemeyle Özel Tüketim Vergisi'ne tabi tutulan meyve suları, kola, havyar gibi ürünler hariç olmak üzere KDV indirimleri; pirinç, bulgur, nohut gibi tüm bakliyat ürünleri, su, çay, şeker, tuz, sıvı ve katı yağlar, kırmızı et, beyaz et, balık, süt, yoğurt, peynir, zeytin ve bunlardan yapılan ürünlerin fiyatlarında geçerli olacak.
Ayrıca, yumurta, patates, soğan, biber, domates, salatalık gibi sebze ürünleri, meyveler, konserveler, turşu, salça, reçel, bal, pekmez, tahin helvası, fındık ezmesi, çikolata, lokum, bisküvi, kraker, gofret, pasta, kek, baklava, yufka, makama, şehriye, tahıl gevreği, fındık, ceviz, Antep fıstığı, badem gibi kuruyemiş ürünleri, baharatlar, bebek mamaları da KDV oranı yüzde 1'e düşürülen ürünler arasında yer alıyor.
 
Dilek Akşen