Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili alan 7'nci ürünü olan Bayramiç Beyazı, Avrupa Birliği toplantısında tanıtıldı.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı (BZOB) İsmail Pehlivan, Turkey-EU Business Dialogue (TEBD) tarafından düzenlenen Avrupa Birliği Coğrafi İşaretli Ürünler toplantısına katılarak, Bayramiç Beyazı’nı tanıttı. Bayramiç Beyazı, 16 Nisan 2021 günü Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak, ülkemizin Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili alan Çanakkale'nin birinci, ülkemizin 7. ürünü olmuştu. Bu kapsamda; Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Pehlivan da coğrafi tescil alan Bayramiç Beyazı’nı ulusal ve uluslararası organlarda tanıtmaya devam ediyor. Turkey-EU Business Dialogue (TEBD)’un düzenlediği ‘Avrupa Birliği Coğrafi İşaretli Ürünler Toplantısı’na TOBB Çanakkale temsilcisi olarak katılan Başkan Pehlivan, Türkiye'nin 7. Çanakkale'nin 1. Avrupa Birliği coğrafi işaretli ürünü olan Bayramiç Beyazı’nı anlattı.
 
COĞRAFİ İŞARET NEDİR?
Coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretler denmektedir. Tescilli ürünler, taklit ve çağrıştırmaya karşı Türkiye ve AB tarafından koruma altına alınmıştır.2021 yılı itibariyle AB'nin coğrafi işaret listesinde Türkiye'den ‘Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası’, ‘Aydın İnciri’, ‘Malatya Kayısısı’, ‘Aydın Kestanesi’, ‘Taşköprü Sarımsağı’, ‘Milas Zeytinyağı’ ve ‘Bayramiç Beyazı’ olmak üzere tescil edilmiş 7 ürün bulunuyor.
 
Nazif Cemhan Şen