Çıktığı günden beri dünyayı kasıp kavuran ve bir çok alışkanlığı da değiştiren Koronavirüs can almaya devam ediyor. Nüfusa gören Türkiye’de en fazla vaka olan illerin başında da Çanakkale geliyor. Her hafta açıklanan illere göre vaka sayısı insidans haritasında da vaka artışı devam ediyor. İnsidans haritası Çanakkale’nin riskli durumunu gözler önüne serdi.
 
18-24 Aralık arasında, 100.000 kişi içinde bir haftalık toplam yeni Covid-19 vaka sayısı il bazında en fazla vaka olan il Çanakkale ve Kırklareli. 100 bin kişiden 462 vaka ile zirvede yer alan Çanakkale’deki riskli durumu artıyor. Açıklanan verilerle birlikte her an güncellenen Koronavirüs vaka sayılarının artışı HES Yoğunluk haritası verilerine de yansıdı. Son verilere göre Çanakkale’de Gökçeada ve Bozcaada’nın dışında tüm ilçeler riskli gözüküyor.  Her geçen gün de kırmızı alan artıyor.
 
HES HARİTASI KIZARDI
Vatandaşları risk bölgeleri hakkında bilgilendirmek, Korona virüsün yayılımını tespit etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını kullanıma sundu. Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan 5 ölçeğin yer aldığı HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor. HES Yoğunluk haritası verilerine göre Çanakkale’de vakalar hızla artıyor. Vaka sayıları gün be yükselmeye başlarken, hızla kırmızıya dönen harita gerçekleri göz önüne serdi.
TATİLCİLER GİTTİ ADALAR RAHATLADI
12 ilçesi olan Çanakkale’nin merkez ilçesinde vakaların en çok arttığı ilçeler arasında yerini aldı. Yaz aylarında alarm veren Gökçeada ve Bozcaaa’da tatilcilerin gitmesi ile rahatladı. Bozcaada’da kırmızı nokta yer almazken, Gökçeada’da az da olsa yeni bir kımızı alan oluşmuş.
ÇARŞI PAZAR DOLU RİSK BÜYÜK
Çanakkaleliler yüksek riskten endişe ediyor. HES yoğunluk haritası verileri il genelinde dikkate alındığında, ilde vakalar hızla artıyor. Kırmızılığın en fazla olduğu ve en fazla risk taşıyan ilçelerin başında Çanakkale Merkez geliyor. Bunun devamında ise Çan, Lapseki ve Biga izliyor.  
Vatandaşlar kırmızıya boyanan Çanakkale’de vaka sayısından endişe ederken çarşı, pazarda kalabalıklar oluşturmaya devam ediyor. Özellikle Yılbaşı organizasyonlarından sonra ve yurt dışından gelen vatandaşların da etkisi ile kentte vaka artışı devam ediyor.
 
 
 Bünyamin Nami Tonka